Víno z dubových listov

Víno z dubových listov sa pripravuje ľahko. Na spracovanie zbierajte len mladé dubové listy na prelome mája a júna, keď sú čerstvé a šťavnaté. Toto dubové víno je ľahké a najlepšie je mladé.

ZBER: 5 – 6 mesiac (máj, jún), mladé listy


Víno z dubových listov (dubové víno)

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína

  • 4,5 litra dubových listov
  • 4,5 litra vody
  • 1 kg cukru
  • šťava a kôra z 3 pomarančov
  • 1 čajová lyžička pektinázy
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Vložte dubové listy do nádoby a zalejte vriacou vodou. Nechajte cez noc stáť.
  • Sceďte šťavu a varte ju 20 minút.
  • Pridajte cukor, pomarančovú šťavu a nastrúhanú kôru. Miešajte až kým sa cukor úplne rozpustí.
  • Keď sa zmes ochladí na 36°C, pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky (s približne rovnakou teplotou!). Nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte vykvasiť.
  • Po skončení kvasného procesu stočte víno do demižónu a pridajte pektinázu (enzým), ktorý odstráni zákal. Nechajte 24 hodín odstáť, potom ho cez jemnú tkaninu stáčajte do čistých fliaš. Nechajte zrieť v chlade a tme.

Tento recept na dubové víno pochádza z knihy (rok 2013).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!