Hrachové víno (víno z hrachových strukov)
Hrach existuje v rôznych odrodách. Bežné druhy hrachu sa líšia množstvom cukru. Hrachové víno má v niektorých krajinách dlhú tradíciu.
Hrachové víno (víno z hrachových strukov)
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína
- 0,9 kg hrachových strukov
- 4,5 litra vody
- 1 kg cukru
- 0,4 kg nasekaných hrozienok
- 2 pomaranče
- 1,5 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
- 300 ml čerstvého čierneho čaju
- pár kvapiek pektinázy
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Hrachové struky poriadne opláchneme studenou vodou a potom ich pokrájame na malé kúsky. Zalejte ich vodou tak, aby boli celkom ponorené a varte na miernom ohni pod pokrievkou 20 minút.
- Do kvasnej nádoby vložte nasekané hrozienka a zalejte ich horúcim vývarom z hrachových strukov scedených cez jemnú tkaninu. Zo zbytkov vylisujte čo najviac šťavy.
- Do 4,5 litra horúcej vody pridajte cukor a miešajte až kým sa úplne rozpustí.
- Vmiešajte do zmesi kyselinu citrónovú a čierny čaj (zdroj tanínu), uzavrite nádobu a nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu.
- Do zmesi pridajte šťavu z pomarančov a premiešajte. Potom pridajte pár kvapiek pektinázy, živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte vykvasiť.
- Stočte víno tak, aby kal ostal na dne. Keď sa vyčistí, naplňte ho do fliaš. Skladujte v chlade a tme.
Tento recept na hrachové víno pochádza z knihy (rok 2013).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.
Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]