Chyby vína

1 odpoveď

  1. Martin Ždila píše:

    Dobrý deň,

    Chcem sa opýtať na zhorknutie vína. Víno robím prvý krát. Je to biele víno, lisované, kvasené v sklenných demižónoch pri cca 22 C, klasické vínne kvasinky a živná soľ, čírené želatinou s kremičitou soľou (priemerná dávka v odporúčanej od-do). Čírenie prebehlo rýchlo, po cca dni. Víno bolo trošku horké, no po pár dňoch, vo fľašiach, pri teplote cca 22 C sa horkosť stratila. Ani víno v chladničke už znova nezhorklo. No fľaše, ktoré som odniesol na chatu do pivnice zhorkli a na ich spodku sa vytvorila čudná usadenina, také „lupienky“, podobajú sa na malé vínne mušky, sú to možno nejaké kryštáliky – okraje priesvitné, v stred tmavší. Teplota v pivnicu podľa mňa nemohla klesnúť pod nulu a dohadujem že kolísala kolo 6 C. Víno je stále veľmi mladé (pár týždňov). Fľaše sú uzavreté závitom (použil som rôzne sterlizované fľaše z liehovín a destilátov s originálnymi vyvarenými uzávermi).

    Viem takéto víno nejako opraviť – odstrániť horkosť? A ako prosím tomu do budúcna predísť?

    Za rady vopred ďakujem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Don`t copy text!