Skladovanie vína

Skladovanie vína je dôležitá a neoddeliteľná súčasť výroby vína a ovplyvňuje chuť, farbu a iné vlastnosti. Nesprávne skladovanie môže dokonca spôsobiť choroby a chyby vína. Naopak, správnym skladovaním je možné niektoré chyby čiastočne odstrániť.

Skladovanie vína v pivnici

Najlepším miestom na uskladnenie vín je pivnica. Ak chceme správne uskladniť víno, musí spĺňať tieto vlastnosti:

1, Do pivnice nesmie prenikať slnečné svetlo, preto ak máte v pivnici okno, ktoré svetlo prepúšťa, je vhodné ho prekryť papierom, alebo skladovať víno mimo dosahu svetla.

2, Teplota v pivnici by mala byť konštantná po celý rok, v rozmedzí od 10 do 15°C. Výkyvy teploty nepriaznivo ovplyvňujú vlastnosti vína. Keď teplota klesne k bodu mrazu, môže sa vo fľašiach vyzrážať tzv. „vínny kameň“ vo forme drobných kryštálov, ktoré však kvalitu ani chuť neovplyvnia. Vínny kameň obvykle vzniká prudkým ochladením. Zahriatím na približne 30°C a následným pozvoľným ochladením sa vínny kameň rozpustí.

3, Priestor pre skladovanie vín musí byť čistý, v žiadnom prípade tam nesmú byť potraviny ako kvasená kapusta, uskladnené jablká, hrušky … Tieto nežiaduce kvasinky by mohli preniknúť do vína a spôsobiť nežiaducu chuť, alebo iné chyby.

4, Priestor, kde je uskladnené víno by mal byť dobre vetraný. Ak máme víno uskladnené v demižónoch, plne postačuje ak ho uzavrieme mikroténovým vreckom a upevníme natesno gumičkou.

Umelé starnutie vína

Až na malé odchýlky je postup rovnaký ako pri pasterizácii. Robí sa z neznalosti veľmi ojedinele, alebo len u vín nevhodného druhu. Spravidla sa umelé starnutie robí pre vína zo sušených plodín, niekedy pre ťažšie vína s vyšším obsahom cukru, u ktorých nie je väčšie nebezpečenstvo chorôb.

POSTUP: pri poslednom stočení, keď môžeme predpokladať dokončenie kvasenia, vmiešame do vína 30 – 40 g cukru na 1 liter vína a plníme ho do fliaš. Otvorené fľaše vkladáme do väčšieho hrnca (najlepšie sterilizačného), v ktorom je už voda zohriata na 50°C, priklopíme veko, potom zvýšime teplotu na 70 – 75°C a udržujeme 15 minút. Dôležité je vkladať fľaše až do teplej vody! Po vybratí fľaše zazátkujeme a ponecháme ich hore dnom vychladnúť, najlepšie pomaly, zabalené do prikrývky.
Víno môžeme tiež nechať starnúť v uzavretých fľašiach. Umelým starnutím získa víno neobyčajne na kvalite a pri otvorení po krátkej dobe chutí ako 2 – 3 roky staré.
Pozri obrázky: sterilizácia vo fľašiach.

Vymrazovanie vína

Tento spôsob robíme vtedy, ak chceme víno obohatiť alkoholom. Do plochej nádoby vlejeme hotové víno a ponecháme ho v mrazničke tak dlho, až kým asi 1/2 celkového objemu zamrzne na ľad. Ten odstránime a získaný kvapalný roztok obsahuje zhruba dvojnásobné množstvo alkoholu. Pretože však vymrazené víno býva kyslejšie, vmiešame do neho ešte pred uložením do mrazničky asi 2 g plavenej kriedy na 1 liter objemu. Takto obohatené víno s výhodou používame pre ďalšiu prípravu likérov.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 1 Priemer: 1]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!