- This topic is empty.
- AutorPríspevky
- NaďaNávštevník
Dobrý deň, skúšala som víno z hrozna prvýkrát. Kvasilo najskor príliš – vytlačilo zátku z demižóna, musela som odoberať penu. Potom sa ustálilo a kvasilo cca 2 týždne. Po skončení kvasenia (kal bol na dne) som stiahla do menšieho demižóna a nechala cca týždeň. Potom som už preliala do fliaš. Vo flašiach sa usadilo ešte na dne a tak som preliala znova. Teraz je vo fľašiach po preliatí (včera) a je mútne. Znamená to, že sa stále usadzuje (teda neodstránila som kal úplne) alebo sa kazí? Chuť má kyslejšiu, asi ako suché vína, alkohol som namerala medzi 14-15%. Ďakujem za reakcie.
StanoNávštevníkPri akej teplote kvasilo? Čim ste merala alkohol vo víne? Aké kvasinky ste použila na kvasenie? Akú cukornatosť mal váš mušt pred kvasením? Bez ušľachtilých kvasiniek nie je pravdepodobné, že vaše víno má 14-15 % alkoholu, ani pri použití klasických kvasiniek -„Vinka“. Pre domácich vinárov je dobrá stránka na Facebooku: Výroba domáceho vína
NaďaNávštevníkDobrý večer, ďakujem veľmi pekne za reakciu. Kvasilo pri izbovej teplote (cca 20 stupňov). Alkohol meriam vínomerom. Kvasinky boli len tie základné – ale boli, nenechala som to na prirodzené kvasenie a vinka to nebola, tieto som mala https://www.gaho.sk/doplnky/kvasinky-vinne-10g/?gclid=Cj0KCQiA1ZGcBhCoARIsAGQ0kkoJXTSq-zGw_dKsTdkK5RdpQ5EZMIH3gUpY-8Gcx1hlvUROeeliBHcaApm1EALw_wcB (a dala som ich o niečo viacej, pretože sa mi najskor zdalo, že akoby nezačali kvasiť).
Inak, víno som poprelievala z fliaš zbova, usadené dno som vyliala preč a je už pekné číre. Len v niektorej fľaši akoby pláva niečo ako priesvitná fólia (neviem to popísať), ale to je tak v 2 fľašiach, inak nie. Zatiaľ sa nijako nekazí, ani nechytá nejaký zápach, nemúti sa už.
Tú stránku na FB mi nenašlo 🙁 Chcela by som sa tam pridať.stanoNávštevníkVyzerá to tak, že hrozno malo malú cukornatosť, malo by mať meraním v ČNM 19 a vyšší obsah cukru, v brix-19,5 a vyššie. Merať alkohol muštomerom sa nedá, určite vám vykazuje hlúposti. Najlepšie je zmerať cukornatosť na začiatku kvasenia a potom nakoniec a z rozdielu sa dá určiť %alkoholu, sú aj merače alkoholu vo víne, ale s toleranciou 10%. To že je nejako mútne skúste rozšľahať bielko z vajíčka a zmiešať z mútnym vínom, 1 bielko na 100 litrov.
NaďaNávštevníkCukornatosť muštu bola 24 nm, po tom, čo som do šťavy pridala cukor. Aká by mala byť, aby bolo víno polosladké? Ak by som teraz odmerala, vo vykvadenom víne, cukornatosť, aký je prepočet hodnoty rozdielu pred s po kvaseni, na percento alkoholu? Ďakujem
- AutorPríspevky