Hlodášové víno

Hlodáš (útesovec európsky, ulex europaeus) je bôbovitá rastlina rozšírená po celej európe. Hlodášové víno je jedno z najlepších vín, v dávnych dobách sa tiež používal na ochucovanie whisky. Zbierajú sa len pekné čerstvé kvety, ktoré sa už celkom roztvorili.

ZBER: 5 – 6 mesiac (máj, jún)


Hlodášové víno z kvetov

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína

  • 2 litre čerstvých hlodášových kvetov
  • 4,5 litra vody
  • 1 kg cukru
  • 2 citróny
  • 2 pomaranče
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Pripravte si zákvas z kvasiniek podľa návodu na obale.
  • Na miernom ohni varte kvety hlodáša 15 minút a potom vo vývare rozpusťte cukor. Pridajte šťavu z pomarančov a citrónov vrátane nadrobno pokrájanej kôry.
  • Nechajte zmes vychladnúť na približne 36°C, pridajte zákvas (vzklíčené kvasinky) a uzavrite nádobu jemnou tkaninou (alebo lepšie kvasným uzáverom). Nechajte 3 dni kvasiť.
  • Sceďte kvas do čistej nádoby tak, aby sa zbavil pevných častí kvetov. Nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte ďalej kvasiť.
  • Keď kvasný proces skončí, stočte víno do čistej nádoby a doplňte zbytkom chladnej prevarenej vody. Nechajte stáť 1 mesiac a potom víno stočte cez filter do vydenzifikovaných fliaš.

OBMENA: zaujímavá variácia tohto vína vznikne pridaním 50 g zázvoru. Zázvor pridajte do zmesi v bode 2.

Tento recept na hlodášové víno pochádza z knihy (rok 2013).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!