Figové víno
Pre domáce figové víno platí to, čo aj pri datľoch. Nevýhodou je dlhá doba čistenia, lebo až po úplnom vyjasnení (často až vo fľašiach) sa chuť vína zreteľne zlepší a prestane byť trpkou. Pre ľahkú náchylnosť k slizovateniu používame len figy kvalitné, nie dlho skladované. Pre výrobu figového vína môžeme použiť rovnaké postupy ako pre datľové víno.
Figové víno
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 135 g fíg
- 320 g cukru
- 810 ml vody
- 4 g kyseliny citrónovej
- 0,22 g živnej soli
- kvasinky
Postup
- Figy pokrájame na malé kúsky, zalejeme horúcim roztokom cukru vo vode, pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ a po vychladnutí vzklíčené kvasinky.
- Zmes ponecháme 6 týždňov kvasiť v uzavretej kvasnej nádobe, stočíme do menšej nádoby a ponecháme ďalších 6 týždňov dokvasiť.
- Po stočení a odležaní, keď kal klesne na dno, plníme do fliaš.
Tento recept na figové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Ďalšie recepty môžeme použiť rovnaké ako pre datľové víno.
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.