Cuketové víno

Ak budete mať v lete nadbytok cukiet, môžete si pripraviť netradičné cuketové víno. Cuketa sa pre účel výroby vína používa celá, vrátane šupky a jadierok.

ZBER: 7 – 10 mesiac (júl, august, september, október)


Cuketové víno

INGREDIENCIE – recept na 5,5 litra vína

  • 6 – 8 cukiet (3-4 kg)
  • 4,5 litra vody
  • 0,9 kg cukru
  • šťava z 2 citrónov
  • šťava z 1 pomaranča
  • 170 g nasekaných hrozienok
  • 28 g zázvoru
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Popučte cukety vrátane kôry a semienok, pridajte hrozienka a zázvor.
  • Zmes zalejte 4,5 litrom vriacej vody a premiešajte. Keď zmes vychladne, pridajte pomarančovú a citrónovú šťavu, živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
  • Nechajte zmes 4 dni kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom a 2x denne zatlačte vynorenú časť drti pod hladinu. (Poznámka: lepšie je zaťažiť zmes nepravým vekom). Potom šťavu sceďte a zvyšok vylisujte tak, aby ste získali čo najviac tekutiny.
  • Zmiešajte zmes s cukrom, až kým sa úplne rozpustí a znovu nádobu uzavrite kvasným uzáverom. Nechajte kvasiť, kým prestanú cez kvasný uzáver unikať bublinky.
  • Stočte víno do čistých fliaš a skladujte na chladnom, tmavom mieste.

Tento recept na cuketové víno pochádza z knihy (rok 2013).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

2 komentáre

  1. Jozef píše:

    V recepte uvádzate všetko v merných jednotkách. Uveďte, prosím i množstvo cukiet v kg. Cukety v ks niesú presné. Každá váží inak.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!