Víno z ananásu – recepty od čitateľov
Pozrite si Vaše recepty na víno z ananásu.
Zavrite oči a predstavte si ho! Exotické, typicky krásne voňavé ananásové víno je pýchou každého domáceho vinára. Je krížencom medzi juhoamerickým Sauvignon Blanc a talianským Pinot grigio.
Prirodzená kyslosť ananásu bráni tomu, aby bolo príliš sladké. Na druhej strane zase vysoký podiel cukru v ovocí znamená, že sa dokonale hodí na kvasenie a zachová si svoju sviežu chuť a vôňu.
Na výrobu vína sa okrem čerstvého (nie prezretého) ovocia výborne hodia aj kompóty. Pozrite sa však na zloženie – kompót by mal byť ideálne bez konzervantov (zaváraný len vo vlastnej šťave). Konzervanty môžu brániť procesu kvasenia (čím negatívne ovplyvnia kvalitu hotového vína), alebo ho úplne zastaviť. Ak vystihnete akciu v potravinách, nemáte žiadnu výhovorku na to, aby ste sa vzdali tohto úžasného vína.
Ananásové víno potrebuje trošku „pomôcť“, aby si zachovalo chuť a vôňu, ktoré od neho očakávate. Po vykvasení môže byť víno trochu nevýrazné, preto potrebujete posilniť telo a zvýrazniť chuť. Ak pridáte do muštu hrozienka, získa hotové víno lepšiu kvalitu, bude výraznejšie a svieže, takže ananásová huť môže naplno vyniknúť.
Zoznam receptov
Víno z ananásu
INGREDIENCIE – recept do 10l demižónu
- 2 kg ananásovej dužiny
- 4,7 l vody
- 1,4 kg cukru
- 1 ks citón
- 0,3 kg cukru na dosladenie
- kvasinky (bayanus)
- živná soľ
Postup
- Zrelé ananásy očistite od šupky a vykrojte tvrdý stred. Dužinu pokrájajte na malé kúsky, alebo kolieska. Vložte do kvasnej nádoby.
TIP: ak použijete sklenený demižón s úzkym hrdlom, odporúčam dužinu radšej rozmixovať.
- Pripravte si cukrový roztok z cukru a polovičného množstva vody. Vlejte do kvasnej nádoby. Ak bol ananás prezretý, zalejte ho horúcim cukrovým roztokom.
- Ošúpte citrón a kôru očistite od bielej časti (inak by víno dostalo horkú príchuť). Dužinu bez kôstok aj očistenú kôru pridajte do kvasnej nádoby.
- V zvyšku vody (podľa receptu) rozpustite živnú soľ a roztok vlejte do demižónu.
- Nakoniec pridajte aktivované kvasinky – ideálne kvasinky na tropické ovocie.
- Nechajte úplne dokvasiť. Preceďte cez sito a nechajte vyčistiť.
- Po vyčistení stočte z kalov, ochutnajte a môžete prisladiť podľa chuti: 0,1 – 0,15 kg cukru pre polosladké a 0,3 kg cukru pre sladké víno. Cukor rozpustite v malom množstve hotového vína a vlejte naspäť. Nepridávajte vodu.
Výsledkom je približne 8 litrov čistého ananásového vína. Má priesvitnú žltú farbu a výraznú ananásový chuť. Je obzvlášť lahodné a svieže.
„Vyčisteným vínkom som pohostila moju rodinu a zbytok (6 litrov) už nechávam na pol roka odležať a uvidíme aký bude výsledok. Dúfam, že tento recept zaujme čitateľov a naberú ďalšiu inšpiráciu k výrobe domáceho vína“.
Tento recept je od Janky z Belej pri Varíne (okres Žilina). Je začiatočníčka a nadšená vinárka. Recept je jednoduchý a dá sa pripraviť celoročne.