Žihľavové víno

Menej obvyklá pre prípravu vína je žihľava. Žihľavové víno sa pripravuje veľmi rýchlo a ľahko. Zbierajte len vrcholky žihľavy, pretože sú trošku sladšie ako zbytok rastliny.

ZBER: jar – jeseň (najlepšie sú mladé jarné lístky)


Žihľavové víno

INGREDIENCIE – recept na 5,5 litra vína

  • 2 litre žihľavy
  • 4,5 litra vody
  • 1,7 kg cukru (pre sladké víno)
  • 2 citróny
  • 10 g roztlčeného zázvoru
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  1. Žihľavu pred spracovaním prepláchnite studenou vodou a vysušte.
  2. Do hrnca vložte žihľavu, pridajte vodu, roztlčený zázvor, citrónovú kôru a varte na miernom ohni 50 minút.
  3. Stočte do kvasnej nádoby, pridajte cukor a miešajte kým sa rozpustí.
  4. Keď zmes vychladne, pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
  5. Uzavrite kvasnú nádobu kvasným uzáverom a nechajte vykvasiť.
  6. Stočte víno do čistej nádoby a keď sa vyčistí, naplňte do fliaš.

Tento recept na víno zo žihľavy pochádza z knihy (rok 2013).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

2 komentáre

  1. Siki píše:

    Kopřivu – žilavu propláchnu, vysuším, a pak? Dál se už v receptu neobjevuje….

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!