Ďatelinové víno
Víno z ďateliny môžeme vyrobiť z čerstvých aj sušených kvetov. Ďatelina lúčna sa zbiera zrána, keď sa vyparí rosa. Po zbere sa oddelia stonky a kvety sa opláchnu. Ďatelinové víno by malo zrieť pred konzumáciou aspoň 6 mesiacov.
ZBER: 5 – 9 mesiac (máj, jún, júl, august, september)
Ďatelinové víno z kvetov
INGREDIENCIE – recept na 5,5 litra vína
- 2 litre kvetov bez stoniek
- 0,5 litra ovocnej šťavy (hrozno, jablká …)
- 4,5 litra vody
- 1 kg cukru
- 2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej
- 1/4 čajovej lyžičky tanínu
- živná soľ
- kvasinky
Sušenie kvetov
Rozložte kvety na dne pekáča a nechajte vyschnúť v rúre pri najnižšom stupni ohrevu. Obracajte každé 2 hodiny, kým budú úplne suché. Sušené kvety skladujte vo vzduchotesných plastových krabičkách.
Postup
- Odstráňte z kvetov stopky a dôkladne ich opláchnite.
- Vložte kvety do kvasnej nádoby a zalejte ich vriacou vodou.
- Pridajte cukor, ovocnú šťavu, kyselinu citrónovú, tanín a živnú soľ. Miešajte kým sa cukor úplne rozpustí.
- Keď zmes vychladne, pridajte vzklíčené kvasinky (pripravte podľa návodu na obale kvasiniek). Nádobu uzavrite kvasným uzáverom.
- Po 7 dňoch sceďte do ďalšej kvasnej nádoby a znovu uzavrite kvasným uzáverom. Doplňte množstvo šťavy na predchádzajúci objem prevarenou vychladnutou vodou.
- Po 60 dňoch stočte do ďalšej kvasnej nádoby a znovu doplňte objem. Nasaďte kvasný uzáver a nechajte stáť 4 mesiace.
- Keď kvasným uzáverom prestanú unikať bublinky, víno by malo byť už čisté.
- Pred stáčaním do fliaš nechajte víno ešte 10 dní stáť. V prípade potreby doslaďte. Skladujte na chladnom tmavom mieste.
Tento recept na ďatelinové víno pochádza z knihy (rok 2013).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.