Víno z cukrovej repy
Víno z cukrovej repy je možné pripraviť prakticky až v zimných mesiacoch. Na jeho prípravu už potrebujeme zložitejšie zariadenie, pretože šťavu je potrebné získať strojným vylisovaním. V porovnaní s ostatnými domácimi vínami je jeho príprava dosť pracná, okrem toho sa príchuť po repe neodstráni. Kvalitu môžeme zlepšiť prídavkom inej šťavy (trnky, jablká…).
Zoznam receptov
Víno z cukrovej repy
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 1000 ml zahustenej šťavy z repy
- 2 g kyseliny citrónovej
- 0,16 g živnej soli
- kvasinky
Postup
- Cukrovú repu olúpeme, pokrájame a vylisujeme. Šťavu je potrebné zahustiť varením približne na polovicu pôvodného objemu, napríklad odparovaním na miernom ohni.
- Do šťavy pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ, vzklíčené kvasinky a zmes ponecháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Po ukončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať a plníme do fliaš. Stáčanie je niekedy potrebné viackrát opakovať.
Tento recept na víno pochádza z knihy (rok 2003).
Cukrová repa – víno
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 830 ml zahustenej šťavy z repy
- 170 ml trnkovej šťavy
- 1,7 g kyseliny citrónovej
- 0,13 g živnej soli
- kvasinky
Postup
- K zahustenej šťave (čiže odparenej varením na 1/2 objemu) z nakrájanej a vylisovanej cukrovej repy pridáme šťavu z trniek, kyselinu citrónovú a živnú soľ.
- Zmes povaríme, odstránime penu a po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky.
- Zmes ponecháme vykvasiť, potom stočíme a po odležaní, keď kal klesne na dno, plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Tento recept na víno pochádza z knihy (rok 2003).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.