Púpavové víno z kvetov

Púpava lekárska má v domácnosti široké využitie. Pre prípravu domáceho vína z kvetov púpavy používame len kvety čerstvo natrhané, najlepšie po daždi. (Z kvetov natrhaných predošlý deň sa púpavové víno pripraviť nedá). Zberáme len kvety plne rozvinuté. Po umytí pod tečúcou vodou, aby sme vyplavili drobný hmyz, kvety čo najskôr sparíme. Víno z kvetov púpavy má živicovú príchuť, keď si však zvyknete, určite si ho obľúbite.

ZBER: 4 – 7 mesiac (apríl, máj, menej už: jún, júl)


Ahojte, ďakujem za zvýšený záujem o stránku púpavové víno. Ak ste sa ho rozhodli vyskúšať, napíšte prosím Vaše skúsenosti a pošlite fotky. Pomôžete tým ostatným. Ďakujem.

Zoznam receptov


Púpavové víno z kvetov 1

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 220 g púpavových kvetov
  • 650 ml vody
  • 3,3 g kyseliny citrónovej
  • 0,17 g živnej soli
  • kvasinky
  • cukrový roztok: 220 g cukru + 220 ml vody

Všeobecný postup

K domácemu vínu z púpavy sa pridáva predpísané množstvo cukru buď ihneď po sparení, vždy však pred vmiešaním vzklíčených kvasiniek, alebo súčasne s nimi. V tomto ojedinelom prípade je nutné pridať cukrový roztok naraz, nie po častiach. Rovnako prídavok medu je opodstatnený. Táto požiadavka vyplýva z praxe, že sparené kvety pri nedodržaní tejto zásady dávajú víno nahorklej chuti.

Postup

  • Kvety úplne zbavíme stopiek, sparíme vodou, pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ a roztok cukru vo vode.
  • Po vychladnutí zmes scedíme, pridáme vzklíčené kvasinky a všetko necháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
  • Po skončení kvasenia víno pretočíme, necháme aspoň 2 dni odležať a po klesnutí kalu na dno plníme do fliaš.

Tento recept na púpavové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Púpavové víno z kvetov 2

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 200 g púpavových kvetov
  • 610 ml vody
  • 1 pomaranč
  • 1/4 citrónu
  • 0,16 g živnej soli
  • kvasinky
  • cukrový roztok: 300 g cukru + 210 ml vody

Všeobecný postup

K domácemu vínu z púpavy sa pridáva predpísané množstvo cukru buď ihneď po sparení, vždy však pred vmiešaním vzklíčených kvasiniek, alebo súčasne s nimi. V tomto ojedinelom prípade je nutné pridať cukrový roztok naraz, nie po častiach. Rovnako prídavok medu je opodstatnený. Táto požiadavka vyplýva z praxe, že sparené kvety pri nedodržaní tejto zásady dávajú víno nahorklej chuti.

Postup

  • Kvety sparíme vriacou vodou a zmes necháme stáť 3 dni v prikrytej nádobe v studenom prostredí.
  • Potom vylisujeme, šťavu privedieme do varu, pridáme nadrobno nakrájanú pomarančovú a citrónovú kôru, živnú soľ a povaríme približne 15 minút.
  • Zmes precedíme, pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu a roztok cukru vo vode.
  • Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky.
  • Po vykvasení víno pretočíme, necháme odstáť kým kal klesne na dno (prípadne prefiltrujeme) a plníme do fliaš.

Tento recept na púpavové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Víno z kvetov púpavy 1

INGREDIENCIE – recept na 8,5 litra vína

  • 2,5 litra púpavových kvetov (objemovo)
  • 7,5 litra vody
  • 3 kg cukru
  • 3 citróny
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Čerstvo natrhané kvety najlepšie bez stopiek rozložte večer v tenkej vrstve na fóliu tak, aby sa zbavili všetkého hmyzu a tiež aby ľahko zvädli. Ráno kvety ešte raz dôkladne preberte. Kvety, ktoré sú špinavé, zoschnuté a nahnité vyhoďte. Ešte raz poriadne vyklepajte od hmyzu.
  • Potom odmerajte kvety pomocou litrovej sklenice, poriadne ich natlačte. Kvety vložte do kvasnej nádoby.
  • Citróny dôkladne opláchnite, nakrájajte na kolieska aj s kôrou (bez kôstok) a pridajte ku kvetom.
  • Prevarte vodu (5 litrov) a za horúca zalejte kvety a citróny. Zmes nechajte odstáť 3 dni na teplom mieste.
  • Po uplynutí tejto doby vodu zlejte a z kvetov a citrónov vylisujte čo najviac šťavy. Oba podiely šťavy spojte a preceďte cez plátno, aby bola tekutina čo najviac priehľadná.
  • Uvarte sirup z cukru a zvyšnej vody a po vychladnutí pridajte k šťave. Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
  • Po skončení kvasenia víno stočte do kvasnej nádoby a keď sa vyčistí, naplňte do fliaš. Uložte na chladnom a tmavom mieste.
  • Víno má sladkú a nahorklú chuť, zlatobielu farbu a príjemnú vôňu. Má relatívne krátku trvanlivosť (2 – 3 roky).

Tento recept na víno z kvetov púpavy pochádza z knihy (rok 2007).


Víno z kvetov púpavy 2

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína

  • 3,5 litra okvetných lístkov púpavy
  • 4 litre vody
  • 450 g nasekaných hrozienok
  • 300 ml silného čierneho čaju (zdroj tanínu)
  • 5 ml kyseliny citrónovej
  • 2 pomaranče
  • živná soľ
  • kvasinky
  • SUCHÉ VÍNO: 680 g cukru
  • POLOSLADKÉ VÍNO: 1 kg cukru
  • SLADKÉ VÍNO: 1,1 kg cukru + 1 liter kvetov

Postup

  • Púpavové kvety, hrozienka, čaj a kyselinu citrónovú dajte do kvasnej nádoby a zalejte 4 litrami vriacej vody. Zmes miešajte kým sa cukor úplne rozpustí. Nádobu zakryte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Pridajte pomarančovú šťavu a nakrájanú kôru a zmes poriadne zamiešajte. Uložte na teplom mieste a nechajte 6 dní kvasiť.
  • Pozbierajte tuhé časti (alebo sceďte do čistej nádoby) a drť poriadne vylisujte. Nádobu znova uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť.
  • Po skončení kvasenia víno stočte do kvasnej nádoby a keď sa vyčistí, môžete stáčať do fliaš. Uskladnite v chladnej tmavej miestnosti.
  • Nechajte víno zrieť čo najdlhšie. S pribúdajúcim vekom získa na kvalite.

Tento recept na víno z kvetov púpavy pochádza z knihy (rok 2013).


Víno z púpavových kvetov

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína

  • 3,5 litra púpavových kvetov
  • 4,5 litra vody
  • 1,5 kg cukru
  • 4 citróny – kôra a šťava
  • 0,5 kg nasekaných hrozienok (alebo 0,2 litra bieleho hroznového koncentrátu)
  • živná soľ
  • kvasinky

Všeobecný postup

Púpavové víno je dôležitou súčasťou domáceho vínneho kalendára a je to skvelý nápoj. 99% kvetov kvitne v jarnom období od konca marca do začiatku mája. Kvety púpavy sú podobne horké ako listy, no to dodáva vínu príjemnú trpkosť. Ako u všetkých kvetov určených na spracovanie, je najvhodnejšie zbierať kvety ráno, za slnečného počasia. Púpava na noc zatvára kvety a to dokonca aj potom keď ich odtrhnete, takže s prípravou vína by ste mali začať hneď po príchode domov. Zvyčajne sa používajú len okvetné lístky, no nie je dôvod nevyužiť celé kvety – tie len dodajú vínu inú príchuť. Kvety je potrebné očistiť od zelených častí rastliny. Recept je veľmi jednoduchý a veľmi ľahko si vyrobíte polosladké víno s bohatou, plnou chuťou.

Postup

  • Prevarte vodu a zalejte ňou kvety. Nádobu prikryte a nechajte niekoľko dní stáť v chlade a tme. Denne niekoľkokrát premiešajte.
  • Sceďte šťavu do veľkého hrnca, pridajte nakrájanú citrónovú kôru, priveďte k varu a vmiešajte cukor až kým sa úplne rozpustí. Varte 5 minút a nechajte vychladnúť (na izbovú teplotu).
  • Potom pridajte citrónovú šťavu a podrvené hrozienka, alebo hroznový koncentrát. Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky (podľa návodu na obale) a nádobu prikryte. Nechajte kvasiť 4 dni, denne niekoľkokrát premiešajte.
  • Potom sceďte cez sitko a jemnú tkaninu (3 – 4 vrstvy záclony) do kvasnej nádoby. Uzavrite kvasným uzáverom a nechajte vykvasiť.
  • Po skončení kvasenia víno stočte do čistej nádoby až po hrdlo (podľa potreby dolejte malým množstvom prevarenej vychladnutej vody) a uložte do chladnej tmavej miestnosti kým sa vyčistí.
  • Potom stočte do čistých fliaš a skladujte v chlade a tme.

Tento recept na víno z púpavových kvetov pochádza z internetu (rok 2012): originálny recept tu.


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!