Odpoveď na: Rozbehnutie zastaveného kvasenia!

#3076
Paľo
Keymaster

Dobrý den,

ano, je to prirodzene.

1, Oenoferm X-treme je mimoriadne „silny“, odolny druh kvasiniek. Kedze vo vine su stale zive „dive kvasinky“, musia nove ziskat dominanciu, to isty cas trva (pravdepodobne maju aj tzv. „kill factor“, cize zabiju vsetko okolo a potom robia svoju pracu). To chvilu trva.
2, Hociake kvasinky pracuju lepsie pri nizkom mnozstve alkoholu (preto je na zaciatku burlive kvasenie). Alkohol vlastne brzdi pracu kvasiniek, az napokon ju uplne zastavi, pri X-treme je to cca 15% za idealnych podmienok (teplota, pH, vyziva …). Preto pri 9% uz pracuju o poznanie pomalsie.
3, Aj ked maju o. X-treme nizke naroky na vyzivu, skuste pridat zivnu sol (aspon polovicu doporuceneho mnozstva), malo by to pomoct.
4, Neviem pri akej teplote kvasite, skuste dat aspon na par dni do miestnosti s teplotou cca 22°C.

A napokon, pomale kvasenie uchovava viac aromy, preto nabuduce pouzite uslachtile kvasinky a vyskusajte kvasit pri nizsich teplotach (cca 18°C). Bude to trvat dlhsie, ale vysledok bude lepsi 😉

S pozdravom, Palo

Don`t copy text!