Nevädzové víno z kvetov

Netradičnou rastlinou pre výrobu vína je určite nevädza poľná. Surovinou pre výrobu vína sú okvetné lístky. Tie okrem iného sú bohaté na minerálne soli s väčším obsahom mangánu, ďalej na horčiny, slizy, flavonoidy a niektoré skupiny glukózy. Nevädzové víno je charakteristické svojou farbou, chuťou a vôňou.

ZBER: 5 – 9 mesiac (máj, jún, júl, august, september)


Zoznam receptov


Nevädzové víno z kvetov

INGREDIENCIE – recept na 3,5 litra vína

  • 50 dkg okvetných lístkov nevädze
  • 3 litre vody
  • 1,5 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Kvetné lístky nasypte do sklenenej nádoby a zasypte 0,5 kg cukru. Nádobu zakryte hustou tkaninou a postavte na 3 týždne na slnečné miesto. Počas tejto doby zmenia kvety farbu z modrej na ružovú a pustia farbu.
  • Uvarte vodu s cukrom, do kvasnej nádoby nalejte šťavu z kvetov a zalejte vychladnutým cukrovým roztokom. Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky, kvasnú nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte na teplom mieste kvasiť 7 týždňov.
  • Po skončení kvasenia víno stočte, preceďte a nechajte vyčistiť.
  • Potom ho nalejte do fliaš a nechajte na chladnom tmavom mieste dozrieť najmenej 3 mesiace.

Tento recept na nevädzové víno pochádza z knihy (rok 2007).


Víno z kvetov nevädze

INGREDIENCIE – recept na 20 litrov vína

  • 1 liter okvetných lístkov nevädze
  • 12 litrov vody
  • 4,5 – 5 kg cukru
  • 6 litrov červeného hroznového vína
  • 3 citróny
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Cukor rozpusťte vo vriacej vode. Po vychladnutí dajte do roztoku okvetné lístky nevädze spolu s nakrájanými citrónmi aj s kôrou bez kôstok.
  • Pridajte živnú soľ, vzklíčené kvasinky a nechajte vykvasiť.
  • Po skončení kvasenia víno stočte, preceďte, dolejte červené víno a nechajte dokvasiť a vyčistiť.
  • Potom nalejte do fliaš a nechajte na chladnom tmavom mieste dozrieť.
  • Víno je charakteristické svojou farbou, vôňou a chuťou.

Tento recept na nevädzové víno pochádza z knihy (rok 2007).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!