Nevädzové víno z kvetov
Netradičnou rastlinou pre výrobu vína je určite nevädza poľná. Surovinou pre výrobu vína sú okvetné lístky. Tie okrem iného sú bohaté na minerálne soli s väčším obsahom mangánu, ďalej na horčiny, slizy, flavonoidy a niektoré skupiny glukózy. Nevädzové víno je charakteristické svojou farbou, chuťou a vôňou.
ZBER: 5 – 9 mesiac (máj, jún, júl, august, september)
Zoznam receptov
Nevädzové víno z kvetov
INGREDIENCIE – recept na 3,5 litra vína
- 50 dkg okvetných lístkov nevädze
- 3 litre vody
- 1,5 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Kvetné lístky nasypte do sklenenej nádoby a zasypte 0,5 kg cukru. Nádobu zakryte hustou tkaninou a postavte na 3 týždne na slnečné miesto. Počas tejto doby zmenia kvety farbu z modrej na ružovú a pustia farbu.
- Uvarte vodu s cukrom, do kvasnej nádoby nalejte šťavu z kvetov a zalejte vychladnutým cukrovým roztokom. Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky, kvasnú nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte na teplom mieste kvasiť 7 týždňov.
- Po skončení kvasenia víno stočte, preceďte a nechajte vyčistiť.
- Potom ho nalejte do fliaš a nechajte na chladnom tmavom mieste dozrieť najmenej 3 mesiace.
Tento recept na nevädzové víno pochádza z knihy (rok 2007).
Víno z kvetov nevädze
INGREDIENCIE – recept na 20 litrov vína
- 1 liter okvetných lístkov nevädze
- 12 litrov vody
- 4,5 – 5 kg cukru
- 6 litrov červeného hroznového vína
- 3 citróny
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Cukor rozpusťte vo vriacej vode. Po vychladnutí dajte do roztoku okvetné lístky nevädze spolu s nakrájanými citrónmi aj s kôrou bez kôstok.
- Pridajte živnú soľ, vzklíčené kvasinky a nechajte vykvasiť.
- Po skončení kvasenia víno stočte, preceďte, dolejte červené víno a nechajte dokvasiť a vyčistiť.
- Potom nalejte do fliaš a nechajte na chladnom tmavom mieste dozrieť.
- Víno je charakteristické svojou farbou, vôňou a chuťou.
Tento recept na nevädzové víno pochádza z knihy (rok 2007).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.