Datľové víno

Domáce datľové víno je síce drahšie, dá sa však pripraviť po celý rok. Mušt veľmi rýchlo kvasí, bez peny a dá sa konzumovať už po krátkom odležaní (mesiac). Nebezpečenstvo choroby vína (slizovatenie) sa vyskytuje len vtedy, ak použijeme staré, dlho skladované datle.


Zoznam receptov


Datľové víno

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 85 g datlí
  • 3,4 g kyseliny citrónovej
  • 0,14 g živnej soli
  • kvasinky
  • 510 ml vody
  • druhé vylúhovanie: 170 ml vody
  • cukrový roztok: 250 g cukru + 170 ml vody

Postup výroby datľového vína

  • Datle pokrájame (môžeme odstrániť kôstky), pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ a sparíme vriacou vodou.
  • Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky a ponecháme 1 deň nakvasiť a vylúhovať v uzavretej kvasnej nádobe.
  • Zmes na druhý deň precedíme (nelisujeme!) a šťavu znova prelejeme do nádoby, ktorú uzavrieme.
  • Odkvapkané zbytky datlí znovu zalejeme vlažnou vodou a necháme 1 deň vylúhovať v inej uzavretej nádobe. Znova scedíme bez lisovania a obe šťavy zmiešame.
  • K muštu pridáme po častiach roztok cukru vo vode a ponecháme vykvasiť.
  • Po skončení kvasenia víno pretočíme, necháme odležať aspoň týždeň, prípadne pretočíme a o ďalší týždeň opakujeme. Keď sa víno vyčistí, plníme do fliaš.

Tento recept na datľové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Víno z datlí

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 75 g datlí
  • 760 ml vody
  • 2,3 g kyseliny citrónovej
  • 0,12 g živnej soli
  • kvasinky
  • cukrový roztok: 150 g cukru + 150 ml vody

Postup výroby vína z datlí

  • Narezané datle sparíme vriacou vodou (prípadne krátko povaríme), pridáme kyselinu citrónovú a po vychladnutí vzklíčené kvasinky a živnú soľ.
  • Po 24 hodinách nakvasenia v uzavretej kvasnej nádobe zmes precedíme (bez lisovania, inak sa víno zle čistí) a k čistej šťave pridáme za miešania povarený a vychladnutý roztok cukru vo vode.
  • Víno ponecháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom približne 14 dní kvasiť a potom niekoľkokrát, vždy po týždni pretočíme a nakoniec plníme do fliaš.

Tento recept na víno z datlí pochádza z knihy (rok 2003).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Don`t copy text!