Bazové víno z kvetov bazy

Bazové kvety sa v domácnostiach, hlavne na vidieku používa na prípravu osviežujúcich nealkoholických nápojov. Pritom bazové víno z kvetov bazy je snáď najlacnejšie, jednoduché na prípravu, ale tiež veľmi lahodné. Svojou chuťou pripomína muškátové víno. Na kvalite získa dlhším uložením. Víno má výrazný buket a charakteristickú chuť.

ZBER: 5 – 7 mesiac (máj, jún, júl)


Zoznam receptov


Bazové víno z kvetov

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 2 okvetia čiernej bazy
  • 220 g cukru
  • 870 ml vody
  • 0,17 g živnej soli
  • kvasinky
  • 2,2 g kyseliny citrónovej / polovica citrónu

Postup

  • Okvetia čiernej bazy šetrne očistíme pod tečúcou vodou od prachu a drobného hmyzu, nosnú stopku čo najviac skrátime.
  • Kvety necháme odkvapkať a sparíme roztokom cukru vo vode. Pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú (alebo lepšie polovicu citrónu nakrájaného na plátky) a po vychladnutí vzklíčené kvasinky.
  • Zmes ponecháme týždeň v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
  • Potom zákvas precedíme, zo zbytkov vytlačíme čo najviac šťavy a mušt ponecháme ďalej dokvasiť.
  • Víno sa veľmi rýchlo čistí, po usadení kalu ho stočíme a plníme do fliaš.

Tento recept na bazové víno z kvetov bazy čiernej pochádza z knihy (rok 2003).


Víno z kvetov bazy čiernej

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína

  • 600 ml bazových kvetov
  • 4,5 litra vody
  • 1,4 kg cukru
  • 250 g nasekaných hrozienok
  • 2 citróny
  • 1 čajová lyžička tanínu
  • 2 tablety disiričitanu draselného
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Zbierajte kvety počas slnečných dní, keď budú okolo seba šíriť vôňu. Odstrihnite kvety od stopiek pomocou nožníc.
  • Kvety ľahko potlačte do kvasnej nádoby
  • Pripravte si nasekané hrozienka a citrónovú kôru bez dužiny.
  • Pridajte hrozienka a kôru ku kvetom a zalejte 4,5 litrami vriacej vody. Keď zmes vychladne, pridajte 1 podrvenú tabletu disiričitanu draselného. Nádobu prikryte a nechajte 3 dni stáť. Denne zamiešajte.
  • Pridajte cukor, citrónovú šťavu, živnú soľ, vzklíčené kvasinky a tanín. Miešajte kým sa cukor úplne rozpustí.
  • Sceďte cez jemnú tkaninu do kvasnej nádoby a uzavrite ju kvasným uzáverom. Nechajte vykvasiť.
  • Po vykvasení stočte do čistej nádoby. Víno sa bude čistiť, po 8 týždňoch bude pripravené na konzumáciu. Pridajte 1 tabletu disiričitanu draselného a po 24 hodinách stáčajte do fliaš.

Výsledné víno bude mať výrazný buket a výnimočnú chuť.

Tento recept na bazové víno z kvetov bazy čiernej pochádza z knihy (rok 2013).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 31 Priemer: 3.4]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!