Drvenie ovocia

Najlepšie je ovocie podrvené na čo najmenšie kúsky, no nie na kašu. Kaša je veľmi homogénna a šťava sa z nej uvoľňuje veľmi ťažko. Drvenie ovocia či inej suroviny by malo prebehnúť čo najrýchlejšie, aby bolo čo najkratšie v kontakte so vzduchom. Ovocie sa musí čo najskôr po drvení vylisovať, prípadne nakvasiť, aby sa pri lisovaní lepšie uvoľnila šťava. Kôstkové ovocia lepšie uvoľní šťavu, ak ho chvíľu povaríme, alebo aspoň sparíme vriacou vodou.

Drvenie pevného ovocia a zeleniny

Aby sa šťava počas lisovania lepšie uvoľnila, tak ovocie s pevnou štruktúrou (napr. jablká, hrušky, tvrdú zeleninu) najprv drvíme.

RUČNÉ MLYNČEKY sú vhodné na spracovanie malého množstva suroviny. Drvenie je príliš pracné a pomalé. Navyše je ovocie vystavené dlhší čas vzduchu, oxiduje a hrozí riziko naoctenia muštu.

MECHANICKÉ DRVIČE sú oveľa výhodnejšie a rýchlejšie. Na drvenie sa používa veľa rôznych mechanických a strojových drvičov a mlynčekov. Ako všetky pomôcky, ktoré pri spracovaní plodín používame nesmú byť zo železa a iných kovov, okrem nerezu. Železo musí byť natreté potravinárskym náterom, ten je však potrebné vždy skontrolovať, či nemá škrabance alebo hrdzu. Taktiež spoje obyčajnými klincami či skrutkami predstavujú riziko oxidácie. Najvhodnejšie sú celonerezové mlynčeky a drviče.

STROJOVÉ DRVIČE sa používajú na spracovanie väčšieho množstva surovín, ovocie nie je dlhodobo vystavené kontaktu so vzduchom. Nevýhodou je vyššia cena, hmotnosť a nutnosť uskladnenia. Výkonnejšie drviče majú zásuvku na 380V.

Ručné a mechanické drviče ovocia

Ručné drviče sa hodia na menšie množstvo ovocia. Na mäkké bezkôstkové ovocie nám postačí aj obyčajný mlynček na mäso. Po podrvení je nutné ovocie vylisovať. Táto činnosť odpadá, ak použijeme odšťavovací mlynček. Na väčšie množstvo a tvrdšie ovocie sa viac hodí mechanický drvič s násypkou a drviacimi valcami.

Mechanickým drvičom s násypkou spracujeme väčšie množstvo ovocia. Má výhodu, že ho môžeme položiť priamo na lis (ak to umožňuje konštrukcia lisu) a podrvené ovocie ihneď lisovať. Ľahko sa čistí. Menšou nevýhodou je vyššia cena. V bazári sa dajú nájsť drviče s podobnou konštrukciou za oveľa výhodnejšie ceny. Nerez je najlepší materiál, no lisy s drevenou či plastovou násypkou sú lacnejšie. Drevo sa však ťažšie čistí, plast sa môže po času zlomiť.

Strojové drviče ovocia

Sú vhodné na spracovanie veľkého množstva ovocia. Existuje veľa rôznych drvičov. Ak kupujete strojový drvič, oplatí sa priplatiť a kúpiť nerezový, s vyšším výkonom a veľkou násypkou. Tu sú obrázky niektorých typov drvičov:

Domáce drviče

Ak ste trošku kutil a máte poruke potrebné vybavenie, môžete si drvič vyrobiť napríklad aj zo starej bubnovej práčky, alebo vedra a vŕtačky.

Drvenie kôstkového ovocia

Kôstkové ovocie (čerešne, višne, trnky …) nedrvíme klasickými mlynčekmi, lebo by mohlo dôjsť k poškodeniu kôstky (obsahujú škodlivé látky). Existujú síce odkôstkovače a drviče pre kôstkové ovocie, sú to však drahé zariadenia. Preto kôstkové ovocie väčšinou drvíme opatrne ručne, alebo s pomôckami, ktoré si môžeme vyrobiť doma, alebo lacno kúpiť.
Ako príklad môžem uviesť ručný drvič z plastu či dreva, ručný drvič na zemiaky, drvič na ručnú vŕtačku.

V malých množstvách drvíme ovocie vo vedre. Ovocie sa bude ľahšie drviť a lisovať, ak ho krátko povaríme alebo aspoň sparíme horúcou vodou a necháme chvíľu postáť. Na lepšie uvoľnenie šťavy môžeme použiť enzýmy.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!