Lipové víno z kvetov
Z kvetov lipy sa dá pripraviť domáce lipové víno, ktoré má tú výhodu, že sa dá už týždeň po vykvasení konzumovať. Pritom nie je potrebné sa obávať obvyklých účinkov pri pití mladých vín (bolesti hlavy, atď). Pre prípravu vína môžeme použiť čerstvý aj sušený lipový kvet.
ZBER: 6 – 7 mesiac (jún, júl)
Zoznam receptov
- Lipové víno z kvetov 1 (r. 2001)
- Lipové víno z kvetov 2 (r. 2003)
- Víno z lipových kvetov 1 (r. 2007)
- Víno z lipových kvetov 2 (r. 2007)
Lipové víno z kvetov 1
INGREDIENCIE – recept na 4 litre vína
- 3 hrsti lipových kvetov
- 4 litre vody
- 1 kg cukru
- 1 nakrájaný citrón
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Tri hrsti lipových kvetov zaparíme roztokom zo 4 litrov vody a 1 kg cukru.
- Po vychladnutí pridáme na kolieska nakrájaný citrón, živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
- Za týždeň precedíme a necháme dokvasiť.
- Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať kým sa vyjasní a plníme do fliaš.
Tento recept na lipové víno z kvetov pochádza z knihy (rok 2001).
Lipové víno z kvetov 2
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- pol hrsti čerstvých kvetov (alebo hrsť sušených)
- 120 g cukru
- 930 ml vody
- štvrť citróna
- 0,18 g živnej soli
- kvasinky
Postup
- Cukor rozmiešame v horúcej vode a hneď po odstavení z ohňa vytlačíme nakrájaný citrón aj s kôrou a vhodíme do roztoku. Týmto roztokom potom sparíme umyté lipové kvety.
- Vychladnutú zmes nalejeme do kvasnej nádoby, pridáme živnú soľ, vzklíčené kvasinky a nádobu uzavrieme kvasným uzáverom.
- Po týždennom kvasení zmes precedíme a necháme dokvasiť v inej nádobe.
- Po skončení kvasenia stočíme z kvasiniek a keď sa víno vyčistí, plníme do fliaš.
Tento recept na lipové víno z kvetov pochádza z knihy (rok 2003).
Víno z lipových kvetov 1
INGREDIENCIE – recept na 3,5 litra vína
- 50 dkg čerstvých lipových kvetov
- 3 litre vody
- 1,5 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Kvety odstopkujte, nasypte do sklenenej nádoby a zasypte 500 g cukru.
- Nádobu zakryte hustou tkaninou a postavte na slnečné miesto na 3 týždne. V priebehu tejto doby kvety zmenia farbu a pustia šťavu.
- Uvarte vodu so zvyšným cukrom, do kvasnej nádoby prelejte šťavu z kvetov a zalejte vychladnutým cukrovým roztokom.
- Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky, kvasnú nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť na teplom mieste 7 týždňov.
- Po ukončení kvasenia víno stočte, preceďte a nechajte vyčistiť.
- Potom nalejte do fliaš a nechajte dozrieť na chladnom tmavom mieste minimálne 3 mesiace.
Tento recept na víno z lipových kvetov pochádza z knihy (rok 2007).
Víno z lipových kvetov 2
INGREDIENCIE – recept na 10 litrov vína
- 2 litre kvetov lipy (objemovo)
- 6 litrov vody
- 2,2 – 2,5 kg cukru
- 3 litre sladkého bieleho hroznového vína
- 1,5 citrónu
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Cukor rozpusťte vo vriacej vode. Do vychladnutého roztoku pridajte kvety lipy a dôkladne umytý, na tenké plátky pokrájaný citrón aj s kôrou bez jadier.
- Nakoniec pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Nechajte kvasiť v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Po skončení kvasenia víno dôkladne preceďte, dolejte biele hroznové víno a nechajte vyčistiť.
- Nalejte víno do fliaš a nechajte na chladnom tmavom mieste dozrieť.
Tento recept na víno z lipových kvetov pochádza z knihy (rok 2007).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.