Víno z brezovej šťavy (miazgy)
Domáce víno z brezovej šťavy (miazgy) môžeme pripraviť len výnimočne, pretože brezová šťava sa dá získať iba na jar len zo stromov určených k výrubu. Táto možnosť sa naskytne len zriedka a preto predpis je uvedený skôr informatívne. Miazgu z brezy používame hneď, lebo víno zo staršej miazgy ľahko podlieha chorobám a chybám (horknutie, slizovatenie …). Z rovnakých dôvodov sa brezové víno nedá dlho skladovať.
ZBER: 3 – 4 mesiac (marec, apríl)
Ako získať brezovú šťavu?
Zoznam receptov
- Víno z brezovej šťavy 1 (r. 2003)
- Víno z brezovej šťavy 2 (r. 2003)
- Šumivé víno z brezovej šťavy – recept z r.1845 (r. 2007)
- Brezové víno z miazgy (r. 2007)
- Brezové víno z brezovej šťavy (r. 2013)
Ako získať brezovú šťavu 1
Recept z roku 1845
Na jar pred rozvinutím listov vyťahuje breza zo zeme toľko šťavy, že kvapky stekajú z konca vetvičiek. Táto šťava (miazga) sa zbiera za pomoci malého dreveného korýtka, ktoré sa upevní ku kôre a zasunie do malej vyvŕtanej dierky na južnej strane stromu. Otvor musí byť 1 – 2 palce (2 – 5 cm) do hĺbky kmeňa, podľa hrúbky stromu – hlbší škodí stromu a dáva menej miazgy. Pod korýtko sa umiestni nádoba, do ktorej miazga steká. Šťavy je toľko, že z veľkého stromu sa za deň nazbiera 20 – 40 litrov. Čím vyššie sa otvor vyvŕta, tým je miazga kvalitnejšia, ale v menšom množstve. Najlepšie vyteká z vetvičiek 2 – 3 palce silných (5 – 8 cm).
Zber miazgy z 1 stromu môže trvať až 14 dní, ale po takej veľkej strate tejto tekutiny by mohla breza odumrieť. Bez viditeľného poškodenia môže zber miazgy trvať približne 2 dni, potom je nutné otvor dôkladne uzavrieť a ošetriť, čo prevedieme dreveným kolíkom a zmesou zeminy a čerstvého kravského lajna. Šťava z brezy je priehľadná a sladkastá. Jej pozvoľným varením môžeme docieliť hustoty cukrového sirupu, môžeme z nej aj istý druh cukru získať. Na dedinách sa z brezovej šťavy kvasením pripravuje veľmi lahodný, sladkokyslý nápoj. Rovnako sa dá zo šťavy vyrobiť nápoj podobný šampanskému.
V medicíne brezová šťava prečisťuje krv a moč, lieči svrab, odstraňuje vyrážky na koži a povrchu tela. Pomáha proti tvorbe kameňov v tele a ich zväčšovaniu a tlmí kruté bolesti spojené s týmito problémami. Ako liek sa musí užívať čerstvá a nalačno až 4 poháre denne a nemocný musí byť stále v pohybe. Ak by brezová šťava spôsobovala plynatosť a bolesti žalúdka, je potrebné ju pred použitím ohriať. Aby sa šťava nepokazila, nalejte ju do fliaš a navrch dajte trochu olív, potom fľaše zazátkujte a uložte do chladnej tmavej miestnosti.
Ako získať brezovú šťavu 2
Recept z roku knihy (rok 2013)
Najlepším obdobím pre zber brezovej šťavy je jar, keď sa ešte púčiky nerozvinuli na listy. Miazga sa zbiera pomocou plastovej trubičky vloženej do vyvŕtaného otvoru v kôre, ktorou sa prenáša do sklenenej fľaše. Štandardnú fľašu s objemom 4,5 litra vybavenú korkovým uzáverom s priemerom 2,5 cm dostanete v obchode s potrebami pre vinárov. V uzávere vytvorte otvor pre vloženie plastovej hadičky. Ručným vrtákom (nebožiec) vyvŕtajte do kôry brezy otvor s priemerom 2,5 cm, hlboký 6 mm.
Nasaďte korkový uzáver do vytvoreného otvoru, vsuňte do neho hadičku a druhý koniec nechajte prechádzať ďalším korkovým uzáverom na fľaši. Nechajte tu drobnú medzeru, aby mohol z fľaše unikať vzduch. Fľašu zaistite povrazom alebo drôtom uchyteným okolo kmeňa stromu. Ponechajte fľašu na strome 2 dni. Za tú dobu by sa za priaznivých podmienok malo vo fľaši nazhromaždiť 4,5 litra miazgy. Po vybratí uzáveru z hadičky a z kôry vždy utesnite otvor novým korkovým uzáverom – to stromu pomôže obnoviť hmotu stratenej kôry.
Obsah cukru v miazge je pomerne nízky – približne 29 mililitrov na liter – môžete si teda sladkosť šťavy upravovať podľa vlastnej chuti.
Víno z brezovej šťavy 1
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 810 ml brezovej šťavy (miazgy)
- 320 g cukru
- 0,26 g živnej soli
- kvasinky
- 3,2 g kyseliny citrónovej
Postup
- Brezovú šťavu zmiešame s cukrom, roztok mierne ohrejeme, aby sa cukor úplne a rýchlo rozpustil.
- Pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú a po vychladnutí vzklíčené kvasinky. Ponecháme kvasiť v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Po vykvasení stočíme, necháme odležať a keď kal klesne na dno, plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Tento recept na víno z brezovej šťavy pochádza z knihy (rok 2003).
Víno z brezovej šťavy 2
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 715 ml brezovej šťavy
- 180 g cukru
- 0,28 g živnej soli
- kvasinky
- 3,6 g kyseliny citrónovej
- 180 ml bieleho vína
- 1/4 lusku vanilky
- trošku škorice
Postup
- V brezovej šťave povaríme cukor kým sa úplne rozpustí.
- Po vychladnutí vmiešame živnú soľ, vzklíčené kvasinky, kyselinu citrónovú (alebo lepšie 3 citróny pokrájané na kolieska), biele víno, vanilku a škoricu. Necháme kvasiť.
- Po skončení kvasenia víno pretočíme do ďalšej nádoby, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.
Tento recept na víno z brezovej šťavy pochádza z knihy (rok 2003).
Šumivé víno z brezovej šťavy (recept z r. 1845)
INGREDIENCIE – recept na 50 litrov vína
- 40 litrov čerstvej šťavy
- 8 litrov starého vína
- 4 kg cukru
- 1/2 nakrájaného citrónu
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Zober 40 litrov čerstvej brezovej šťavy, 5 kg cukru, povar v hrnci až 1/4 vyvrie. Odstraňuj penu a nečistoty, potom preceď cez hustú tkaninu a nalej do kvasnej nádoby.
- Akonáhle vychladne na miernu teplotu, pridaj živnú soľ a aktivované kvasinky. Potom prilej 8 litrov starého vína a pridaj polovicu nakrájaného citrónu bez jadier aj s kôrou.
- Po ukončení kvasenia stoč do nádoby nie úplne po okraj a vzduchotesne uzavri. Nechaj stáť v úplnom pokoji 4 týždne.
- Potom keď sa víno vyčistí, opatrne naplň do fliaš, aby sa nezakalilo. Fľaše riadne uzavri a ulož v chladnej tmavej miestnosti.
Tento recept na víno z brezovej šťavy pochádza z knihy (rok 2007).
Brezové víno z miazgy
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína
- 5 litrov brezovej šťavy
- 1,25 kg cukru
- 10 g kyseliny citrónovej
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Šťavu zmiešajte s kyselinou citrónovou a cukrom, cukor sa musí úplne rozpustiť.
- Potom dodajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
- Po skončení kvasenia víno stočte a keď sa vyčistí, nalejte do fliaš. Fľaše umiestnite do chladnej tmavej miestnosti, kde musí ešte minimálne 6 mesiacov zrieť.
Tento recept na brezové víno z miazgy pochádza z knihy (rok 2007).
Brezové víno z brezovej šťavy
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína
- 4,5 litra brezovej šťavy
- 0,2 kg nasekaných hrozienok
- 1 kg cukru
- šťava z 2 citrónov
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Priveďte miazgu k varu čo najskôr po zbere, keď sa dobre spracováva.
- Do vriacej miazgy pridajte cukor a nechajte zvoľna variť 10 minút.
- Vložte nasekané hrozienka do nádoby a zalejte ich horúcou miazgou. Potom pridajte citrónovú šťavu.
- Pripravte si zákvas čistej kultúry kvasiniek. Hneď ako zmes miazgy, hrozienok a citrónovej šťavy vychladne na 36°C, pridajte do nej kvasinky.
- Nechajte zmes v uzavretej nádobe stáť 3 dni a potom ju stočte do kvasnej nádoby vybavenej kvasným uzáverom.
- Nechajte zmes kvasiť v teplej miestnosti, kým kvasný proces skončí.
- Stočte víno do čistej nádoby a počkajte kým sa kal usadí na dne nádoby. Pri stáčaní ho môžete prefiltrovať cez jemnú hustú tkaninu.
- Stočte ho do čistých fliaš, zazátkujte a uložte na chladnom tmavom mieste.
Víno je pripravené na konzumáciu po 1 mesiaci, lepšie je však vyčkať minimálne pol roka. Ak sa vám počas stáčania bude zdať príliš suché, môžete ho dosladiť cukrovým roztokom – buďte však opatrní, aby ste ho nepresladili.
Tento recept na víno z brezovej šťavy pochádza z knihy (rok 2013).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.