Paradajkové víno
Paradajkové víno sa v mnohých štátoch používa ako osviežujúci nápoj v horúcich dňoch. Jeho chuť je mierne ovocná, svieža s trochou sladkosti. Paradajky môžeme taktiež použiť k otupeniu ostrejšej chuti takých vín, ktoré sa pripravujú zo surovín bohatých na kyseliny (napríklad rebarbora). Rajčiny majú málo kyselín, preto nie je účelné ich šťavu riediť vodou.
ZBER: 7 – 9 mesiac (júl, august,september)
Zoznam receptov
Paradajkové víno
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 1000 g paradajok
- 0,16 g živnej soli
- kvasinky
- 60 g cukru
- 180 – 200 g cukru
Postup
- Zrelé paradajky umyjeme, popučíme, šťavu vylisujeme a hneď prelejeme do kvasnej nádoby. Šťava sa nesmie riediť!
- Do šťavy pridáme vzklíčené kvasinky, živnú soľ, menšiu dávku cukru, poriadne premiešame, kým sa cukor rozpustí.
- Kvasnú nádobu uzavrieme pomocou kvasného uzáveru a necháme 2 – 3 dni nakvasiť.
- Potom rozmiešame druhú dávku cukru, nádobu znova uzavrieme kvasným uzáverom a necháme vykvasiť.
- Po skončení kvasenia stočíme víno z kvasiniek, necháme odležať, kým kal klesne na dno a plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Tento recept na paradajkové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Víno zo zelených paradajok
INGREDIENCIE – recept na 6 litrov vína
- 1,5 kg zelených paradajok
- 4,5 litra vody
- 1,1 kg cukru
- 0,2 kg hrozienok
- šťava zo 4 citrónov
- 14 g zázvoru
- 1/2 čajovej lyžičky pektinázy
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Paradajky očistite a nakrájajte do čistej nádoby. Doplňte vodu na 5 litrov objemu. Pridajte ostatné zložky okrem kvasiniek. Poriadne premiešajte, aby sa cukor úplne rozpustil a nechajte cez noc stáť.
- Pridajte vzklíčené kvasinky, nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte zmes 2 dni nakvasiť.
- Sceďte zmes cez jemnú tkaninu a zbytok vylisujte. Nechajte dokvasiť.
- Ak chcete suché víno, stáčajte každé 3 mesiace počas 1 roka.
- Ak chcete sladké víno, stočte po 3 týždňoch, pridajte 50 g rozpusteného cukru, niekoľkokrát stočte a keď je víno číre, naplňte do fliaš.
- Skladujte v tmavej a chladnej miestnosti.
Víno má jedinečnú chuť a keď ho pripravíte správne, bude veľmi lahodné.
Tento recept na víno zo zelených paradajok pochádza z knihy (rok 2013).
Víno z červených paradajok
Recept na 6 litrov vína
- 2,2 kg zrelých paradajok
- 4,5 litra vody
- 1,1 kg cukru
- šťava z 2 citrónov
- 1/2 čajovej lyžičky pektinázy (enzým)
- 1 tableta disiričitanu draselného
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Paradajky opláchnite a nakrájajte na malé kúsky. Vložte do kvasnej nádoby spolu s ostatnými zložkami okrem kvasiniek. Riadne premiešajte a nechajte cez noc stáť.
- Pridajte vzklíčené kvasinky, nádobu prikryte a nechajte 5 dní nakvasiť. Denne zmes premiešajte.
- Zmes sceďte a zvyšok vylisujte. Stočte do kvasnej nádoby, uzavrite ju kvasným uzáverom a nechajte prebiehať kvasenie.
- Po skončení kvasenia víno stočte a stáčajte ešte 3x každé 4 mesiace, kým sa vyčistí.
- Keď je víno číre, stočte ho do fliaš a nechajte ešte niekoľko mesiacov dozrieť. Skladujte v chlade a tme.
Tento recept na paradajkové víno pochádza z knihy (rok 2013).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.