Podbeľové víno

Podbeľ lekársky je tradičná liečivá rastlina. V minulosti sa podbeľové víno pripravovalo len z okvetných lístkov. Pri použití vnútorných kalíškov však víno na kvalite nijak neutrpí.

ZBER: 3 – 5 mesiac (marec, apríl, máj)


Podbeľové víno z kvetov

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína

  • 3 litre podbeľových kvetov
  • 4,5 litra vody
  • 1 kg cukru
  • šťavu z 2 citrónov
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Nasypte kvety podbeľa do nádoby a zaparte 2 litrami vriacej vody. Nechajte lúhovať 1 deň. Občas premiešajte.
  • Stočte výluh cez jemnú tkaninu do čistej nádoby. Zbytok vytlačte.
  • Pridajte citrónovú šťavu. Zatiaľ si pripravte zákvas z čistej kultúry kvasiniek podľa návodu na obale.
  • Rozpustite cukor v 2 litroch vriacej vody kým sa úplne rozpustí a za horúca vlejte do podbeľovej šťavy. Keď zmes vychladne na izbovú teplotu, pridajte zákvas. Uzavrite kvasným uzáverom a nechajte 3 dni kvasiť.
  • Stočte zmes do kvasnej nádoby, uzavrite nádobu kvasným uzáverom a nechajte kvasiť pri teplote 16 – 20 °C, kým kvasný proces skončí.
  • Stočte víno do čistej nádoby a dbajte na to, aby sa zbavilo všetkých usadených kalov. Uzavrite nádobu a nechajte ešte 1 mesiac dozrieť.
  • Stočte víno do fliaš cez filter, aby ostalo iskrivé. Fľaše uzavrite a nechajte uskladnené v chladnej tmavej miestnosti.

Tento recept na podbeľové víno pochádza z knihy (rok 2013).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!