Čučoriedkové víno

Čučoriedkové víno je veľmi zdravé a patrí medzi vysoko akostné ovocné vína. Veľmi dobré sú vína zo zmesí čučoriedok a červených ríbezlí, alebo kôstkovín (višne), napríklad v pomere 1 : 1.
ZBER: 7 – 8 mesiac (júl, august)
Zoznam receptov
- Čučoriedkové víno (r. 1966)
- Čučoriedkové víno s ríbezľami či višňami (r. 1966)
- Čučoriedkové stolové víno (r. 2001)
- Čučoriedkové dezertné víno (r. 2001)
- Víno z čučoriedok 1 (r. 2003)
- Víno z čučoriedok 2 (r.2003)
Čučoriedkové víno
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína.
- 3 kg čerstvých čučoriedok
- 10 dkg cukru na zasypanie
- 10 g kyseliny citrónovej
- 1 liter vriacej vody
- cukrový roztok: 1 liter vody + 1 kg cukru
- živná soľ
- dvojnásobná dávka kvasiniek !!
Postup
- Prebraté a očistené čučoriedky kg popučíme. Posypeme cukrom kg, pridáme kyselinu citrónovú g a polovičnú dávku živnej soli. Zmes zalejeme vriacou vodou litrov a veľmi krátko povaríme (približne 3 minúty).
- Po vychladnutí sa pridá za miešania pomocný zákvas (z dvojnásobnej dávky kvasiniek!!) a v uzavretej nádobe sa nechá nakvasiť 1 – 2 dni. Po vylisovaní pridáme do šťavy ešte zvyšok živnej soli, cukrový roztok z predpísaného množstva cukru ( kg) a vody ( litrov) a ponecháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Pri prípadnom, avšak veľmi vzácnom zastavení kvasenia je potrebné muštom zamiešať. Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš. Skladujeme na chladnom tmavom mieste.
- Použité kvasinky: BORDEAUX, BURGUNDSKÉ (stačia univerzálne).
Tento recept na čučoriedkové víno pochádza z knihy (rok 1966).
Čučoriedkové víno s ríbezľami alebo višňami
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na približne 6 litrov vína.
- 2 kg čerstvých čučoriedok
- 1 kg červených ríbezlí (alebo 1,5 kg višní s kôstkami)
- 10 dkg cukru na zasypanie
- 2 litre vriacej vody
- cukrový roztok: 1 liter vody + 1 kg cukru
- živná soľ
- dvojnásobná dávka kvasiniek !!
Postup
- Čučoriedky kg a červené ríbezle kg (alebo višne aj s kôstkami kg) popučíme, posypeme cukrom kg, pridáme polovičné množstvo živnej soli a zalejeme vriacou vodou litrov. Zmes veľmi krátko povaríme (približne 3 minúty).
- Po vychladnutí sa pridá za miešania pomocný zákvas (z dvojnásobnej dávky kvasiniek!!) a v uzavretej nádobe sa nechá nakvasiť 1 – 2 dni.
- Po vylisovaní pridáme do šťavy ešte zvyšok živnej soli, cukrový roztok z predpísaného množstva vody litrov a cukru kg a ponecháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Pri prípadnom, avšak veľmi vzácnom zastavení kvasenia je potrebné muštom zamiešať.
- Keď skončí kvasenie víno stočíme, necháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš. Skladujeme na chladnom tmavom mieste.
- Použité kvasinky: BURGUNDSKÉ (stačia univerzálne).
Tento recept na čučoriedkové víno pochádza z knihy (rok 1966).
Čučoriedkové stolové víno
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 14 litrov vína.
- 10 litrov čučoriedkovej šťavy
- 3 litre prevarenej vychladnutej vody
- 2,2 kg cukru
- živná soľ
- dvojnásobná dávka kvasiniek !!
Všeobecný postup
- Šťava z čučoriedok pomaly kvasí, preto je potrebné k šťave pridať búrlivo rozkvasené víno v podobe zákvasu, alebo zákvas vysoko aktívneho druhu kultúrnych kvasiniek (kvasinky pre ťažko kvasiace mušty). Súčasne k šťave pridáme živnú soľ v množstve 25 g na 100 litrov už upravenej šťavy.
- Na začiatku kvasenia a rovnako aj pri búrlivom kvasení musí byť teplota prostredia stále nad 20°C, aby bol priebeh kvasenia intenzívny a podľa možnosti bez výkyvov.
- Očistené čučoriedky podlejeme malým množstvom vody a zahrievame po dobu 15 minút pri teplote 70 – 75°C. Súčasne ich aj popučíme. Ešte teplú zmes vylisujeme. Vyčírenú šťavu upravíme pridaním prísad a kvasiniek podľa predpisu.
Postup
- K čučoriedkovej šťave pridáme predpísané množstvo vody litrov a cukru kg (cukor úplne rozpustíme), zákvas z dvojnásobného množstva kvasiniek a živnú soľ.
- Po búrlivom kvasení môžeme nechať víno na kvasinkách dokvasiť až do optimálnej akosti. Vďaka vyššiemu obsahu trieslovín je čučoriedkové víno veľmi stabilné.
Tento recept na čučoriedkové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Čučoriedkové dezertné víno
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 15 litrov vína.
- 10 litrov čučoriedkovej šťavy
- 3 litre prevarenej vychladnutej vody
- 2,7 kg cukru
- živná soľ
- dvojnásobná dávka kvasiniek !!
- dosladenie: 1,2 kg cukru
Všeobecný postup
- Šťava z čučoriedok pomaly kvasí, preto je potrebné k šťave pridať búrlivo rozkvasené víno v podobe zákvasu, alebo zákvas vysoko aktívneho druhu kultúrnych kvasiniek (kvasinky pre ťažko kvasiace mušty). Súčasne k šťave pridáme živnú soľ v množstve 25 g na 100 litrov už upravenej šťavy.
- Na začiatku kvasenia a rovnako aj pri búrlivom kvasení musí byť teplota prostredia stále nad 20°C, aby bol priebeh kvasenia intenzívny a podľa možnosti bez výkyvov.
- Očistené čučoriedky podlejeme malým množstvom vody a zahrievame po dobu 15 minút pri teplote 70 – 75°C. Súčasne ich aj popučíme. Ešte teplú zmes vylisujeme. Vyčírenú šťavu upravíme pridaním prísad a kvasiniek podľa predpisu.
Postup
- Aby sme zvýšili obsah alkoholu, pridáme do šťavy viac cukru. Do čučoriedkovej šťavy pridáme predpísané množstvo cukru a vody, zákvas čistej kultúry kvasiniek (pre vyšší obsah alkoholu) a živnú soľ. Takto upravenú šťavu necháme kvasiť pri vyššej teplote.
- Po skončení búrlivého kvasenia premiestnime víno do chladnejšej miestnosti s teplotou približne 10 – 15°C. Tu necháme víno dokvasiť aj niekoľko mesiacov, kým sa všetok cukor premení na alkohol.
- Do dokvaseného vína pridáme cukor na dosladenie (úplne rozpustíme). Keď sa kal usadí na dne, víno stočíme a po vyčistení plníme do fliaš.
Tento recept na čučoriedkové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Víno z čučoriedok 1
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.
- 250 ml čučoriedkovej šťavy
- 130 ml šťavy z červených ríbezlí
- 500 ml vody
- 190 g cukru
- 0,14 g živnej soli
- dvojnásobná dávka kvasiniek !!
Postup
Pripravíme si zákvas z dvojnásobnej dávky kvasiniek (najlepšie je použiť kvasinky pre ťažko kvasiace vína) podľa návodu na obale.
- Odmerané množstvo šťavy zmiešame s vodou, vmiešame cukor, živnú soľ, vzklíčené kvasinky a necháme kvasiť v uzavretej kvasnej nádobe.
- Hneď ako kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme v kľude postáť kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.
Tento recept na víno z čučoriedok pochádza z knihy (rok 2003).
Víno z čučoriedok 2
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.
- 600 g čučoriedok
- 20 g cukru
- 2 g kyseliny citrónovej
- 0,32 g živnej soli
- dvojnásobná dávka kvasiniek !!
- 200 ml prevarenej vody
- cukrový roztok: 200 g cukru + 200 ml vody + 0,16 g živnej soli
Postup
Pripravíme si zákvas z dvojnásobnej dávky kvasiniek (najlepšie je použiť kvasinky pre ťažko kvasiace vína) podľa návodu na obale.
- Bobule preberieme, popučíme, pridáme cukor, kyselinu citrónovú, živnú soľ a zmes sparíme vriacou vodou. Veľmi krátko povaríme, po vychladnutí pridáme zákvas čistej kultúry kvasiniek a v uzavretej nádobe necháme nakvasiť 1 – 2 dni.
- Po vylisovaní pridáme do šťavy cukrový roztok a necháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Pri prípadnom, avšak vzácnom zastavení kvasenia je potrebné mušt zamiešať.
- Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať kým sa usadia kaly a plníme do fliaš.
Tento recept na víno z čučoriedok pochádza z knihy (rok 2003).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.
Prosím o radu mám vykvasené čučoriedkové víno a je strašne sladké, čo sa dá urobiť.
1, Skúste znova zakvasiť použitím kvasiniek napr. Oenoferm®X-treme F3 (kvasinky pre extrémne podmienky, aj na opätovné rozkvasenie muštov). Veľký výber kvasiniek s podrobným popisom je napr. tu: druhy kvasiniek Použite 2-3 násobné množstvo doporučenej dávky. Kvasinky aktivujte podľa návodu a počkajte, kým vychladnú na podobnú teplotu ako víno a potom vlejte do zákvasu.
2, Zmiešajte s iným hotovým suchým vínom na požadovanú chuť.
Všeobecne platí, že čučoriedky je potrebné pred kvasením povariť. Potom kvasenie prebieha oveľa ľahšie. Taktiež sa odporúča použiť 2-3 násobné množstvo doporučenej dávky kvasiniek. Pre začiatočníkov je vhodná kombinácia napr. čučoriedky + čierne ríbezle v pomere 1:1.
Dobry den .Chcem sa spytat.Mozem prosim vas urobit dobre vino z mrazenych cucoriedok?