Borievkové víno (jalovcové víno)

Borievka obyčajná je známa svojou nezameniteľnou chuťou a liečivými účinkami. Plody sa používajú hlavne na výrobu slovenského národného nápoja – borovičky, no môžete si z nej pripraviť aj výborné víno. Borievkové víno (jalovcové víno) obyčajne dosť dlho kvasí. Ak máte v zásobe fľaše od šumivých vín, môžete stočiť víno do týchto fliaš. Stáčame až keď sa víno vyjasní a v kvasnom uzávere pozorujeme už len občas unikajúce bublinky. Fľaše dobre zazátkujeme a ešte previažeme. Víno v nich dokvasí a po otvorení pení. V tomto prípade nejde o chorobu vína. Takto pripravené víno má veľmi osviežujúcu chuť.

ZBER: 9 – 11 mesiac (september, október, november)


Zoznam receptov


Borievkové víno (jalovcové víno)

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 100 g sušených borievok
  • 700 ml vody
  • 0,15 g živnej soli
  • kvasinky
  • cukrový roztok: 200 g cukru + 200 ml vody
  • 2 g kyseliny citrónovej

Pomocný zákvas

Polievkovú lyžicu hrozienok pokrájame na drobné kúsky, zalejeme 100 ml horúcej vody a po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky. Zákvas ponecháme stáť vo fľaši uzavretej vatou asi 1 – 2 dni. (Môj komentár: zákvas si radšej pripravte z dvojnásobného množstva kvasiniek, podľa návodu na ich obale, alebo si pozrite kapitolu počiatočné rozmnoženie kvasiniek).

Postup

  • Borievky krátko povaríme vo vode, scedíme a v horkom výluhu rozpustíme živnú soľ.
  • Po vychladnutí pridáme hrozienkový zákvas, uzavrieme a necháme 1 deň stáť.
  • Na druhý deň pridáme polovicu roztoku cukru vo vode a polovicu kyseliny citrónovej a približne za 4 dni zbytok. Vždy uzavrieme kvasným uzáverom.
  • Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme niekoľko dní odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.

Tento recept na borievkové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Víno z borievky

Zákvas pripravíme rovnako ako v prvom prípade. Rovnako pomery a príprava sú rovnaké, vynecháva sa scedenie, takže bobule ponecháme v kvasnej nádobe po celý čas kvasenia. Toto víno nie je vhodné stáčať do fliaš skôr, ako je úplne vykvasené. Hotové je veľmi aromatické.

Tento recept na víno z borievky pochádza z knihy (rok 2003).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Don`t copy text!