Víno z čiernych ríbezlí
Mušt z čiernych ríbezlí sa pripravuje buď ako jednodruhový, alebo v akomkoľvek pomere s červenými alebo bielymi ríbezľami. Čierne ríbezle majú špecifickú vôňu, intenzívnu farbu a vysoký podiel vitamínu C. To spôsobuje, že aj malý podiel čiernych ríbezlí (15%) zvyšuje akosť muštov z menej výrazných druhov ovocia. Víno z čiernych ríbezlí má vynikajúcu kvalitu. Typická charakteristická vôňa sa v priebehu kvasenia zjemní a hotové víno má intenzívnu farbu a príjemne korenistú vôňu. Víno z čiernych ríbezlí je nevšedne plné, chutné a ušľachtilé a naviac je cenné aj obsahom vitamínov.
ZBER: 6 – 8 mesiac (jún, júl, august), podľa odrody a polohy
Zoznam receptov
- Stolové víno z čiernych ríbezlí (r. 2001)
- Dezertné víno z čiernych ríbezlí (r. 2001)
- Víno z čiernych ríbezlí 1 (r. 2001)
- Ríbezľové čierne stolové víno (r. 2003)
- Ríbezľové čierne dezertné víno (r. 2003)
- Víno z čiernych ríbezlí 2 (r. 2003)
- Čierne ríbezľové víno (r. 2013)
- Víno z čiernych ríbezlí – môj recept
Stolové víno z čiernych ríbezlí
INGREDIENCIE – recept na 30 litrov vína
- 10 litrov šťavy z čiernych ríbezlí
- 18 litrov prevarenej vychladnutej vody
- 5,5 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Všeobecný postup
- Podrvené bobule bez stopiek necháme 1 – 3 dni nakvasiť. Aby sme zabránili naocteniu, drť počas nakvasenia niekoľkokrát zamiešame (odporúčam použiť aj tzv. nepravé veko). Tým narušíme tzv. „klobúk“, ktorý sa môže vytvoriť na povrchu drti a je zdrojom octových baktérií.
- Šťavu z ríbezlí je tiež možné získať vylúhovaním bobúľ nad parou. Aby sme čo najviac zvýšili výlisnosť, môžeme výlisky ešte zriediť 1/3 vody a hmotu znova vylisovať. Takto získanú šťavu spracovávame oddelene a časť vody, ktorú je potrebné pridať podľa receptu nahradíme šťavou z druhého lisovania.
Postup
- Na 10 litrov šťavy pridáme 18 litrov vody a 5,5 kg cukru.
- Kvasenie, dokvašovanie a ostatné manipulácie sú zhodné s všeobecnými postupmi výroby vín.
- Po dokvasení a vyčistení, keď kal klesne na dno, plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Tento recept na víno z čiernych ríbezlí pochádza z knihy (rok 2001).
Dezertné víno z čiernych ríbezlí
INGREDIENCIE – recept na 33 litrov vína
- 10 litrov šťavy z čiernych ríbezlí
- 18 litrov prevarenej vychladnutej vody
- 6,7 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
- dosladenie: 2,5 kg cukru
Všeobecný postup
- Podrvené bobule bez stopiek necháme 1 – 3 dni nakvasiť. Aby sme zabránili naocteniu, drť počas nakvasenia niekoľkokrát zamiešame (odporúčam použiť aj tzv. nepravé veko). Tým narušíme tzv. „klobúk“, ktorý sa môže vytvoriť na povrchu drti a je zdrojom octových baktérií.
- Šťavu z ríbezlí je tiež možné získať vylúhovaním bobúľ nad parou. Aby sme čo najviac zvýšili výlisnosť, môžeme výlisky ešte zriediť 1/3 vody a hmotu znova vylisovať. Takto získanú šťavu spracovávame oddelene a časť vody, ktorú je potrebné pridať podľa receptu nahradíme šťavou z druhého lisovania.
Postup
- Na 10 litrov šťavy z čiernych ríbezlí pridáme 18 litrov vody, 6,7 kg cukru, živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek. Takto upravenú šťavu necháme kvasiť pri teplote 20°C.
- Po búrlivom kvasení budeme šťavu dokvášať pri teplote 15°C.
- Po dokvasení a stočení z kvasníc pridáme k vínu 2,5 kg cukru.
- Keď sa víno vyčistí, plníme ho do fliaš.
Tento recept na víno z čiernych ríbezlí pochádza z knihy (rok 2001).
Víno z čiernych ríbezlí 1
INGREDIENCIE
- Na 10 litrov: 3 litre plodov, 2,8 kg cukru, 5 litrov vody
- Na 15 litrov: 4,5 litra plodov, 4,2 kg cukru, 7,5 litra vody
- Na 20 litrov: 6 litrov plodov, 5,6 kg cukru, 10 litrov vody
Postup
- Do kvasnej nádoby nasypeme plody, cukor, živnú soľ, a zalejeme prevarenou vychladnutou vodou. Pridáme vzklíčené kvasinky.
- Uzavrieme kvasným uzáverom a necháme kvasiť približne 6 týždňov.
- Potom stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a víno sa vyčistí a plníme do fliaš.
- Sladkosť vína môžeme regulovať zmenou množstva cukru.
Tento recept na víno z čiernych ríbezlí pochádza z knihy (rok 2001).
Ríbezľové čierne stolové víno
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 290 ml šťavy z čiernych ríbezlí
- 590 ml vody
- 190 g cukru
- 0,16 g živnej soli
- kvasinky
Všeobecný postup
- Bobule ostopkujeme, popučíme a drť zriedime vodou v pomere 1 : 1. Pridanú vodu potom odčítame z celkového množstva vody doporučeného k riedeniu.
- Zriedenú drť necháme pri teplote 20 – 22°C približne 4 – 5 dní nakvasiť. Behom nakvašovania pravidelne miešame „klobúk“, ktorý sa tvorí zo šupiek na hladine (alebo lepšie ak zmes zaťažíme nepravým vekom).
- Mušt môžeme získať aj vylúhovaním ovocia pomocou pary, kde nemusíme bobule očistiť od stopiek, alebo lisovaním predohriatej drte, kde je však odstránenie stopiek žiaduce pre zjemnenie chuti.
Postup
- V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme vodu, živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Necháme kvasiť v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.
Tento recept na víno z čiernych ríbezlí pochádza z knihy (rok 2003).
Ríbezľové čierne dezertné víno
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 280 ml šťavy z čiernych ríbezlí
- 550 ml vody
- 250 g cukru
- 0,16 g živnej soli
- kvasinky
- prisladenie: 30 g cukru
Všeobecný postup
- Bobule ostopkujeme, popučíme a drť zriedime vodou v pomere 1 : 1. Pridanú vodu potom odčítame z celkového množstva vody doporučeného k riedeniu.
- Zriedenú drť necháme pri teplote 20 – 22°C približne 4 – 5 dní nakvasiť. Behom nakvašovania pravidelne miešame „klobúk“, ktorý sa tvorí zo šupiek na hladine (alebo lepšie ak zmes zaťažíme nepravým vekom).
- Mušt môžeme získať aj vylúhovaním ovocia pomocou pary, kde nemusíme bobule očistiť od stopiek, alebo lisovaním predohriatej drte, kde je však odstránenie stopiek žiaduce pre zjemnenie chuti.
Postup
- V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme vodu, živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Necháme kvasiť v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.
Tento recept na víno z čiernych ríbezlí pochádza z knihy (rok 2003).
Víno z čiernych ríbezlí 2
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 535 g čiernych ríbezlí
- 35 g cukru na posypanie
- 270 ml vody
- 0,14 g živnej soli
- kvasinky
- cukrový roztok: 270 g cukru + 180 ml vody
Postup
- Popučené ríbezle odstopkujeme, posypeme cukrom, sparíme vriacou vodou a zmes krátko povaríme. Po vychladnutí vmiešame živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
- Zmes necháme 1 deň zakvasiť v uzavretej nádobe, následne ju vylisujeme a po vylisovaní pridáme po častiach cukrový roztok.
- Po vykvasení víno stočíme z kvasníc, necháme odležať (stočenie je účelné opakovať) a plníme do fliaš.
- Veľmi dobrú kvalitu domáceho vína môžeme oceniť až po jednoročnom odležaní.
Tento recept na víno z čiernych ríbezlí pochádza z knihy (rok 2003).
Čierne ríbezľové víno
INGREDIENCIE – recept na 6 litrov vína
- 1,3 kg čiernych ríbezlí
- 4,5 litra vody
- 1,3 kg cukru
- 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
- živná soľ
- kvasinky
Všeobecný postup
- Bobule čiernych ríbezlí majú tuhé šupky, preto je nutné ich podrviť, povariť alebo spracovať v mlynčeku, aby uvoľnili svoju hodnotnú šťavu.
Postup
- Popučte ríbezle a vložte ich do kvasnej nádoby
- Rozvarte cukor vo vode a roztok nalejte na ríbezle.
- Nechajte zmes vychladnúť a potom pridajte kyselinu citrónovú, živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
- Nechajte zmes 5 dní nakvasiť v prikrytej nádobe a denne ju miešajte.
- Sceďte zmes cez jemnú tkaninu do kvasnej nádoby a uzavrite ju.
- Uložte na teplé miesto a nechajte kvasiť.
- Akonáhle sa kvasenie ukončí, stočte víno do čistej nádoby a uložte na niekoľko mesiacov v chladnom a tmavom prostredí.
- Keď sa víno vyčistí, stočte ho do fliaš.
Víno je pripravené na konzumáciu po 1 roku, dlhším zrením však získava na kvalite.
Tento recept na víno z čiernych ríbezlí pochádza z knihy (rok 2013).
Víno z čiernych ríbezlí – môj recept
Pre veľký záujem o recepty na víno z čiernych ríbezlí pridávam môj rokmi overený recept. Potrebujete však kvasnú nádobu so širokým vekom a lis, taktiež odporúčam kvasinky OENOFERM FREDDO F3 (chladnomilné, tolerancia až 15% alkoholu), alebo iné podobné kvasinky s vyššou toleranciou alkoholu. Obrázkový recept pridám po tohtoročnom zbere a príprave ríbezľového vína.
INGREDIENCIE – recept na 40 litrov vína
- 8 – 10 kg čiernych ríbezlí (z tohto množstva môže byť až polovica červených ríbezlí, alebo josty)
- 8 – 10 kg cukru (podľa použitých kvasiniek a podľa toho či chcete suché alebo sladké víno)
- kvasinky
- živná soľ
Postup
- Ríbezle preberieme od veľkých nečistôt (konáriky, veľké listy…) a odvážime potrebné množstvo. Ak nie sú znečistené, neoplachujeme.
- Nasypeme do čistého vedra max. 5 kg ríbezlí, zalejeme 2 litrami vody a rozmixujeme tyčovým mixérom tak, aby neostali vo vedre celé plody (približne 3 minúty). Opakujeme so zvyškom ríbezlí.
- Zmes vylejeme do kvasnej nádoby. Odoberieme 2 – 3 polievkové lyžice do čistej 0,7 l sklenice.
- Rozmiešame polovicu predpísaného množstva cukru v dvojnásobku TEPLEJ vody (čiže 4 – 5 kg cukru v 8 – 10 litroch vody). Cukor musí byť úplne rozpustený. Vlejeme do kvasnej nádoby.
- Aktivujeme si kvasinky podľa návodu na obale. Môj postup aktivácie: Do sklenice, do ktorej sme odobrali ríbezle nalejeme 0,3 litra teplej vody a rozmiešame pol kávovej lyžičky cukru. Do menšej nádoby vlejeme teplú vodu asi 5 cm. Vložíme sklenicu do nádoby a zmeriame teplotu zmesi. Ak je teplota 30 – 35°C nasypeme kvasinky, rozmiešame a necháme aktivovať 20 – 30 minút.
- Medzitým dolejeme kvasnú nádobu do 2/3 teplou vodou.
- Rozmiešame živnú soľ v pol litri vody a vlejeme do kvasnej nádoby.
- Keď začnú kvasinky viditeľne peniť, zmeriame teplotu kvasiniek a teplotu zmesi v kvasnej nádobe. Rozdiel nesmie byť väčší ako 8°C. Ak je teplotný rozdiel väčší, vyberieme sklenicu s kvasinkami a dáme ju na chvíľu na chladné miesto. Potom vlejeme kvasinky do kvasnej nádoby a zmes poriadne zamiešame.
- Kvasnú nádobu uzavrieme kvasným uzáverom a necháme kvasiť.
- Po 7 dňoch vyberieme tuhý podiel z kvasnej nádoby do čistého vedra. Ide to ľahko, pretože je vytlačený nad hladinu, takže ho len pozbierame plastovou nádobou. Zmes vložíme do lisu a poriadne vylisujeme. Šťavu vlejeme naspäť do kvasnej nádoby.
- Zvyšky z lisovania sú však stále veľmi hodnotné a vhodné na tzv. druhé lisovanie. Takže ich rukami rozdrobíme a zalejeme teplou vodou tak aby boli pod hladinou. Znova lisujeme. Môžeme to ešte raz zopakovať.
- Šťavu z druhého a prípadne tretieho lisovania nevlejeme do kvasnej nádoby, ale rozmiešame v nej druhú polovicu predpísaného cukru. Ak bolo šťavy málo na rozmiešanie cukru, dolejeme teplú vodu. Znova zmeriame teplotu muštu v kvasnej nádobe a teplotu cukrového roztoku. Rozdiel nesmie byť väčší ako 8°C. Cukrový roztok vlejeme do kvasnej nádoby. Kvasnú nádobu uzavrieme a necháme 7 dní kvasiť.
- Kvasnú nádobu doplníme vodou do vrchu (asi 2 – 3 cm pod kvasný uzáver!), uzavrieme a necháme dokvasiť.
- Po skončení kvasenia stočíme hadičkou do sklenených demižónov. Aby ste stiahli čo najčistejšie víno postupujte nasledovne: Asi 3 cm nad koniec hadičky dajte gumičku. Gumička pri sťahovaní musí byť stále na hladine. Hadičku majte v strede nádoby (na krajoch sú usadené nečistoty). Pri sťahovaní filtrujte víno cez 2 vrstvy záclony a husté plastové sitko. Pri sťahovaní poslednej štvrtiny vína kvasnú nádobu pomaličky opatrne nakloňte a niečím podložte. Ja sťahujem najprv do 25 litrového demižóna najčistejšie víno zhora, potom do 10 litrového a nakoniec do niekoľkých fliaš. Fľaše vypijeme ako prvé.
- Necháme v chlade a tme odležať 2 – 3 mesiace. Potom pretočíme do menších demižónov, alebo priamo do fliaš. Posledné fľaše znova vypijeme ako prvé.
Takto pripravené víno by malo zrieť aspoň 6 mesiacov.
Tento recept môžete použiť na všetky druhy ríbezlí, jostu, egreše, maliny, černice a tieto suroviny môžete medzi sebou ľubovoľne kombinovať.
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.