Rozbehnutie zastaveného kvasenia!

Označené ako: 

Zobrazujú sa 2 príspevky - 1 až 2 (z celkového počtu 2)
  • Autor
    Príspevky
  • #3075 Odpovedať
    TatkoD
    Návštevník

    Dobrý deň.
    Chcem sa poradiť.
    Mám založené jablkové víno bez ušľachtilých kvasiniek,víno už dokvasilo. Následne som víno ochutnal a prišiel som na to, že víno je slabé(malo alkoholu-9 percent) a stále veľmi sladké.Kúpil som ušľachtilé kvasinky Oenoferm X-treme F3 a asi pred 5 dňami som ich dal do vína aj so živnou soľou.Víno začalo postupne opätovne kvasiť, ale však veľmi pomaly.V návode pri kvasinkách je poznačené,že kvasinky produkujú veľmi málo SO2 a H2S (predpokladám plyn pri kvasení). Je to normálne, že víno kvasí takto pomaly?
    Ďakujem

    #3076 Odpovedať
    Palino
    Keymaster

    Dobrý den,

    ano, je to prirodzene.

    1, Oenoferm X-treme je mimoriadne „silny“, odolny druh kvasiniek. Kedze vo vine su stale zive „dive kvasinky“, musia nove ziskat dominanciu, to isty cas trva (pravdepodobne maju aj tzv. „kill factor“, cize zabiju vsetko okolo a potom robia svoju pracu). To chvilu trva.
    2, Hociake kvasinky pracuju lepsie pri nizkom mnozstve alkoholu (preto je na zaciatku burlive kvasenie). Alkohol vlastne brzdi pracu kvasiniek, az napokon ju uplne zastavi, pri X-treme je to cca 15% za idealnych podmienok (teplota, pH, vyziva …). Preto pri 9% uz pracuju o poznanie pomalsie.
    3, Aj ked maju o. X-treme nizke naroky na vyzivu, skuste pridat zivnu sol (aspon polovicu doporuceneho mnozstva), malo by to pomoct.
    4, Neviem pri akej teplote kvasite, skuste dat aspon na par dni do miestnosti s teplotou cca 22°C.

    A napokon, pomale kvasenie uchovava viac aromy, preto nabuduce pouzite uslachtile kvasinky a vyskusajte kvasit pri nizsich teplotach (cca 18°C). Bude to trvat dlhsie, ale vysledok bude lepsi 😉

    S pozdravom, Palo

Zobrazujú sa 2 príspevky - 1 až 2 (z celkového počtu 2)
Odpoveď na: Rozbehnutie zastaveného kvasenia!
Vaše údaje:




Don`t copy text!