- This topic has 2 odpovede, 1 hlas, and was last updated pred 2 years, 3 months by Marián.
- AutorPríspevky
- MariánNávštevník
Dobry den. Potrebujem poradit. Zalozil som pred 6 tyzdnami vino z cervenych ribezli do ktorych som pridal trosku ciernych ribezli cca 5%. Na 1l stavy som dal 1,75 vody a na vznikuty must som dal 30 dg/liter cukru. Pridal kvasinky a zivnu sol beznu z obi napr. Kvasenie pri cca 18-20stupnov. Kvasenie prebehlo v poriadku. Par dni burlive potom pomale. Dnes som to stocil a ochutnal a vino je sladke a slabe sa mi zda. Refraktor ukazuje 15brix. Co sa s tym da robit? Dakujem
PalinoKeymasterDobrý deň.
1, pri červených ríbezliach sa píše, že nie sú úplne vhodné na jednodruhové vínko – aj preto sa vám zdá tá chuť „nevýrazná“
2, toho cukru ste pridali celkom dosť, pre obyčajné kvasinky by som dal okolo 0,2 kg / liter a radšej po vykvasení vínko dosladilČO SA DÁ ROBIŤ?
1, ak máte ešte ríbezle (prípadne iné ovocie (aróniu, černice …) môžete urobiť silné suché víno (použitím silnejších kvasiniek) a potom ich zmiešať
2, stočte víno zo súčasných kvasníc čo najčistejšie a pridajte niektoré zo silnejších kvasiniek určených na znovurozkvasenie vín (sú často označené ako RESTART kvasinky) – vyberte si napríklad tu: https://www.alkoholesence.cz/alkoesence-cz/eshop/31-1-Turbokvasinky-kvasnice/84-2-Kvasnice
3, ak nie je príliš sladké, môžete skúsiť doliať liehom (skúste najprv na malom množstve napr. na 1 liter 0,1 liter vodky)
4, trochu netradičnejšia forma nápravy: prelejte do vedra, vložte do mrazničky, nechajte tam určitý čas kým časť vody zmrzne a vyberte ľad – vína bude menej, ale bude silnejšie (no asi aj sladšie – túto metódu som ešte neskúšal)Všeobecný recept hlavne na bobuľové ovocie, ktorým nič nepokazíte:
Dúfam, že som vám pomohol,
s pozdravom,
PalinoMariánNávštevníkdobrý deň
spravil som to podla Vašej rady kupil som turbo kvasinky založil som ich podla návodu a nalial do vína … pomalicky sa rozbublalo nie je to samozrejme tá diskotéka ako pri burčiaku ale pomaličky si buble tak snáĎ sa to spraví 🙂
ďakujem za radu.
s pozdravom Marián.
p.s.: máte nejaký mail kam by som Vám mohol napísať mám pár otázok
- AutorPríspevky