Rebarborové víno
Nevýhodou vína z rebarbory je, že sa vopred nedá presne určiť, či získame víno požadovanej chuti. Je to spôsobené premenlivým obsahom kyselín, ktoré rebarbora obsahuje a ktoré by vyžadovali chemický rozbor. Úpravy, napr. uhličitanom vápenatým sa veľmi nedoporučujú, pretože odkyslenie sa síce dosiahne, avšak pri pridaní väčšieho množstva dostane víno nepríjemnú chuť. Pri príprave je potrebné počítať s tým, že dostaneme víno buď trpkej chuti, kyslejšie, ktoré sa dá dodatočne prisladiť, alebo ak pridáme viac cukru, bude domáce víno vyžadovať dlhší čas na vyčistenie (až 2 roky). Ak vystihneme správny pomer, je rebarborové víno nielen chutné ale aj veľmi osviežujúce.
Zásadne nevyrábame víno zo stoniek trhaných koncom leta, ale radšej skôr. Na jeho prípravu použijeme silnejšie, ale mladé stonky. Nepríjemnú trávnatú chuť, ktorú má rebarbora, môžeme odstrániť povarením, tým sa však zničia výživné látky. Účelnejšie je stopky naparovať po dobu približne 60 minút v prikrytej nádobe. Víno z rebarbory je potrebné niekoľkokrát pretáčať.
ZBER: 5 – 7 mesiac (máj, jún, júl), zbiera sa od 2. roku
Zoznam receptov
- Rebarborové víno (r. 1966)
- Rebarborovo – paradajkové víno (r. 1966)
- Rebarborové stolové víno (r. 2001)
- Rebarborové víno – starší predpis (r. 2001)
- Víno z rebarbory 1 (r. 2003)
- Víno z rebarbory 2 (r. 2013)
Rebarborové víno
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína
- 3 kg stoniek rebarbory
- 2 litre vriacej vody
- 0,2 kg cukru na zasypanie
- cukrový roztok: 1 liter vody + 1 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- 3 kg sparených stoniek rebarbory nadrobno pokrájame a vylisujeme.
- Na výlisky vylejeme 2 litre vriacej vody, prilejeme vylisovanú šťavu, pridáme 0,2 kg cukru, pol balíčka živnej soli a zmes ponecháme nakvasiť v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom približne 1 týždeň. Je účelné mušt niekoľkokrát denne zamiešať.
- Po vylisovaní pridáme do muštu vzklíčené kvasinky, pol balíčka živnej soli, vychladnutý cukrový roztok a necháme dokvasiť.
- Po stočení z kvasníc ešte niekoľkokrát stáčame a plníme do fliaš.
- Použité kvasinky: SHERRY (postačia univerzálne).
Tento recept na rebarborové víno pochádza z knihy (rok 1966).
Rebarborovo – paradajkové víno
INGREDIENCIE – recept na 4 litre vína
- 3 litre rebarborovej šťavy
- 0,5 litra paradajkovej šťavy
- 1,2 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Jedným z postupov uvedených pri rebarbore si pripravíme šťavu s tým rozdielom, že nepoužijeme cukor, ani cukrový roztok.
- Na 3 litre získanej šťavy z rebarbory pridáme 0,5 litra paradajkovej šťavy a 1,2 kg cukru. Zmes poriadne zamiešame kým sa cukor úplne rozpustí.
- Pridáme pol balíčka živnej soli a vzklíčené kvasinky. Necháme vykvasiť, niekoľkokrát stočíme a plníme do fliaš.
- Použité kvasinky: SHERRY (postačia univerzálne).
Tento recept na rebarborové víno pochádza z knihy (rok 1966).
Rebarborové stolové víno
INGREDIENCIE – recept na 33 litrov vína
- 10 litrov rebarborovej šťavy
- 20 litrov prevarenej vychladnutej vody
- 6,1 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Všeobecný postup
- Šťavu z rebarbory získame miernym povarením stoniek (najlepšie pokrájaných na kúsky) s malým množstvom vody a vylisovaním.
- Takto vyrobenú šťavu vyčírime sedimentáciou (samovoľným usadením kalov).
Postup
- Na 10 litrov rebarborovej šťavy pridáme 20 litrov vody a 6,1 kg cukru. K zmesi pridáme vzklíčené kvasinky a živnú soľ.
- Búrlivé kvasenie má prebiehať pri teplote približne 20°C.
- Po búrlivom kvasení stočíme víno z kalov a necháme dokvasiť pri nižšej teplote.
Tento recept na rebarborové stolové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Rebarborové víno – starší predpis
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína
- 2,5 kg rebarborových stoniek
- 3 litre vody
- 870 g cukru
- 2 g živnej soli
- kvasinky
Postup
- Silnejšie rebarborové stonky olúpeme a nakrájame na kusy dlhé asi 4 cm. 2,5 kg takto upravených stoniek zmiešame s 3 litrami vody a pri miernom vare ich zahrievame 20 – 30 minút. Súčasne so zahrievaním stonky drvíme.
- Po ukončení varu hmotu mierne schladíme a ešte za tepla vylisujeme cez plachetku alebo iným spôsobom. Vylisovanú šťavu necháme sedimentovať (kal klesne samovoľne na dno).
- Vyčírenú šťavu stiahneme z kalov, pridáme k nej 870 g cukru, 2 g živnej soli, (vzklíčené kvasinky) a necháme kvasiť pri teplote 20°C.
- Pokiaľ nemáme v zásobe vhodnú rozkvasenú šťavu na doliatie, potom po búrlivom kvasení víno stočíme do menšej nádoby tak, aby bola naplnená až po hrdlo.
- Víno necháme dokvasiť pri teplote 15°C. Úplne dokvasené víno stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a víno sa vyčistí a plníme do fliaš.
Tento recept na rebarborové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Víno z rebarbory 1
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 830 g rebarbory
- 55 g cukru
- 560 ml vody
- 0,4 g živnej soli
- kvasinky
- cukrový roztok: 220 g cukru + 280 ml vody
Postup
- Sparené stonky rebarbory nakrájame alebo nastrúhame, pridáme horúci roztok cukru vo vode, živnú soľ a po vychladnutí vzklíčené kvasinky.
- Zmes necháme 2 dni nakvasiť v prikrytej nádobe a vylisujeme.
- Potom k šťave pridáme povarený vychladnutý cukrový roztok a necháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Po stočení z kvasiniek je potrebné víno niekoľkokrát pretočiť a často aj so slabším zákalom plniť do fliaš, dôkladne uzavretých, kde sa víno dočistí a dokvasí.
- Ak je víno čisté, asi po piatom stočení, môžeme predpokladať, že sme vystihli najlepší pomer pridania cukru a po viac než 2-ročnom odležaní dostaneme domáce víno výbornej kvality, takmer k nerozoznaniu od hroznového.
Tento recept na víno z rebarbory pochádza z knihy (rok 2003).
Víno z rebarbory 2
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína
- 1,25 kg stoniek rebarbory
- 4,5 litra prevarenej vychladnutej vody
- 1,25 kg cukru
- 1 šálka čierneho čaju
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Utrite stonky vlhkou utierkou, ale neolúpajte z nich kôru. Nakrájajte ich na drobné kúsky, vložte do hrnca a zalejte cukrovým roztokom (2,5 l vody).
- Nechajte stáť cez noc, aby sa do stoniek vstrebalo čo najviac cukru.
- Sceďte šťavu do čistej nádoby a zalejte nakrájanú rebarboru vodou tak, aby sa všetok cukor ktorý na stonkách ostal, spláchol. Získanú tekutinu pridajte k scedenej šťave. Pridajte šálku čierneho čaju, ktorý nápoju pridá zvieravú chuť.
- Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky, nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte prebehnúť kvasenie.
- Stočte do čistej nádoby a nechajte víno aby sa prirodzene vyčistilo.
- Stočte víno do čistých fliaš a skladujte v chlade a tme.
Rebarborové víno získa zrením na kvalite a zároveň sa postupne stáva celkom priezračné. V chladnom prostredí ho môžeme skladovať až 2 roky.
Tento recept na víno z rebarbory pochádza z knihy (rok 2013).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.