Čučoriedkové víno

Šťava z čučoriedok je vyhľadávaná pre svoje dietetické vlastnosti. Čučoriedkové víno je veľmi zdravé a patrí medzi vysoko akostné ovocné vína. Čučoriedky majú veľmi vysoký obsah trieslovín, vyššiu farbivosť šťavy a stredný obsah kyselín. Príprava vína je však trochu obtiažna, pretože šťava ťažko kvasí. K výrobe muštu použijeme čerstvé plody, pretože bobule staršie ako 3 dni dávajú nápoju nahorklú príchuť. Čučoriedky sa drvia, výhodne je u nich použiť pektolytické narušenie pektínov (pridanie enzýmov) pri strednej teplote drti. Oplatí sa lisovať 2x, druhým lisovaním získa šťava množstvo farebných látok. Pri spracovaní čučoriedok je pri všetkých technologických postupoch nutné vystríhať sa používaniu hliníkových pomôcok.

Z veľkého množstva predpisov sa dá zvlášť pre začiatočníkov doporučiť hlavne spôsob, kde sa šťava získa krátkym povarením plodov. Potom kvasenie prebieha oveľa ľahšie. Taktiež sa doporučuje pripraviť si pomocný zákvas z dvojnásobného množstva kvasiniek. Veľmi dobré sú vína zo zmesí čučoriedok a červených ríbezlí, alebo kôstkovín (višne), napríklad v pomere 1 : 1.

Pomocný zákvas

Pripravíme ho z dvojnásobnej dávky kvasiniek (na obale kvasiniek by malo byť uvedené, pre aké množstvo ovocia je určené 1 balenie). Na obale je taktiež uvedený postup prípravy pomocného zákvasu. Viac informácií nájdete v kapitole počiatočné rozmnoženie kvasiniek.

ZBER: 7 – 8 mesiac (júl, august)


Zoznam receptov


Čučoriedkové víno

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína.

  • 3 kg čerstvých čučoriedok
  • 10 dkg cukru na zasypanie
  • 10 g kyseliny citrónovej
  • 1 liter vriacej vody
  • cukrový roztok: 1 liter vody + 1 kg cukru
  • živná soľ
  • dvojnásobná dávka kvasiniek !!

Postup

  • Prebraté a očistené čučoriedky kg popučíme. Posypeme cukrom kg, pridáme kyselinu citrónovú g a polovičnú dávku živnej soli. Zmes zalejeme vriacou vodou litrov a veľmi krátko povaríme (približne 3 minúty).
  • Po vychladnutí sa pridá za miešania pomocný zákvas (z dvojnásobnej dávky kvasiniek!!) a v uzavretej nádobe sa nechá nakvasiť 1 – 2 dni. Po vylisovaní pridáme do šťavy ešte zvyšok živnej soli, cukrový roztok z predpísaného množstva cukru ( kg) a vody ( litrov) a ponecháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
  • Po prípadnom, avšak veľmi vzácnom zastavení kvasenia je potrebné muštom zamiešať. Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš. Skladujeme na chladnom tmavom mieste.
  • Použité kvasinky: BORDEAUX, BURGUNDSKÉ (stačia univerzálne).

Tento recept na čučoriedkové víno pochádza z knihy (rok 1966).


Čučoriedkové víno s ríbezľami alebo višňami

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na približne 6 litrov vína.

  • 2 kg čerstvých čučoriedok
  • 1 kg červených ríbezlí (alebo 1,5 kg višní s kôstkami)
  • 10 dkg cukru na zasypanie
  • 2 litre vriacej vody
  • cukrový roztok: 1 liter vody + 1 kg cukru
  • živná soľ
  • dvojnásobná dávka kvasiniek !!

Postup

  • Čučoriedky kg a červené ríbezle kg (alebo višne aj s kôstkami kg) popučíme, posypeme cukrom kg, pridáme polovičné množstvo živnej soli a zalejeme vriacou vodou litrov. Zmes veľmi krátko povaríme (približne 3 minúty).
  • Po vychladnutí sa pridá za miešania pomocný zákvas (z dvojnásobnej dávky kvasiniek!!) a v uzavretej nádobe sa nechá nakvasiť 1 – 2 dni.
  • Po vylisovaní pridáme do šťavy ešte zvyšok živnej soli, cukrový roztok z predpísaného množstva vody litrov a cukru kg a ponecháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Po prípadnom, avšak veľmi vzácnom zastavení kvasenia je potrebné muštom zamiešať.
  • Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš. Skladujeme na chladnom tmavom mieste.
  • Použité kvasinky: BURGUNDSKÉ (stačia univerzálne).

Tento recept na čučoriedkové víno pochádza z knihy (rok 1966).


Čučoriedkové stolové víno

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 14 litrov vína.

  • 10 litrov čučoriedkovej šťavy
  • 3 litre prevarenej vychladnutej vody
  • 2,2 kg cukru
  • živná soľ
  • dvojnásobná dávka kvasiniek !!

Všeobecný postup

  • Šťava z čučoriedok pomaly kvasí, preto je potrebné k šťave pridať búrlivo rozkvasené víno v podobe zákvasu, alebo zákvas vysoko aktívneho druhu kultúrnych kvasiniek (kvasinky pre ťažko kvasiace mušty). Súčasne k šťave pridáme živnú soľ v množstve 25 g na 100 litrov už upravenej šťavy.
  • Na začiatku kvasenia a rovnako aj pri búrlivom kvasení musí byť teplota prostredia stále nad 20°C, aby bol priebeh kvasenia intenzívny a podľa možnosti bez výkyvov.
  • Očistené čučoriedky podlejeme malým množstvom vody a zahrievame po dobu 15 minút pri teplote 70 – 75°C. Súčasne ich aj popučíme. Ešte teplú zmes vylisujeme. Vyčírenú šťavu upravíme pridaním prísad a kvasiniek podľa predpisu.

Postup

  • K čučoriedkovej šťave pridáme predpísané množstvo vody litrov a cukru kg (cukor úplne rozpustíme), zákvas z dvojnásobného množstva kvasiniek a živnú soľ.
  • Po búrlivom kvasení môžeme nechať víno na kvasinkách dokvasiť až do optimálnej akosti. Vďaka vyššiemu obsahu trieslovín je čučoriedkové víno veľmi stabilné.

Tento recept na čučoriedkové víno pochádza z knihy (rok 2001).


Čučoriedkové dezertné víno

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 15 litrov vína.

  • 10 litrov čučoriedkovej šťavy
  • 3 litre prevarenej vychladnutej vody
  • 2,7 kg cukru
  • živná soľ
  • dvojnásobná dávka kvasiniek !!
  • dosladenie: 1,2 kg cukru

Všeobecný postup

  • Šťava z čučoriedok pomaly kvasí, preto je potrebné k šťave pridať búrlivo rozkvasené víno v podobe zákvasu, alebo zákvas vysoko aktívneho druhu kultúrnych kvasiniek (kvasinky pre ťažko kvasiace mušty). Súčasne k šťave pridáme živnú soľ v množstve 25 g na 100 litrov už upravenej šťavy.
  • Na začiatku kvasenia a rovnako aj pri búrlivom kvasení musí byť teplota prostredia stále nad 20°C, aby bol priebeh kvasenia intenzívny a podľa možnosti bez výkyvov.
  • Očistené čučoriedky podlejeme malým množstvom vody a zahrievame po dobu 15 minút pri teplote 70 – 75°C. Súčasne ich aj popučíme. Ešte teplú zmes vylisujeme. Vyčírenú šťavu upravíme pridaním prísad a kvasiniek podľa predpisu.

Postup

  • Aby sme zvýšili obsah alkoholu, pridáme do šťavy viac cukru. Do čučoriedkovej šťavy pridáme predpísané množstvo cukru a vody, zákvas čistej kultúry kvasiniek (pre vyšší obsah alkoholu) a živnú soľ. Takto upravenú šťavu necháme kvasiť pri vyššej teplote.
  • Po skončení búrlivého kvasenia premiestnime víno do chladnejšej miestnosti s teplotou približne 10 – 15°C. Tu necháme víno dokvasiť aj niekoľko mesiacov, kým sa všetok cukor premení na alkohol.
  • Do dokvaseného vína pridáme cukor na dosladenie (úplne rozpustíme). Keď sa kal usadí na dne, víno stočíme a po vyčistení plníme do fliaš.

Tento recept na čučoriedkové víno pochádza z knihy (rok 2001).


Víno z čučoriedok 1

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.

  • 250 ml čučoriedkovej šťavy
  • 130 ml šťavy z červených ríbezlí
  • 500 ml vody
  • 190 g cukru
  • 0,14 g živnej soli
  • dvojnásobná dávka kvasiniek !!

Postup

Pripravíme si zákvas z dvojnásobnej dávky kvasiniek (najlepšie je použiť kvasinky pre ťažko kvasiace vína) podľa návodu na obale.

  • Odmerané množstvo šťavy zmiešame s vodou, vmiešame cukor, živnú soľ, vzklíčené kvasinky a necháme kvasiť v uzavretej kvasnej nádobe.
  • Hneď ako kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme v kľude postáť kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.

Tento recept na víno z čučoriedok pochádza z knihy (rok 2003).


Víno z čučoriedok 2

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.

  • 600 g čučoriedok
  • 20 g cukru
  • 2 g kyseliny citrónovej
  • 0,32 g živnej soli
  • dvojnásobná dávka kvasiniek !!
  • 200 ml prevarenej vody
  • cukrový roztok: 200 g cukru + 200 ml vody + 0,16 g živnej soli

Postup

Pripravíme si zákvas z dvojnásobnej dávky kvasiniek (najlepšie je použiť kvasinky pre ťažko kvasiace vína) podľa návodu na obale.

  • Bobule preberieme, popučíme, pridáme cukor, kyselinu citrónovú, živnú soľ a zmes sparíme vriacou vodou. Veľmi krátko povaríme, po vychladnutí pridáme zákvas čistej kultúry kvasiniek a v uzavretej nádobe necháme nakvasiť 1 – 2 dni.
  • Po vylisovaní pridáme do šťavy cukrový roztok a necháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Po prípadnom, avšak vzácnom zastavení kvasenia je potrebné mušt zamiešať.
  • Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať kým sa usadia kaly a plníme do fliaš.

Tento recept na víno z čučoriedok pochádza z knihy (rok 2003).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 1 Priemer: 3]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Don`t copy text!