Bazové víno z kvetov bazy
Bazové kvety sa v domácnostiach, hlavne na vidieku používa na prípravu osviežujúcich nealkoholických nápojov. Pritom bazové víno z kvetov bazy je snáď najlacnejšie, jednoduché na prípravu, ale tiež veľmi lahodné. Svojou chuťou pripomína muškátové víno. Na kvalite získa dlhším uložením. Víno má výrazný buket a charakteristickú chuť.
ZBER: 5 – 7 mesiac (máj, jún, júl)
Zoznam receptov
Bazové víno z kvetov
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 2 okvetia čiernej bazy
- 220 g cukru
- 870 ml vody
- 0,17 g živnej soli
- kvasinky
- 2,2 g kyseliny citrónovej / polovica citrónu
Postup
- Okvetia čiernej bazy šetrne očistíme pod tečúcou vodou od prachu a drobného hmyzu, nosnú stopku čo najviac skrátime.
- Kvety necháme odkvapkať a sparíme roztokom cukru vo vode. Pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú (alebo lepšie polovicu citrónu nakrájaného na plátky) a po vychladnutí vzklíčené kvasinky.
- Zmes ponecháme týždeň v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Potom zákvas precedíme, zo zbytkov vytlačíme čo najviac šťavy a mušt ponecháme ďalej dokvasiť.
- Víno sa veľmi rýchlo čistí, po usadení kalu ho stočíme a plníme do fliaš.
Tento recept na bazové víno z kvetov bazy čiernej pochádza z knihy (rok 2003).
Víno z kvetov bazy čiernej
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína
- 600 ml bazových kvetov
- 4,5 litra vody
- 1,4 kg cukru
- 250 g nasekaných hrozienok
- 2 citróny
- 1 čajová lyžička tanínu
- 2 tablety disiričitanu draselného
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Zbierajte kvety počas slnečných dní, keď budú okolo seba šíriť vôňu. Odstrihnite kvety od stopiek pomocou nožníc.
- Kvety ľahko potlačte do kvasnej nádoby
- Pripravte si nasekané hrozienka a citrónovú kôru bez dužiny.
- Pridajte hrozienka a kôru ku kvetom a zalejte 4,5 litrami vriacej vody. Keď zmes vychladne, pridajte 1 podrvenú tabletu disiričitanu draselného. Nádobu prikryte a nechajte 3 dni stáť. Denne zamiešajte.
- Pridajte cukor, citrónovú šťavu, živnú soľ, vzklíčené kvasinky a tanín. Miešajte kým sa cukor úplne rozpustí.
- Sceďte cez jemnú tkaninu do kvasnej nádoby a uzavrite ju kvasným uzáverom. Nechajte vykvasiť.
- Po vykvasení stočte do čistej nádoby. Víno sa bude čistiť, po 8 týždňoch bude pripravené na konzumáciu. Pridajte 1 tabletu disiričitanu draselného a po 24 hodinách stáčajte do fliaš.
Výsledné víno bude mať výrazný buket a výnimočnú chuť.
Tento recept na bazové víno z kvetov bazy čiernej pochádza z knihy (rok 2013).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.