Jahodové víno
Záhradné jahody sa spracovávajú na výrobu kalných štiav. Jahody majú dosť vysoký obsah pektínových a kalotvorných látok. Vlastná šťava chutí trochu fádne, zdá sa byť málo kyslá. Farebný odtieň je pomerne slabý, ružový s tendenciou k hnednutiu. Nedostatok farby sa nevyrovná ani krátkodobým zahriatím na vysokú teplotu. Jahodové víno sa obvykle farbí malým prídavkom červených ríbezlí. Nedoporučuje sa jej ďalšie zušľachťovanie.
Víno pripravené len zo záhradných jahôd má väčšinou horšiu chuť a vôňu než víno z lesných jahôd. Preto je dobré použiť zmes záhradných a lesných jahôd v pomere 1 : 1. Pre prípravu domáceho vína je potrebné vyberať len menšie plody, čerstvo nazbierané, ktoré si podržia a hotovému vínu dodajú typickú jahodovú arómu. Jahody nemajú byť zaprášené alebo znečistené, aby sme ich nemuseli umývať. Jahodové víno sa nemá príliš dlho skladovať, pretože pomerne rýchlo starne a stráca arómu.
ZBER: 6 – 7 mesiac (jún, júl), podľa odrody a polohy
Zoznam receptov
- Jahodové stolové víno (r. 2001)
- Jahodové dezertné víno (r. 2001)
- Víno z jahôd – starší recept (r. 2001)
- Jahodové víno 1 (r. 2003)
- Jahodové víno 2 (r. 2003)
- Víno z jahôd (r. 2013)
Jahodové stolové víno
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 16,5 litrov vína.
- 10 litrov jahodovej šťavy
- 5 litrov prevarenej vychladnutej vody
- 2,8 kg cukru
- 16 g kyseliny citrónovej
- živná soľ
- kvasinky
Všeobecný postup
- Plody zbavíme stopiek a kalichov, aby víno nedostalo trávnatú príchuť.
- Jahody buď za tepla, alebo za studena popučíme.
- Drť necháme asi 1 – 2 dni odležať a potom ju šetrne vylisujeme.
- Odkalenú šťavu upravíme pre kvasenie. Kvasenie má prebiehať rýchlo.
Postup
- Jahodovú šťavu rozriedime vodou, pridáme cukor (úplne rozmiešame) a kyselinu citrónovú.
- Pridáme živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek. Kvasenie má prebiehať v teplom prostredí.
Tento recept na jahodové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Jahodové dezertné víno
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 17 litrov vína.
- 10 litrov jahodovej šťavy
- 5 litrov prevarenej vychladnutej vody
- 3,5 kg cukru
- 15 g kyseliny citrónovej
- živná soľ
- kvasinky
- dosladenie: 1,1 kg cukru
Všeobecný postup
- Plody zbavíme stopiek a kalichov, aby víno nedostalo trávnatú príchuť.
- Jahody buď za tepla, alebo za studena popučíme.
- Drť necháme asi 1 – 2 dni odležať a potom ju šetrne vylisujeme.
- Odkalenú šťavu upravíme pre kvasenie. Kvasenie má prebiehať rýchlo.
Postup
- Postup prípravy je rovnaký ako pri výrobe stolového vína.
- Odkalenú šťavu upravíme tak, že k jahodovej šťave pridáme predpísané množstvo vody, cukru, kyseliny citrónovej, živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek.
- Takto upravenú šťavu ponecháme v teplom prostredí búrlivo kvasiť.
- Po dokvasení pridáme ešte cukor na dosladenie (úplne rozpustíme).
Tento recept na jahodové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Víno z jahôd – starší recept
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína.
- 4 kg jahôd
- 1,5 litra prevarenej vychladnutej vody
- 1 kg cukru
- 1 – 2 g kyseliny citrónovej na 1 liter vína
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Odvážené množstvo áhradných alebo lesných jahôd zasypeme kryštálovým cukrom a zmes premiešame.
- K drti pridáme predpísané množstvo vody, premiešame a pridáme zákvas čistej kultúry kvasiniek.
- Nádobu uzavrieme kvasným uzáverom a necháme pri izbovej teplote nakvasiť približne 7 dní. Zmes občas šetrne zamiešame.
- Po uvedenej dobe nakvasenú drť vylisujeme a necháme uzavretej kvasnej nádobe ďalej kvasiť.
- Akonáhle sa búrlivé kvasenie skončí a šťava sa vyčistí, víno stiahneme z kvasníc hadičkou. Stočené víno nalejeme až po okraj do čistej nádoby, uzavrieme kvasným uzáverom a necháme dokvasiť.
- Na každý liter vína môžeme pridať 1 – 2 g kyseliny citrónovej.
Tento recept na jahodové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Jahodové víno 1
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.
- 800 ml jahodovej šťavy
- 300 g cukru
- 0,16 g živnej soli
- kvasinky
Postup
- V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú a vzklíčené kvasinky a ponecháme v uzavretej kvasnej nádobe kvasiť.
- Hneď ako kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.
Tento recept na jahodové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Jahodové víno 2
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.
- 470 g záhradných jahôd
- 470 g lesných jahôd
- 350 g cukru
- 1,2 kyseliny citrónovej
- 0,18 g živnej soli
- kvasinky
- 230 ml vody
Postup
- Jahody zbavíme kalichov a stopiek, posypeme cukrom a podrvíme.
- Pridáme kyselinu citrónovú, zmes zalejeme prevarenou horúcou vodou a po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky a živnú soľ.
- Zákvas prelejeme do kvasnej nádoby, uzavrieme kvasným uzáverom a necháme týždeň stáť. Niekoľkokrát denne nádobou zakrúžime, aby sa obsah premiešal.
- Zmes potom vylisujeme a necháme v kvasnej nádobe dokvasiť.
- Po stočení a usadení kalov plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Tento recept na jahodové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Víno z jahôd
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 12 litrov vína.
- 3 kg umytých čerstvých jahôd
- 9 litrov vriacej vody
- 2,2 kg cukru
- šťava z 1 citrónu
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Jahody popučte, zalejte vriacou vodou a pridajte citrónovú šťavu. Zmes intenzívne miešajte minimálne 2 minúty. Nádobu zakryte plátnom a uložte nádobu na chladné tmavé miesto na 1 týždeň. Denne premiešajte.
- Sceďte zmes cez dvojitú vrstvu jemnej tkaniny (napr. záclona) do čistej nádoby. Zvyšok vylisujte.
- Pridajte cukor a miešajte, kým sa úplne rozpustí. Stočte do čistej nádoby, prikryte ju a nechajte znovu 1 týždeň stáť. Denne premiešajte.
- Stočte zmes do kvasnej nádoby, uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť.
- Po skončení kvasenia, keď sa víno vyčistí, stočte ho do fliaš a skladujte v chlade a tme.
Víno nechajte minimálne 1 rok zrieť, lebo jedine tak získate lahodný nápoj.
Tento recept na jahodové víno pochádza z knihy (rok 2013).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.