Hrachové víno (víno z hrachových strukov)

Hrach existuje v rôznych odrodách. Bežné druhy hrachu sa líšia množstvom cukru. Hrachové víno má v niektorých krajinách dlhú tradíciu.


Hrachové víno (víno z hrachových strukov)

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína

  • 0,9 kg hrachových strukov
  • 4,5 litra vody
  • 1 kg cukru
  • 0,4 kg nasekaných hrozienok
  • 2 pomaranče
  • 1,5 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
  • 300 ml čerstvého čierneho čaju
  • pár kvapiek pektinázy
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Hrachové struky poriadne opláchneme studenou vodou a potom ich pokrájame na malé kúsky. Zalejte ich vodou tak, aby boli celkom ponorené a varte na miernom ohni pod pokrievkou 20 minút.
  • Do kvasnej nádoby vložte nasekané hrozienka a zalejte ich horúcim vývarom z hrachových strukov scedených cez jemnú tkaninu. Zo zbytkov vylisujte čo najviac šťavy.
  • Do 4,5 litra horúcej vody pridajte cukor a miešajte až kým sa úplne rozpustí.
  • Vmiešajte do zmesi kyselinu citrónovú a čierny čaj (zdroj tanínu), uzavrite nádobu a nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Do zmesi pridajte šťavu z pomarančov a premiešajte. Potom pridajte pár kvapiek pektinázy, živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte vykvasiť.
  • Stočte víno tak, aby kal ostal na dne. Keď sa vyčistí, naplňte ho do fliaš. Skladujte v chlade a tme.

Tento recept na hrachové víno pochádza z knihy (rok 2013).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!