Reakcie
- AutorPríspevky
- PalinoKeymaster
Dobrý deň,
ak víno kvasí hneď od 1-2 dňa, tak pravdepodobne bude zakvasené dobre, ale kvasiniek bude málo – ak ste použili bežné kvasinky z drogérie (tie kvasia zo začiatku veľmi búrlivo).
Ak ste použili nejaké špeciálne kvasinky, tie môže mať oveľa regulovanejšie kvasenie.ČO SA DÁ ROBIŤ:
1, znova pridajte kvasinky podľa návodu na ich obale (ak sa vám zdá že kvasí veľmi pomaly, môžete použiť dvojnásobné množstvo kvasiniek ako je odporúčané na obale)
2, ak máte nejaký merací prístroj, zmerajte podiel cukru v mušte a o niekoľko dní znova zmerajte, či sa niečo zmenilo
3, premiestnite víno na pár dní na teplé miesto (cca 25ˇC), kvasenie by sa malo rozbehnúťS pozdravom,
PalinoPalinoKeymasterDobrý deň.
1, pri červených ríbezliach sa píše, že nie sú úplne vhodné na jednodruhové vínko – aj preto sa vám zdá tá chuť „nevýrazná“
2, toho cukru ste pridali celkom dosť, pre obyčajné kvasinky by som dal okolo 0,2 kg / liter a radšej po vykvasení vínko dosladilČO SA DÁ ROBIŤ?
1, ak máte ešte ríbezle (prípadne iné ovocie (aróniu, černice …) môžete urobiť silné suché víno (použitím silnejších kvasiniek) a potom ich zmiešať
2, stočte víno zo súčasných kvasníc čo najčistejšie a pridajte niektoré zo silnejších kvasiniek určených na znovurozkvasenie vín (sú často označené ako RESTART kvasinky) – vyberte si napríklad tu: https://www.alkoholesence.cz/alkoesence-cz/eshop/31-1-Turbokvasinky-kvasnice/84-2-Kvasnice
3, ak nie je príliš sladké, môžete skúsiť doliať liehom (skúste najprv na malom množstve napr. na 1 liter 0,1 liter vodky)
4, trochu netradičnejšia forma nápravy: prelejte do vedra, vložte do mrazničky, nechajte tam určitý čas kým časť vody zmrzne a vyberte ľad – vína bude menej, ale bude silnejšie (no asi aj sladšie – túto metódu som ešte neskúšal)Všeobecný recept hlavne na bobuľové ovocie, ktorým nič nepokazíte:
Dúfam, že som vám pomohol,
s pozdravom,
PalinoPalinoKeymasterDobrý deň,
1, pomer surovín je celkom dobrý
2, dĺžka kvasenia je v poriadku z niekoľkých dôvodov:
a, teplota v miestnosti je pre kvasenie relatívne nízka (optimálne je okolo 20°C), pri nižšej teplote kvasenie trvá dlhšie
b, ak ste nepridali kvasinky, kvasenie trvá dlhšie: mušt sa pomaly rozkváša, potom nastane rýchle tzv. „búrlivé kvasenie“ a následne dlhé dokvášanieAk máte kvasnú nádobu správne utesnenú, nič sa nemôže stať.
Ja mám založené 3 trnkové vína a kvasenie trvalo 2 až 2,5 mesiaca (s kvasinkami, pri teplote cca 16°C).
Ak máte priesvitnú kvasnú nádobu (demižón), pozrite či sa kvasinky už usadili na spodku (cca 1-2 cm biela vrstva). Ak áno a víno sa trochu vyčistilo, môžete stiahnuť aj skôr, nemusíte čakať na úplné dokončenie kvasenia (hlavne ak kvasenie prebieha už veľmi pomaly).
Tiež môžete ochutnať (napr slamkou) a ak sa vám zdá veľmi sladké, tak ešte počkajte.Doporučujem: stočiť víno do menšieho demižónu (10l), snažte sa stočiť s čo najmenším množstvom trniek a kvasiniek, uzavrieť demižón kvasným uzáverom. Ak máte možnosť, dajte do miestnosti s teplotou cca 20°C (alebo k radiátoru) a počkajte pár dní. Ak sa víno začne pomaly čistiť (kal sa bude usadzovať na dne), dajte do pivnice a nechajte vyčistiť sedimentáciou.
PalinoKeymasterDobrý den,
ano, je to prirodzene.
1, Oenoferm X-treme je mimoriadne „silny“, odolny druh kvasiniek. Kedze vo vine su stale zive „dive kvasinky“, musia nove ziskat dominanciu, to isty cas trva (pravdepodobne maju aj tzv. „kill factor“, cize zabiju vsetko okolo a potom robia svoju pracu). To chvilu trva.
2, Hociake kvasinky pracuju lepsie pri nizkom mnozstve alkoholu (preto je na zaciatku burlive kvasenie). Alkohol vlastne brzdi pracu kvasiniek, az napokon ju uplne zastavi, pri X-treme je to cca 15% za idealnych podmienok (teplota, pH, vyziva …). Preto pri 9% uz pracuju o poznanie pomalsie.
3, Aj ked maju o. X-treme nizke naroky na vyzivu, skuste pridat zivnu sol (aspon polovicu doporuceneho mnozstva), malo by to pomoct.
4, Neviem pri akej teplote kvasite, skuste dat aspon na par dni do miestnosti s teplotou cca 22°C.A napokon, pomale kvasenie uchovava viac aromy, preto nabuduce pouzite uslachtile kvasinky a vyskusajte kvasit pri nizsich teplotach (cca 18°C). Bude to trvat dlhsie, ale vysledok bude lepsi 😉
S pozdravom, Palo
- AutorPríspevky