Čučoriedkové víno

Čučoriedkové víno a čučoriedky medzi kvetmi
Čučoriedkové víno

Čučoriedkové víno je veľmi zdravé a patrí medzi vysoko akostné ovocné vína. Veľmi dobré sú vína zo zmesí čučoriedok a červených ríbezlí, alebo kôstkovín (višne), napríklad v pomere 1 : 1.

ZBER: 7 – 8 mesiac (júl, august)


Zoznam receptov


Čučoriedkové víno

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína.

  • 3 kg čerstvých čučoriedok
  • 10 dkg cukru na zasypanie
  • 10 g kyseliny citrónovej
  • 1 liter vriacej vody
  • cukrový roztok: 1 liter vody + 1 kg cukru
  • živná soľ
  • dvojnásobná dávka kvasiniek !!

Postup

  • Prebraté a očistené čučoriedky kg popučíme. Posypeme cukrom kg, pridáme kyselinu citrónovú g a polovičnú dávku živnej soli. Zmes zalejeme vriacou vodou litrov a veľmi krátko povaríme (približne 3 minúty).
  • Po vychladnutí sa pridá za miešania pomocný zákvas (z dvojnásobnej dávky kvasiniek!!) a v uzavretej nádobe sa nechá nakvasiť 1 – 2 dni. Po vylisovaní pridáme do šťavy ešte zvyšok živnej soli, cukrový roztok z predpísaného množstva cukru ( kg) a vody ( litrov) a ponecháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
  • Pri prípadnom, avšak veľmi vzácnom zastavení kvasenia je potrebné muštom zamiešať. Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš. Skladujeme na chladnom tmavom mieste.
  • Použité kvasinky: BORDEAUX, BURGUNDSKÉ (stačia univerzálne).

Tento recept na čučoriedkové víno pochádza z knihy (rok 1966).


Čučoriedkové víno s ríbezľami alebo višňami

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na približne 6 litrov vína.

  • 2 kg čerstvých čučoriedok
  • 1 kg červených ríbezlí (alebo 1,5 kg višní s kôstkami)
  • 10 dkg cukru na zasypanie
  • 2 litre vriacej vody
  • cukrový roztok: 1 liter vody + 1 kg cukru
  • živná soľ
  • dvojnásobná dávka kvasiniek !!

Postup

  • Čučoriedky kg a červené ríbezle kg (alebo višne aj s kôstkami kg) popučíme, posypeme cukrom kg, pridáme polovičné množstvo živnej soli a zalejeme vriacou vodou litrov. Zmes veľmi krátko povaríme (približne 3 minúty).
  • Po vychladnutí sa pridá za miešania pomocný zákvas (z dvojnásobnej dávky kvasiniek!!) a v uzavretej nádobe sa nechá nakvasiť 1 – 2 dni.
  • Po vylisovaní pridáme do šťavy ešte zvyšok živnej soli, cukrový roztok z predpísaného množstva vody litrov a cukru kg a ponecháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Pri prípadnom, avšak veľmi vzácnom zastavení kvasenia je potrebné muštom zamiešať.
  • Keď skončí kvasenie víno stočíme, necháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš. Skladujeme na chladnom tmavom mieste.
  • Použité kvasinky: BURGUNDSKÉ (stačia univerzálne).

Tento recept na čučoriedkové víno pochádza z knihy (rok 1966).


Čučoriedkové stolové víno

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 14 litrov vína.

  • 10 litrov čučoriedkovej šťavy
  • 3 litre prevarenej vychladnutej vody
  • 2,2 kg cukru
  • živná soľ
  • dvojnásobná dávka kvasiniek !!

Všeobecný postup

  • Šťava z čučoriedok pomaly kvasí, preto je potrebné k šťave pridať búrlivo rozkvasené víno v podobe zákvasu, alebo zákvas vysoko aktívneho druhu kultúrnych kvasiniek (kvasinky pre ťažko kvasiace mušty). Súčasne k šťave pridáme živnú soľ v množstve 25 g na 100 litrov už upravenej šťavy.
  • Na začiatku kvasenia a rovnako aj pri búrlivom kvasení musí byť teplota prostredia stále nad 20°C, aby bol priebeh kvasenia intenzívny a podľa možnosti bez výkyvov.
  • Očistené čučoriedky podlejeme malým množstvom vody a zahrievame po dobu 15 minút pri teplote 70 – 75°C. Súčasne ich aj popučíme. Ešte teplú zmes vylisujeme. Vyčírenú šťavu upravíme pridaním prísad a kvasiniek podľa predpisu.

Postup

  • K čučoriedkovej šťave pridáme predpísané množstvo vody litrov a cukru kg (cukor úplne rozpustíme), zákvas z dvojnásobného množstva kvasiniek a živnú soľ.
  • Po búrlivom kvasení môžeme nechať víno na kvasinkách dokvasiť až do optimálnej akosti. Vďaka vyššiemu obsahu trieslovín je čučoriedkové víno veľmi stabilné.

Tento recept na čučoriedkové víno pochádza z knihy (rok 2001).


Čučoriedkové dezertné víno

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 15 litrov vína.

  • 10 litrov čučoriedkovej šťavy
  • 3 litre prevarenej vychladnutej vody
  • 2,7 kg cukru
  • živná soľ
  • dvojnásobná dávka kvasiniek !!
  • dosladenie: 1,2 kg cukru

Všeobecný postup

  • Šťava z čučoriedok pomaly kvasí, preto je potrebné k šťave pridať búrlivo rozkvasené víno v podobe zákvasu, alebo zákvas vysoko aktívneho druhu kultúrnych kvasiniek (kvasinky pre ťažko kvasiace mušty). Súčasne k šťave pridáme živnú soľ v množstve 25 g na 100 litrov už upravenej šťavy.
  • Na začiatku kvasenia a rovnako aj pri búrlivom kvasení musí byť teplota prostredia stále nad 20°C, aby bol priebeh kvasenia intenzívny a podľa možnosti bez výkyvov.
  • Očistené čučoriedky podlejeme malým množstvom vody a zahrievame po dobu 15 minút pri teplote 70 – 75°C. Súčasne ich aj popučíme. Ešte teplú zmes vylisujeme. Vyčírenú šťavu upravíme pridaním prísad a kvasiniek podľa predpisu.

Postup

  • Aby sme zvýšili obsah alkoholu, pridáme do šťavy viac cukru. Do čučoriedkovej šťavy pridáme predpísané množstvo cukru a vody, zákvas čistej kultúry kvasiniek (pre vyšší obsah alkoholu) a živnú soľ. Takto upravenú šťavu necháme kvasiť pri vyššej teplote.
  • Po skončení búrlivého kvasenia premiestnime víno do chladnejšej miestnosti s teplotou približne 10 – 15°C. Tu necháme víno dokvasiť aj niekoľko mesiacov, kým sa všetok cukor premení na alkohol.
  • Do dokvaseného vína pridáme cukor na dosladenie (úplne rozpustíme). Keď sa kal usadí na dne, víno stočíme a po vyčistení plníme do fliaš.

Tento recept na čučoriedkové víno pochádza z knihy (rok 2001).


Víno z čučoriedok 1

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.

  • 250 ml čučoriedkovej šťavy
  • 130 ml šťavy z červených ríbezlí
  • 500 ml vody
  • 190 g cukru
  • 0,14 g živnej soli
  • dvojnásobná dávka kvasiniek !!

Postup

Pripravíme si zákvas z dvojnásobnej dávky kvasiniek (najlepšie je použiť kvasinky pre ťažko kvasiace vína) podľa návodu na obale.

  • Odmerané množstvo šťavy zmiešame s vodou, vmiešame cukor, živnú soľ, vzklíčené kvasinky a necháme kvasiť v uzavretej kvasnej nádobe.
  • Hneď ako kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme v kľude postáť kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.

Tento recept na víno z čučoriedok pochádza z knihy (rok 2003).


Víno z čučoriedok 2

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.

  • 600 g čučoriedok
  • 20 g cukru
  • 2 g kyseliny citrónovej
  • 0,32 g živnej soli
  • dvojnásobná dávka kvasiniek !!
  • 200 ml prevarenej vody
  • cukrový roztok: 200 g cukru + 200 ml vody + 0,16 g živnej soli

Postup

Pripravíme si zákvas z dvojnásobnej dávky kvasiniek (najlepšie je použiť kvasinky pre ťažko kvasiace vína) podľa návodu na obale.

  • Bobule preberieme, popučíme, pridáme cukor, kyselinu citrónovú, živnú soľ a zmes sparíme vriacou vodou. Veľmi krátko povaríme, po vychladnutí pridáme zákvas čistej kultúry kvasiniek a v uzavretej nádobe necháme nakvasiť 1 – 2 dni.
  • Po vylisovaní pridáme do šťavy cukrový roztok a necháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Pri prípadnom, avšak vzácnom zastavení kvasenia je potrebné mušt zamiešať.
  • Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať kým sa usadia kaly a plníme do fliaš.

Tento recept na víno z čučoriedok pochádza z knihy (rok 2003).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 1 Priemer: 3]

3 komentáre

  1. Hana píše:

    Prosím o radu mám vykvasené čučoriedkové víno a je strašne sladké, čo sa dá urobiť.

    • Paľo píše:

      1, Skúste znova zakvasiť použitím kvasiniek napr. Oenoferm®X-treme F3 (kvasinky pre extrémne podmienky, aj na opätovné rozkvasenie muštov). Veľký výber kvasiniek s podrobným popisom je napr. tu: druhy kvasiniek Použite 2-3 násobné množstvo doporučenej dávky. Kvasinky aktivujte podľa návodu a počkajte, kým vychladnú na podobnú teplotu ako víno a potom vlejte do zákvasu.

      2, Zmiešajte s iným hotovým suchým vínom na požadovanú chuť.

      Všeobecne platí, že čučoriedky je potrebné pred kvasením povariť. Potom kvasenie prebieha oveľa ľahšie. Taktiež sa odporúča použiť 2-3 násobné množstvo doporučenej dávky kvasiniek. Pre začiatočníkov je vhodná kombinácia napr. čučoriedky + čierne ríbezle v pomere 1:1.

  2. Jana píše:

    Dobry den .Chcem sa spytat.Mozem prosim vas urobit dobre vino z mrazenych cucoriedok?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Don`t copy text!