Chlebové víno z chlebových kôrok
Podobne ako u obilnín môžeme s úspechom vyskúšať vplyv jednotlivých druhov kvasiniek na chuť a vôňu vína. Chlebové kôrky sušíme, dlho ich neskladujeme a keď ich máme dostatok, ihneď ich spracujeme. Nesmieme použiť kôrky, na ktorých sme spozorovali pleseň. Doporučuje sa k muštu vždy pridať lyžicu hrozienok. Chlebové víno je priemernej kvality.
Zoznam receptov
- Víno z chlebovej kôrky (r. 1966)
- Chlebové víno z chlebových kôrok 1 (r. 2003)
- Chlebové víno z chlebových kôrok 2 (r. 2003)
Víno z chlebovej kôrky
INGREDIENCIE – recept na 3,5 litra vína
- 0,3 kg sušených chlebových kôrok
- 5 g kyseliny citrónovej
- cukrový roztok: 3 litre vody + 1 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Do vychladnutého cukrového roztoku vhodíme 0,3 kg chlebových kôrok, vmiešame 5 g kyseliny citrónovej, pol balíčka živnej soli a vzklíčené kvasinky.
- V nádobe uzavretej kvasným uzáverom necháme vykvasiť a približne za 4 týždne stočíme z kvasníc.
- Ak je víno čisté, necháme odležať a plníme do fliaš. Zakalené víno necháme dokvasiť a po opätovnom stočení a odležaní plníme do fliaš.
- Použité kvasinky: BORDEAUX (postačia univerzálne).
Tento recept na chlebové víno z chlebových kôrok pochádza z knihy (rok 1966).
Chlebové víno z chlebových kôrok 1
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 100 g vysušených chlebových kôrok
- 620 ml vody
- 40 g cukru
- 0,16 g živnej soli
- (1 PL hrozienok)
- kvasinky
- 2 g kyseliny citrónovej
- cukrový roztok: 250 g cukru + 210 ml vody
Postup
- Vysušené chlebové kôrky zalejeme horúcou vodou, pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú, cukor, (lyžicu hrozienok = voliteľné) a po vychladnutí vzklíčené kvasinky.
- Zmes ponecháme v uzavretej kvasnej nádobe nakvasiť 1 – 2 dni a potom ju vylisujeme a mušt ďalej spracujeme, alebo kôrky necháme po celú dobu kvasenia v kvasnej nádobe.
- Postupne pridáme roztok cukru vo vode, nádobu vždy uzavrieme kvasným uzáverom.
- Po skončení kvasenia, víno stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.
Tento recept na chlebové víno z chlebových kôrok pochádza z knihy (rok 2003).
Chlebové víno z chlebových kôrok 2
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 65 g vysušených chlebových kôrok
- 65 g cukru
- 630 ml vody
- 2 g kyseliny citrónovej
- 0,16 g živnej soli
- kvasinky
- 1 celý klinček
- kúsok škorice
- kúsok pomarančovej kôry
- cukrový roztok: 210 g cukru + 210 ml vody
Postup
- Sušené chlebové kôrky zalejeme vriacim roztokom cukru vo vode, pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ, klinček, škoricu a pomarančovú kôru.
- Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky a zmes ponecháme v uzavretej kvasnej nádobe nakvasiť.
- Za 3 dni prilejeme polovicu roztoku cukru vo vode a za týždeň zbytok.
- Po vykvasení stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Tento recept na chlebové víno z chlebových kôrok pochádza z knihy (rok 2003).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.