Mrkvové víno

Mrkvové víno patrí medzi ľahké netradičné vína. Rovnako ako iné zeleninové vína má úplne jedinečnú chuť a mali by ste ho aspoň raz vyskúšať. Mrkva musí byť zrelá, šťavnatá, bez plesnivých častí. Po dlhšom skladovaní môže mať zemitú či zatuchnutú vôňu, ktorá sa prenesie aj do vína.

ZBER: 9 – 10 mesiac (september, október)

Zoznam receptov


Mrkvové víno

INGREDIENCIE – recept na 7 litrov vína

  • 2,5 kg koreňov mrkvy
  • 6 litrov vody
  • 1,5 kg cukru
  • 1 citrón
  • 2 veľké pomaranče
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Umyté, očistené a zdravé mladé korene mrkvy a na kolieska nakrájané citróny a pomaranče aj s kôrou, bez jadier, zalejte 5 litrami vriacej vody a nechajte odstáť 12 hodín.
  • Po uplynutí tejto doby vodu zlejte do kvasnej nádoby a zvyšnú zmes rozmixujte a vylisujte.
  • Pridajte v zbytku vody rozpustený cukor, živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
  • Po skončení kvasenia stočte do čistej nádoby a keď sa víno vyčistí, naplňte do fliaš. Nechajte dozrieť v tmavej, chladnej miestnosti.

Tento recept na mrkvové víno pochádza z knihy (rok 2007).

Víno z mrkvy

INGREDIENCIE – množstvo podľa receptu

  • 3,5 kg mrkvy
  • 6 litrov vody
  • 1 citrón alebo 6 – 7 g kyseliny citrónovej na 1 liter muštu
  • cukor: 0,25 kg na 1 liter muštu
  • 1 pomaranč (voliteľné)
  • živná soľ
  • kvasinky

Citrónová šťava alebo kyselina citrónová sú potrebné na stabilizáciu kyslosti muštu. Inak bude mrkvové víno slabo kvasiť a bude mať nevýraznú chuť. Lepšie je použiť citrónovú šťavu. Pomaranč obohatí chuť ľahkými citrusovými tónmi.
Varovanie: ak namiesto ušľachtilých kvasiniek použijete droždie, alebo necháte kvasiť samovoľne, dostanete výsledné víno slabé s ostrou chuťou.

Postup

  • Mrkvu umyte, nakrájajte a nastrúhajte. Ak ponecháte šupku, výsledné víno bude horké.
  • Vložte drť do hrnca, vlejte vriacu vodu, premiešajte a zakryte vekom. Nechajte stáť 1 deň.
  • Zmes sa musí prefiltrovať cez jemnú tkaninu (punčocha, niekoľko vrstiev hustej záclony…). Nakoniec ešte vytlačte všetku šťavu. Zvyšnú drť vyhoďte.
  • Pridajte 150 g cukru na 1 liter šťavy a citrónovú šťavu (alebo kyselinu citrónovú). Môžete pridať pomarančovú šťavu. Pridajte živnú soľ a aktivované kvasinky. Zmes poriadne zamiešajte.
  • Prelejte zmes do kvasnej nádoby, naplňte ju do 3/4 objemu aby zostal dostatok miesta pre zvyšný cukor, oxid uhličitý a penu. Presuňte nádobu do tmavej miestnosti s teplotou 18 – 25°C. Nechajte kvasiť.
  • Po 5 dňoch od začiatku kvasenia pridajte 50 g cukru na 1 liter muštu nasledovne: odoberte z kvasiaceho muštu toľko vody, koľko pridáte cukru (napr. ak pridávate 0,5 kg cukru, odoberte 0,5 litra muštu). Cukor je potrebné úplne rozpustiť a tento roztok vlejte naspäť do kvasnej nádoby.
  • Po ďalších 5 dňoch pridajte rovnakým spôsobom posledný zvyšok cukru (50 g na 1 liter muštu).
  • V závislosti od teploty a druhu použitých kvasiniek víno kvasí 30 – 60 dní. Potom prestanú unikať bublinky CO2 cez kvasný uzáver, na dne sa vytvorí vrstva kalu a víno sa vyjasní.
  • Ak kvasenie neskončí do 55 dní od pridania 1 dávky cukru, je potrebné stiahnuť víno z kalov do ďalšej kvasnej nádoby a nechať dokvasiť pri rovnakej teplote, inak môže byť výsledná chuť horká.
  • Ochutnajte hotové víno. Podľa želania ho môžete osladiť cukrom a / alebo stabilizovať alkoholom (vodka) v množstve 2 – 15% objemu. Zvyšovanie alkoholu výrazne predĺži skladovateľnosť vína, ale výsledná chuť bude ostrejšia.
  • Stočte víno do čistých demižónov, naplňte ich až po hrdlo, aby sa minimalizoval kontakt so vzduchom. Nádoby hermeticky uzavrite (ak nemáte uzáver, tak napríklad mikroténovým vreckom a gumičkou). Ak ste pridávali cukor, je potrebné nádobu uzavrieť kvasným uzáverom na 7 – 10 dní.
  • Mrkvové víno uskladnite v tmavej miestnosti s teplotou 6 – 16°C. Nechajte zrieť aspoň 5 – 6 mesiacov (ideálne aspoň 8 – 9 mesiacov). Ak zbadáte na dne vrstvu kalu, mali by ste víno stiahnuť z kalov do inej nádoby. Zvyčajne je potrebné víno pretočiť 3 – 4 krát.
  • Víno sa považuje za stabilné, ak sa netvorí kal počas 1 mesiaca od posledného stočenia. Teraz naplňte víno do fliaš a hermeticky uzavrite.
  • Skladovať ho môžete až 3 roky. Približný stupeň alkoholu 11 – 14%.

Tento recept na víno z mrkvy pochádza z internetu, originálny nájdete tu.


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

2 komentáre

  1. marie píše:

    Dobrý den ,jak mám chápat rozpis cukru,když v ingrediencích uvádíte 0,25kg na litr moštu, ale v postupu uvádíte 150g na litr,když jsem koukla na chrise tam je to také špatně,tak jste to špatně opsala,štve mně to protože ted podle vás toto víno dělám.Z PASKVILU vznikne zas jen paskvil mějte se fajn Marie

    • Paľo píše:

      Dobrý deň,
      postup aj ingrediencie sú správne. Pri sladení sa doporučuje cukor rozdeliť na tretiny.
      V tomto postupe je to rozdelené na 150g na liter hneď, ďalších 50g za 5 dní a ďalších 50g za ďalších 5 dní. Teda spolu 250g.
      S pozdravom, Palo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!