Podbeľové víno
Podbeľ lekársky je tradičná liečivá rastlina. V minulosti sa podbeľové víno pripravovalo len z okvetných lístkov. Pri použití vnútorných kalíškov však víno na kvalite nijak neutrpí.
ZBER: 3 – 5 mesiac (marec, apríl, máj)
Podbeľové víno z kvetov
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína
- 3 litre podbeľových kvetov
- 4,5 litra vody
- 1 kg cukru
- šťavu z 2 citrónov
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Nasypte kvety podbeľa do nádoby a zaparte 2 litrami vriacej vody. Nechajte lúhovať 1 deň. Občas premiešajte.
- Stočte výluh cez jemnú tkaninu do čistej nádoby. Zbytok vytlačte.
- Pridajte citrónovú šťavu. Zatiaľ si pripravte zákvas z čistej kultúry kvasiniek podľa návodu na obale.
- Rozpustite cukor v 2 litroch vriacej vody kým sa úplne rozpustí a za horúca vlejte do podbeľovej šťavy. Keď zmes vychladne na izbovú teplotu, pridajte zákvas. Uzavrite kvasným uzáverom a nechajte 3 dni kvasiť.
- Stočte zmes do kvasnej nádoby, uzavrite nádobu kvasným uzáverom a nechajte kvasiť pri teplote 16 – 20 °C, kým kvasný proces skončí.
- Stočte víno do čistej nádoby a dbajte na to, aby sa zbavilo všetkých usadených kalov. Uzavrite nádobu a nechajte ešte 1 mesiac dozrieť.
- Stočte víno do fliaš cez filter, aby ostalo iskrivé. Fľaše uzavrite a nechajte uskladnené v chladnej tmavej miestnosti.
Tento recept na podbeľové víno pochádza z knihy (rok 2013).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.
Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]