Hluchavkové víno z kvetov
Hluchavka biela patrí medzi liečivé rastliny. Kvety okrem iného odstraňujú škodlivé látky z tela a podporujú liečbu horných dýchacích ciest. Pre hluchavkové víno sa môžu použiť všetky nadzemné časti rastliny, najmä však kvety.
ZBER: 5 – 9 mesiac (máj, jún, júl, august, september)
Zoznam receptov
Hluchavkové víno z kvetov
INGREDIENCIE – recept na 3,5 litrov vína
- 50 dkg čerstvých kvetov hluchavky bielej
- 3 litre vody
- 1,5 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Kvety hluchavky nasypte do sklenenej nádoby a zasypte 500 g cukru. Nádobu zakryte hustou tkaninou a postavte na slnečné miesto na 3 týždne. V priebehu tejto doby kvety zmenia farbu a pustia šťavu.
- Uvarte vodu so zvyšným cukrom, do kvasnej nádoby prelejte šťavu z kvetov a zalejte vychladnutým cukrovým roztokom. Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky, kvasnú nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť na teplom mieste 7 týždňov.
- Po ukončení kvasenia víno stočte, preceďte a nechajte vyčistiť. Potom nalejte do fliaš a nechajte dozrieť na chladnom tmavom mieste minimálne 3 mesiace.
Tento recept na hluchavkové víno z kvetov pochádza z knihy (2007).
Víno z kvetov hluchavky
INGREDIENCIE – recept na 10 litrov vína
- 2 litre kvetov hluchavky (objemovo)
- 6 litrov vody
- 2,2 – 2,5 kg cukru
- 3 litre sladkého bieleho hroznového vína
- 1,5 citrón
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Cukor rozpusťte vo vriacej vode. Do vychladnutého roztoku pridajte kvety hluchavky, dôkladne umytý, na tenké plátky pokrájaný citrón aj s kôrou bez jadier. Nakoniec pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky a ponechajte v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom kvasiť.
- Po skončení kvasenia víno dôkladne preceďte, dolejte biele hroznové víno a nechajte vyčistiť.
- Nalejte víno do fliaš a nechajte na chladnom tmavom mieste dozrieť.
Tento recept na hluchavkové víno z kvetov pochádza z knihy (2007).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.
Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]