Odpoveď na: Trnkové víno kvasí viac ako 2 mesiace

#3121
Paľo
Keymaster

Dobrý deň,

1, pomer surovín je celkom dobrý
2, dĺžka kvasenia je v poriadku z niekoľkých dôvodov:
a, teplota v miestnosti je pre kvasenie relatívne nízka (optimálne je okolo 20°C), pri nižšej teplote kvasenie trvá dlhšie
b, ak ste nepridali kvasinky, kvasenie trvá dlhšie: mušt sa pomaly rozkváša, potom nastane rýchle tzv. „búrlivé kvasenie“ a následne dlhé dokvášanie

Ak máte kvasnú nádobu správne utesnenú, nič sa nemôže stať.
Ja mám založené 3 trnkové vína a kvasenie trvalo 2 až 2,5 mesiaca (s kvasinkami, pri teplote cca 16°C).
Ak máte priesvitnú kvasnú nádobu (demižón), pozrite či sa kvasinky už usadili na spodku (cca 1-2 cm biela vrstva). Ak áno a víno sa trochu vyčistilo, môžete stiahnuť aj skôr, nemusíte čakať na úplné dokončenie kvasenia (hlavne ak kvasenie prebieha už veľmi pomaly).
Tiež môžete ochutnať (napr slamkou) a ak sa vám zdá veľmi sladké, tak ešte počkajte.

Doporučujem: stočiť víno do menšieho demižónu (10l), snažte sa stočiť s čo najmenším množstvom trniek a kvasiniek, uzavrieť demižón kvasným uzáverom. Ak máte možnosť, dajte do miestnosti s teplotou cca 20°C (alebo k radiátoru) a počkajte pár dní. Ak sa víno začne pomaly čistiť (kal sa bude usadzovať na dne), dajte do pivnice a nechajte vyčistiť sedimentáciou.

Don`t copy text!