Datľové víno
Domáce datľové víno je síce drahšie, dá sa však pripraviť po celý rok. Mušt veľmi rýchlo kvasí, bez peny a dá sa konzumovať už po krátkom odležaní (mesiac). Nebezpečenstvo choroby vína (slizovatenie) sa vyskytuje len vtedy, ak použijeme staré, dlho skladované datle.
Zoznam receptov
Datľové víno
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 85 g datlí
- 3,4 g kyseliny citrónovej
- 0,14 g živnej soli
- kvasinky
- 510 ml vody
- druhé vylúhovanie: 170 ml vody
- cukrový roztok: 250 g cukru + 170 ml vody
Postup výroby datľového vína
- Datle pokrájame (môžeme odstrániť kôstky), pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ a sparíme vriacou vodou.
- Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky a ponecháme 1 deň nakvasiť a vylúhovať v uzavretej kvasnej nádobe.
- Zmes na druhý deň precedíme (nelisujeme!) a šťavu znova prelejeme do nádoby, ktorú uzavrieme.
- Odkvapkané zbytky datlí znovu zalejeme vlažnou vodou a necháme 1 deň vylúhovať v inej uzavretej nádobe. Znova scedíme bez lisovania a obe šťavy zmiešame.
- K muštu pridáme po častiach roztok cukru vo vode a ponecháme vykvasiť.
- Po skončení kvasenia víno pretočíme, necháme odležať aspoň týždeň, prípadne pretočíme a o ďalší týždeň opakujeme. Keď sa víno vyčistí, plníme do fliaš.
Tento recept na datľové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Víno z datlí
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína
- 75 g datlí
- 760 ml vody
- 2,3 g kyseliny citrónovej
- 0,12 g živnej soli
- kvasinky
- cukrový roztok: 150 g cukru + 150 ml vody
Postup výroby vína z datlí
- Narezané datle sparíme vriacou vodou (prípadne krátko povaríme), pridáme kyselinu citrónovú a po vychladnutí vzklíčené kvasinky a živnú soľ.
- Po 24 hodinách nakvasenia v uzavretej kvasnej nádobe zmes precedíme (bez lisovania, inak sa víno zle čistí) a k čistej šťave pridáme za miešania povarený a vychladnutý roztok cukru vo vode.
- Víno ponecháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom približne 14 dní kvasiť a potom niekoľkokrát, vždy po týždni pretočíme a nakoniec plníme do fliaš.
Tento recept na víno z datlí pochádza z knihy (rok 2003).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.
Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]