Ďatelinové víno

Víno z ďateliny môžeme vyrobiť z čerstvých aj sušených kvetov. Ďatelina lúčna sa zbiera zrána, keď sa vyparí rosa. Po zbere sa oddelia stonky a kvety sa opláchnu. Ďatelinové víno by malo zrieť pred konzumáciou aspoň 6 mesiacov.

ZBER: 5 – 9 mesiac (máj, jún, júl, august, september)


Ďatelinové víno z kvetov

INGREDIENCIE – recept na 5,5 litra vína

  • 2 litre kvetov bez stoniek
  • 0,5 litra ovocnej šťavy (hrozno, jablká …)
  • 4,5 litra vody
  • 1 kg cukru
  • 2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej
  • 1/4 čajovej lyžičky tanínu
  • živná soľ
  • kvasinky

Sušenie kvetov

Rozložte kvety na dne pekáča a nechajte vyschnúť v rúre pri najnižšom stupni ohrevu. Obracajte každé 2 hodiny, kým budú úplne suché. Sušené kvety skladujte vo vzduchotesných plastových krabičkách.

Postup

  • Odstráňte z kvetov stopky a dôkladne ich opláchnite.
  • Vložte kvety do kvasnej nádoby a zalejte ich vriacou vodou.
  • Pridajte cukor, ovocnú šťavu, kyselinu citrónovú, tanín a živnú soľ. Miešajte kým sa cukor úplne rozpustí.
  • Keď zmes vychladne, pridajte vzklíčené kvasinky (pripravte podľa návodu na obale kvasiniek). Nádobu uzavrite kvasným uzáverom.
  • Po 7 dňoch sceďte do ďalšej kvasnej nádoby a znovu uzavrite kvasným uzáverom. Doplňte množstvo šťavy na predchádzajúci objem prevarenou vychladnutou vodou.
  • Po 60 dňoch stočte do ďalšej kvasnej nádoby a znovu doplňte objem. Nasaďte kvasný uzáver a nechajte stáť 4 mesiace.
  • Keď kvasným uzáverom prestanú unikať bublinky, víno by malo byť už čisté.
  • Pred stáčaním do fliaš nechajte víno ešte 10 dní stáť. V prípade potreby doslaďte. Skladujte na chladnom tmavom mieste.

Tento recept na ďatelinové víno pochádza z knihy (rok 2013).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Don`t copy text!