- This topic has 1 odpoveď, 1 hlas, and was last updated pred 3 years, 10 months by Palino.
- AutorPríspevky
- JakubNávštevník
Dobrá deň, Potreboval by som radu ohľadom trnkového vína ktoré mi kvasí približne od 24 novembra čiže už viac ako 2 mesiace.
Rozhodol som sa že si spravím domáce víno z trniek, kedže blízko domu mám trnky. Nie som profesionál domáce víno skúšam robiť prvý krát. Našiel som si recept na internete, z ktorého som dal do 15 l. džbánu 10 litrov vody, 3.kg trniek a 3.kg cukru – nepamätám si zloženie presne ale približné. (Netvrdím že je to správne išlo skôr o experiment,chcel som ho mať slabšie ). Víno kvasí v miestnosti kde je 17,5 stupňa a do vína som nič nepridával.
Chcem sa teda opýtať či je to normálne,že víno kvasí taký dlhý čas,či mám niečo robiť alebo len čakať a nechať víno dokvasiť , či sa môže niečo stať (pokaziť) ak bude dlhšie kvasiť, poprípade ho dať do teplejšej miestnosti? Na internete som čítal že sa tam pridávajú kvasinky ale pre trnkové víno to nie je potrebné. Ďakujem za radu.
PalinoKeymasterDobrý deň,
1, pomer surovín je celkom dobrý
2, dĺžka kvasenia je v poriadku z niekoľkých dôvodov:
a, teplota v miestnosti je pre kvasenie relatívne nízka (optimálne je okolo 20°C), pri nižšej teplote kvasenie trvá dlhšie
b, ak ste nepridali kvasinky, kvasenie trvá dlhšie: mušt sa pomaly rozkváša, potom nastane rýchle tzv. „búrlivé kvasenie“ a následne dlhé dokvášanieAk máte kvasnú nádobu správne utesnenú, nič sa nemôže stať.
Ja mám založené 3 trnkové vína a kvasenie trvalo 2 až 2,5 mesiaca (s kvasinkami, pri teplote cca 16°C).
Ak máte priesvitnú kvasnú nádobu (demižón), pozrite či sa kvasinky už usadili na spodku (cca 1-2 cm biela vrstva). Ak áno a víno sa trochu vyčistilo, môžete stiahnuť aj skôr, nemusíte čakať na úplné dokončenie kvasenia (hlavne ak kvasenie prebieha už veľmi pomaly).
Tiež môžete ochutnať (napr slamkou) a ak sa vám zdá veľmi sladké, tak ešte počkajte.Doporučujem: stočiť víno do menšieho demižónu (10l), snažte sa stočiť s čo najmenším množstvom trniek a kvasiniek, uzavrieť demižón kvasným uzáverom. Ak máte možnosť, dajte do miestnosti s teplotou cca 20°C (alebo k radiátoru) a počkajte pár dní. Ak sa víno začne pomaly čistiť (kal sa bude usadzovať na dne), dajte do pivnice a nechajte vyčistiť sedimentáciou.
- AutorPríspevky