Chlebové víno z chlebových kôrok

Podobne ako u obilnín môžeme s úspechom vyskúšať vplyv jednotlivých druhov kvasiniek na chuť a vôňu vína. Chlebové kôrky sušíme, dlho ich neskladujeme a keď ich máme dostatok, ihneď ich spracujeme. Nesmieme použiť kôrky, na ktorých sme spozorovali pleseň. Doporučuje sa k muštu vždy pridať lyžicu hrozienok. Chlebové víno je priemernej kvality.


Zoznam receptov


Víno z chlebovej kôrky

INGREDIENCIE – recept na 3,5 litra vína

  • 0,3 kg sušených chlebových kôrok
  • 5 g kyseliny citrónovej
  • cukrový roztok: 3 litre vody + 1 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Do vychladnutého cukrového roztoku vhodíme 0,3 kg chlebových kôrok, vmiešame 5 g kyseliny citrónovej, pol balíčka živnej soli a vzklíčené kvasinky.
  • V nádobe uzavretej kvasným uzáverom necháme vykvasiť a približne za 4 týždne stočíme z kvasníc.
  • Ak je víno čisté, necháme odležať a plníme do fliaš. Zakalené víno necháme dokvasiť a po opätovnom stočení a odležaní plníme do fliaš.
  • Použité kvasinky: BORDEAUX (postačia univerzálne).

Tento recept na chlebové víno z chlebových kôrok pochádza z knihy (rok 1966).


Chlebové víno z chlebových kôrok 1

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 100 g vysušených chlebových kôrok
  • 620 ml vody
  • 40 g cukru
  • 0,16 g živnej soli
  • (1 PL hrozienok)
  • kvasinky
  • 2 g kyseliny citrónovej
  • cukrový roztok: 250 g cukru + 210 ml vody

Postup

  • Vysušené chlebové kôrky zalejeme horúcou vodou, pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú, cukor, (lyžicu hrozienok = voliteľné) a po vychladnutí vzklíčené kvasinky.
  • Zmes ponecháme v uzavretej kvasnej nádobe nakvasiť 1 – 2 dni a potom ju vylisujeme a mušt ďalej spracujeme, alebo kôrky necháme po celú dobu kvasenia v kvasnej nádobe.
  • Postupne pridáme roztok cukru vo vode, nádobu vždy uzavrieme kvasným uzáverom.
  • Po skončení kvasenia, víno stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.

Tento recept na chlebové víno z chlebových kôrok pochádza z knihy (rok 2003).


Chlebové víno z chlebových kôrok 2

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína

  • 65 g vysušených chlebových kôrok
  • 65 g cukru
  • 630 ml vody
  • 2 g kyseliny citrónovej
  • 0,16 g živnej soli
  • kvasinky
  • 1 celý klinček
  • kúsok škorice
  • kúsok pomarančovej kôry
  • cukrový roztok: 210 g cukru + 210 ml vody

Postup

  • Sušené chlebové kôrky zalejeme vriacim roztokom cukru vo vode, pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ, klinček, škoricu a pomarančovú kôru.
  • Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky a zmes ponecháme v uzavretej kvasnej nádobe nakvasiť.
  • Za 3 dni prilejeme polovicu roztoku cukru vo vode a za týždeň zbytok.
  • Po vykvasení stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.

Tento recept na chlebové víno z chlebových kôrok pochádza z knihy (rok 2003).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Don`t copy text!