Agátové víno
Agát biely je invázna drevina. Dorastá do výšky 20 – 25 metrov. Má veľký význam pre včelárstvo. Okrem kvetov sú všetky časti dreviny značne jedovaté. Kvety okrem iného obsahujú cukry, organické kyseliny, éterový olej, glykosidy. Kvety všeobecne obsahujú málo kyselín, preto je potrebné pridať citrusovú šťavu, alebo kyselinu citrónovú. Uľahčuje vylučovanie toxínov a čistí krv. Agátové víno môžeme skladovať maximálne 2 až 3 roky.
ZBER: 5 – 6 mesiac (máj, jún)
Zoznam receptov
Agátové víno z kvetov
INGREDIENCIE – recept na 8 litrov vína
- 2,5 litra kvetov bieleho agátu
- 7,5 litra vody
- 1 kg cukru
- 3 citróny
- 2 pomaranče
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Čerstvo nazbieraným kvetom odstráňte stopky a rozložte ich v tenkej vrstve na fóliu (najlepšie večer), aby sa odstránil hmyz a aby kvety trochu povädli. Ráno kvety pozbierajte a ešte raz ich dôkladne preberte. Nahnité, špinavé alebo uschnuté odhoďte. Ešte z nich vytraste všetok hmyz.
- Kvety vložte do menšej nádoby a silno popučte. Potom vložte kvety do kvasnej nádoby. Citróny a pomaranče umyte, nakrájajte ich aj s kôrou na tenké plátky a nasypte ich medzi kvety. Vodu priveďte k varu a nalejte ju na kvety a citrusy. Nechajte odstáť 3 dni na teplom mieste.
- Potom tekutinu sceďte, z kvetov a citrusov vytlačte čo najviac šťavy a oba šťavy spojte. Všetko preceďte cez gázu aby sa tekutina prečistila a rozpusťte v nej cukor. Do šťavy pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Kvasnú nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť.
- Po ukončení kvasenia víno stočte do inej nádoby, nechajte odstáť kým kal klesne na dno a víno sa vyčistí a môžete ho plniť do fliaš.
- Získate sladký, výborný nápoj – čisté biele víno s príjemnou chuťou. Má len jednu chybu – dlho nevydrží. Môžete ho skladovať najviac 2 – 3 roky.
Tento recept na agátové víno pochádza z knihy (rok 2007).
Víno z agátových kvetov
INGREDIENCIE – recept na 3,5 litra vína
- 50 dkg pokrájaných kvetov bieleho agátu
- 3 litre vody
- 1,5 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Pokrájané kvety agátu nasypte do sklenice a zasypte 0,5 kg cukru. Sklenicu zakryte tenkou tkaninou a postavte ju na slnečné miesto na 3 týždne. Počas tejto doby zmenia plátky agátu farbu na voskovú a pustia šťavu.
- Po 3 týždňoch prevarte 3 litre vody a rozpustite v nej 1 kg cukru. Do kvasnej nádoby prelejte plátky so šťavou a dolejte vychladnutým cukrovým roztokom. Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
- Kvasnú nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte na teplom mieste 7 týždňov kvasiť.
- Keď kvasenie skončí, víno preceďte a stočte do čistej nádoby až po hrdlo.
- Keď sa vyčistí, naplňte ho do fliaš až po okraj a uložte na chladnom mieste. Víno je potrebné nechať ešte 3 mesiace dozrieť.
Tento recept na agátové víno pochádza z knihy (rok 2007).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.