Paradajkové víno

Paradajkové víno sa v mnohých štátoch používa ako osviežujúci nápoj v horúcich dňoch. Jeho chuť je mierne ovocná, svieža s trochou sladkosti. Paradajky môžeme taktiež použiť k otupeniu ostrejšej chuti takých vín, ktoré sa pripravujú zo surovín bohatých na kyseliny (napríklad rebarbora). Rajčiny majú málo kyselín, preto nie je účelné ich šťavu riediť vodou.

ZBER: 7 – 9 mesiac (júl, august,september)


Zoznam receptov


Paradajkové víno

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 1000 g paradajok
  • 0,16 g živnej soli
  • kvasinky
  • 60 g cukru
  • 180 – 200 g cukru

Postup

  • Zrelé paradajky umyjeme, popučíme, šťavu vylisujeme a hneď prelejeme do kvasnej nádoby. Šťava sa nesmie riediť!
  • Do šťavy pridáme vzklíčené kvasinky, živnú soľ, menšiu dávku cukru, poriadne premiešame, kým sa cukor rozpustí.
  • Kvasnú nádobu uzavrieme pomocou kvasného uzáveru a necháme 2 – 3 dni nakvasiť.
  • Potom rozmiešame druhú dávku cukru, nádobu znova uzavrieme kvasným uzáverom a necháme vykvasiť.
  • Po skončení kvasenia stočíme víno z kvasiniek, necháme odležať, kým kal klesne na dno a plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.

Tento recept na paradajkové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Víno zo zelených paradajok

INGREDIENCIE – recept na 6 litrov vína

  • 1,5 kg zelených paradajok
  • 4,5 litra vody
  • 1,1 kg cukru
  • 0,2 kg hrozienok
  • šťava zo 4 citrónov
  • 14 g zázvoru
  • 1/2 čajovej lyžičky pektinázy
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Paradajky očistite a nakrájajte do čistej nádoby. Doplňte vodu na 5 litrov objemu. Pridajte ostatné zložky okrem kvasiniek. Poriadne premiešajte, aby sa cukor úplne rozpustil a nechajte cez noc stáť.
  • Pridajte vzklíčené kvasinky, nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte zmes 2 dni nakvasiť.
  • Sceďte zmes cez jemnú tkaninu a zbytok vylisujte. Nechajte dokvasiť.
  • Ak chcete suché víno, stáčajte každé 3 mesiace počas 1 roka.
  • Ak chcete sladké víno, stočte po 3 týždňoch, pridajte 50 g rozpusteného cukru, niekoľkokrát stočte a keď je víno číre, naplňte do fliaš.
  • Skladujte v tmavej a chladnej miestnosti.

Víno má jedinečnú chuť a keď ho pripravíte správne, bude veľmi lahodné.

Tento recept na víno zo zelených paradajok pochádza z knihy (rok 2013).


Víno z červených paradajok

Recept na 6 litrov vína

  • 2,2 kg zrelých paradajok
  • 4,5 litra vody
  • 1,1 kg cukru
  • šťava z 2 citrónov
  • 1/2 čajovej lyžičky pektinázy (enzým)
  • 1 tableta disiričitanu draselného
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Paradajky opláchnite a nakrájajte na malé kúsky. Vložte do kvasnej nádoby spolu s ostatnými zložkami okrem kvasiniek. Riadne premiešajte a nechajte cez noc stáť.
  • Pridajte vzklíčené kvasinky, nádobu prikryte a nechajte 5 dní nakvasiť. Denne zmes premiešajte.
  • Zmes sceďte a zvyšok vylisujte. Stočte do kvasnej nádoby, uzavrite ju kvasným uzáverom a nechajte prebiehať kvasenie.
  • Po skončení kvasenia víno stočte a stáčajte ešte 3x každé 4 mesiace, kým sa vyčistí.
  • Keď je víno číre, stočte ho do fliaš a nechajte ešte niekoľko mesiacov dozrieť. Skladujte v chlade a tme.

Tento recept na paradajkové víno pochádza z knihy (rok 2013).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!