Hodnotenie surovín
Hľadiská pre hodnotenie surovín k príprave domácich vín sú závislé hlavne na subjektívnych názoroch. Niekto bude dávať prednosť vínam trpkým, prírodným, aby sa čo najviac priblížil akosti hroznových vín, iný sa zameria na ťažšie, sladké vína či na prípravu vín korenených, prípadne šumivých. Aj keď je akékoľvek zaradenie vín podľa druhu obtiažne a subjektívne, môže sa všeobecne naznačiť porovnanie v nasledujúcej tabuľke. Môžeme orientačne vylúčiť zbytočné sklamanie a zamerať sa na také plodiny, ktoré chuťovo spĺňajú naše predpoklady, kladené na kvalitu a charakter vín. Tento prehľad je stanovený k najdostupnejším a najčastejšie používaným surovinám, finálne hodnotenie surovín a vína je stále na Vás:
Výborné vína | černice, sušené šípky, sušené trnky, číerne ríbezle, čučoriedky a zmesi (červené a čierne ríbezle, jablká a hrušky)… |
Dobré vína | červené ríbezle, biele ríbezle (a ich zmesi s iným ovocím), višne, maliny, figy, bobule čiernej bazy, čerstvé šípky, jablká, hrušky, pomaranče, ryža, čerstvé trnky… |
Priemerné vína | jarabina, sušené slivky, čerešne, jalovec, obilie, egreše, kvet púpavy, rebarbora, chlebové kôrky, lesná jahoda, marhule, broskyne, rajčiny, brusnice… |
Menej hodnotné vína | čerstvé slivky, kvet bazy, pomarančové kôrky, paštrnák, mahónia, melóny, jahody záhradné, moruša, drieň… |