Hrozienkové víno

Sušené hrozienka s výhodou používame ako prísadu do všetkých druhov muštov, v množstve 50 – 100 g, hlavne do takých, ktoré zle kvasia. Zlepšujú tiež všeobecne kvalitu hotových domácich vín. Pretože sú bohaté na látky nutné na rast kvasiniek, neobyčajne urýchľujú kvasenie. Samotné hrozienkové víno je dosť drahé, dá sa však pripraviť po celý rok.


Zoznam receptov


Hrozienkové víno

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 170 g hrozienok
  • 170 g cukru
  • 900 ml vody
  • 2,2 g kyseliny citrónovej
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Hrozienka posypeme cukrom, sparíme vriacou vodou (alebo krátko povaríme), pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ a po ochladnutí vmiešame do zmesi vzklíčené kvasinky.
  • Zmes ponecháme v uzavretej kvasnej nádobe kvasiť a po búrlivom kvasení pretočíme víno do menšej nádoby. Znova uzavrieme kvasným uzáverom a necháme dokvasiť.
  • Po odležaní plníme do fliaš.

Tento recept na hrozienkové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Víno zo sušených hrozienok

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 235 g sušených hrozienok
  • 235 g cukru
  • 0,19 g živnej soli
  • kvasinky
  • 1 g kyseliny citrónovej
  • 590 ml vody
  • cukrový roztok: 60 g cukru + 235 ml vody

Postup

  • Hrozienka umyjeme v teplej vode.
  • Potom ich chvíľu povaríme s cukrom, kyselinou citrónovou a vodou a necháme vychladnúť.
  • Po vychladnutí zmes nalejeme do kvasnej nádoby, pridáme živnú soľ, vzklíčené kvasinky a zamiešame.
  • Uzavrieme kvasným uzáverom a necháme približne 3 týždne kvasiť.
  • Potom dolejeme cukrový roztok a znova nasadíme kvasný uzáver.
  • Po dokvasení víno stočíme, necháme vyčistiť a stáčame do fliaš.

Tento recept na víno zo sušených hrozienok pochádza z knihy (rok 2003).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

2 komentáre

  1. Marián Molnár píše:

    Dobrý deň, chcel by som si doma vyrobiť víno z hrozienok. V recepte sa uvádza že pridáme kvasinky. Ale neuvádza sa množstvo. Môžem prípadne použiť aj sušené droždie? Ďakujem.

    • Paľo píše:

      Dobrý deň,
      1, na obale kvasiniek je uvedené dávkovanie. Väčšinou 1 balík (10g) postačí pre 50l vína. Ak ho použijete na menšie množstvo vína, nič sa nestane.
      2, sušené drožie ani samovoľné kvasenie neodporúčam, podrobnejšie sa tomu venujem v kapitole Kvasenie a kvasinky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!