Víno z cervenych ribezli

Zobrazujú sa 3 príspevky - 1 až 3 (z celkového počtu 3)
  • Autor
    Príspevky
  • #7762 Odpovedať
    Marián
    Návštevník

    Dobry den. Potrebujem poradit. Zalozil som pred 6 tyzdnami vino z cervenych ribezli do ktorych som pridal trosku ciernych ribezli cca 5%. Na 1l stavy som dal 1,75 vody a na vznikuty must som dal 30 dg/liter cukru. Pridal kvasinky a zivnu sol beznu z obi napr. Kvasenie pri cca 18-20stupnov. Kvasenie prebehlo v poriadku. Par dni burlive potom pomale. Dnes som to stocil a ochutnal a vino je sladke a slabe sa mi zda. Refraktor ukazuje 15brix. Co sa s tym da robit? Dakujem

    #7772 Odpovedať
    Palino
    Keymaster

    Dobrý deň.

    1, pri červených ríbezliach sa píše, že nie sú úplne vhodné na jednodruhové vínko – aj preto sa vám zdá tá chuť „nevýrazná“
    2, toho cukru ste pridali celkom dosť, pre obyčajné kvasinky by som dal okolo 0,2 kg / liter a radšej po vykvasení vínko dosladil

    ČO SA DÁ ROBIŤ?
    1, ak máte ešte ríbezle (prípadne iné ovocie (aróniu, černice …) môžete urobiť silné suché víno (použitím silnejších kvasiniek) a potom ich zmiešať
    2, stočte víno zo súčasných kvasníc čo najčistejšie a pridajte niektoré zo silnejších kvasiniek určených na znovurozkvasenie vín (sú často označené ako RESTART kvasinky) – vyberte si napríklad tu: https://www.alkoholesence.cz/alkoesence-cz/eshop/31-1-Turbokvasinky-kvasnice/84-2-Kvasnice
    3, ak nie je príliš sladké, môžete skúsiť doliať liehom (skúste najprv na malom množstve napr. na 1 liter 0,1 liter vodky)
    4, trochu netradičnejšia forma nápravy: prelejte do vedra, vložte do mrazničky, nechajte tam určitý čas kým časť vody zmrzne a vyberte ľad – vína bude menej, ale bude silnejšie (no asi aj sladšie – túto metódu som ešte neskúšal)

    Všeobecný recept hlavne na bobuľové ovocie, ktorým nič nepokazíte:

    Víno z čiernych ríbezlí

    Dúfam, že som vám pomohol,
    s pozdravom,
    Palino

    #7832 Odpovedať
    Marián
    Návštevník

    dobrý deň

    spravil som to podla Vašej rady kupil som turbo kvasinky založil som ich podla návodu a nalial do vína … pomalicky sa rozbublalo nie je to samozrejme tá diskotéka ako pri burčiaku ale pomaličky si buble tak snáĎ sa to spraví 🙂

    ďakujem za radu.

    s pozdravom Marián.

    p.s.: máte nejaký mail kam by som Vám mohol napísať mám pár otázok

Zobrazujú sa 3 príspevky - 1 až 3 (z celkového počtu 3)
Odpoveď na: Víno z cervenych ribezli
Vaše údaje:




Don`t copy text!