Hlodášové víno
Hlodáš (útesovec európsky, ulex europaeus) je bôbovitá rastlina rozšírená po celej európe. Hlodášové víno je jedno z najlepších vín, v dávnych dobách sa tiež používal na ochucovanie whisky. Zbierajú sa len pekné čerstvé kvety, ktoré sa už celkom roztvorili.
ZBER: 5 – 6 mesiac (máj, jún)
Hlodášové víno z kvetov
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína
- 2 litre čerstvých hlodášových kvetov
- 4,5 litra vody
- 1 kg cukru
- 2 citróny
- 2 pomaranče
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Pripravte si zákvas z kvasiniek podľa návodu na obale.
- Na miernom ohni varte kvety hlodáša 15 minút a potom vo vývare rozpusťte cukor. Pridajte šťavu z pomarančov a citrónov vrátane nadrobno pokrájanej kôry.
- Nechajte zmes vychladnúť na približne 36°C, pridajte zákvas (vzklíčené kvasinky) a uzavrite nádobu jemnou tkaninou (alebo lepšie kvasným uzáverom). Nechajte 3 dni kvasiť.
- Sceďte kvas do čistej nádoby tak, aby sa zbavil pevných častí kvetov. Nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte ďalej kvasiť.
- Keď kvasný proces skončí, stočte víno do čistej nádoby a doplňte zbytkom chladnej prevarenej vody. Nechajte stáť 1 mesiac a potom víno stočte cez filter do vydenzifikovaných fliaš.
OBMENA: zaujímavá variácia tohto vína vznikne pridaním 50 g zázvoru. Zázvor pridajte do zmesi v bode 2.
Tento recept na hlodášové víno pochádza z knihy (rok 2013).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.