Ryžové víno

Ryža sa v mnohých krajinách využíva okrem iného k spracovaniu na alkoholické nápoje z väčším obsahom alkoholu. Rovnako sa však z ryže dá pripraviť jedno z najlepších, menej známych domácich vín. Pripravte si vlastné ryžové víno!


Zoznam receptov


Ryžové víno

INGREDIENCIE – recept na 4 litre vína

  • 0,5 kg ryže
  • 3,5 litra prevarenej vychladnutej vody
  • 1,5 kg cukru
  • 10 dkg hrozienok
  • 2 citróny
  • 5 ks škorice
  • 5 klinčekov
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Do nádoby dáme cukor, ryžu, hrozienka, škoricu, klinčeky, pokrájaný citrón a zalejeme vodou.
  • Miešame, kým sa cukor úplne rozpustí. Pridáme živnú soľ a aktivované kvasinky.
  • Mušt kvasí 4 týždne a ďalších 6 týždňov ho necháme odležať.
  • Keď kal klesne na dno a víno sa vyčistí, plníme do fliaš.

Tento recept na ryžové víno pochádza z knihy (rok 2001).


Víno z ryže

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 130 g ryže
  • 800 ml vody
  • 330 g cukru
  • pol lusku vanilky
  • pol citróna
  • 0,21 g živnej soli
  • kvasinky

Postup

  • Ryžu preberieme, niekoľkokrát opláchneme v studenej vode a necháme odkvapkať. Potom ju vysypeme do kvasnej nádoby.
  • Zvlášť si pripravíme roztok vody s cukrom, ktorý povaríme s vanilkou a po vychladnutí pridáme olúpaný rozdrvený citrón bez jadier, živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
  • Týmto roztokom zalejeme ryžu a ponecháme zmes v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom vykvasiť.
  • Po stočení a vyjasnení, keď kal klesne na dno, plníme do fliaš.

Tento recept na víno z ryže pochádza z knihy (rok 2003).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

2 komentáre

  1. Peter píše:

    Co je to Zivna sol

    • Paľo píše:

      Prípravok na maximálne stimulovanie rastu a rozmnožovanie kvasiniek v mušte.

      Živná soľ pre vínne kvasinky je komplexné činidlo na maximálne stimulovanie rastu a rozmnožovanie kvasiniek v mušte.
      Svojím zložením (fosforečnany dusíka v amoniakovej forme a thiamín-vitamín B1) aktivuje fermentačný proces-naštartovanie kvasenia.
      Odporúča sa hlavne pri obtiažne sa prekvasujúcich odrodách hrozna, pri spracovaní hrozna pri vyšších teplotách.
      V prípade nesprávne naštartovaného kvasenia dokáže nasmerovať kvasenie správnym smerom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Don`t copy text!