Potrebné vybavenie na výrobu vína (2 litre)
Ak chcete vyskúšať víno v malom (cca 2 litre), pozrite si potrebné vybavenie na výrobu vína, aby ste nehľadali na poslednú chvíľu:
- sklenicu od uhoriek (2,7 litrová)
- uzáver sklenice (plastový, alebo si ho vyrobíte z kartónu)
- nerezový alebo keramický nožík alebo strúhadlo
- kus starej záclony na lisovanie, alebo kúpite filtračnú plachtu
- kvasný uzáver (dá sa nahradiť hadičkou a pohárom s vodou)
- plastové alebo nerezové sitko
- plastelínu
- lievik
- teplomer na zaváranie (100°C)
- hadičku na sťahovanie vína
- vínne kvasinky (droždie a samovoľné kvasenie nedoporučujem)
- cukor (množstvo podľa receptu)
OVOCIE NESMIE PRÍSŤ DO STYKU S KOVOM!
Používajte plastové alebo nerezové pomôcky – nože, strúhadlá.
Vhodný materiál: sklo, drevo, plast, nerez, hliník.
Materiály kvasných nádob
Sklo
Výhody: ľahko sa čistí, ľahká kontrola vína v nádobe (koľko vína je v nádobe, ako sa čistí, či nevzniká na povrchu povlak), pri stáčaní môžeme sledovať víno, aby sme nestáčali aj kal na dne demižónu
Nevýhody: je krehké (ľahko sa rozbije a praskne), tvar demižónu sťažuje čistenie nepoddajnej špiny, víno sa dá stáčať len hadičkou, obtiažna manipulácia s demižónmi (ak nemáte k demižónu prenosný kôš)
Plast
Výhody: bezproblémové čistenie (stačí horúca voda a kefa), sú ľahké, ľahko sa s nimi manipuluje (majú držiaky), sú lacné, majú široký kryt, majú výpustný kohút, ktorý sa dá dokonca ľahko pripojiť k hadičke, kúpite ich už aj s kvasným uzáverom a výborným tesnením
Nevýhody: pri nešetrnom zaobchádzaní sa môžu poškrabať a v tých miestach sa môžu hromadiť baktérie, nie je vidieť dovnútra, pri stáčaní ak máte veľa kalu alebo je výpustný kohút nízko sa stáča aj kal
POZOR !!! používajte len plastové výrobky z potravinárskeho plastu
PVC – môže obsahovať karcinogénne látky, zmäkčovadlá … Ak už použijete kvasnú nádobu z tohto materiálu, vyvarujte sa farebným plastom (najvhodnejšia je biela farba), vysokým teplotám, škrabancom, dlhodobému kontaktu s vínom, kyslým látkam, vysokému obsahu tuku
PE (polyetylén) – neboli preukázané žiadne nebezpečné látky. Používajte najlepšie biele a modré kvasné nádoby.
Ušľachtilá oceľ, nerez
Výhody: ideálny materiál pre kvasenie a skladovanie vína, ľahko sa čistí, má dlhú životnosť, je chemicky stabilná
Nevýhody: je ťažká a drahá, nie je vidno dovnútra nádoby
Ak sa chystáte vyrábať víno vo väčších objemoch pozrite si potrebné vybavenie na výrobu vína (5 – 50 litrov vína).