Drienkové víno
Plody (drienky) sú červené bobuľky vajcovitého tvaru, kyslastej chuti, veľké 1 cm. Veľkoplodé a žltoplodé odrody sa používajú aj na prípravu likérov. V plodoch sú obsiahnuté okrem iného cukry, organické kyseliny, triesloviny, veľa vitamínu C a P a minerálne soli, hlavne železo. Priaznivo pôsobia na tvorbu látok a proti chudokrvnosti. Drienkové víno je určite netradičné, skúste sa s ním pochváliť.
ZBER: 8 – 10 mesiac (august, september, október)
Zoznam receptov
Drienkové víno
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína.
- 2,5 kg drienok
- 2 litre vriacej vody
- 1 kg cukru
- druhé lisovanie: 1 liter vriacej vody
- 0,3 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Drienky umyjeme, čiastočne popučíme a sparíme vriacou vodou. Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky a pol balíčka živnej soli. Zmes prelejeme do kvasnej nádoby a necháme uzavretú stáť 1 deň.
- Druhý deň povrch posypeme cukrom, no mušt nemiešame.
- Na ďalší deň lisujeme. Výlisky rozdrobíme, zalejeme vriacou vodou a po vychladnutí znova lisujeme (tzv. druhé lisovanie). V šťave rozpustíme cukor a obidva podiely šťavy zmiešame. Ponecháme kvasiť.
- Po vykvasení stočíme z kvasiniek a po odležaní plníme do fliaš.
- Použité kvasinky: BURGUNDSKÉ (postačia univerzálne).
Tento recept na drienkové víno pochádza z knihy (rok 1966).
Víno z drienok
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.
- 500 g drienok
- 200 ml vody
- 40 g cukru
- 0,16 g živnej soli
- kvasinky
- cukrový roztok: 200 g cukru + 400 ml vody
- dosladenie: 30 g cukru
Postup
- Umyté drienky podrvíme (pozor aby sme nepoškodili kôstky) a zalejeme vriacou vodou s rozpusteným cukrom. Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky a živnú soľ. Zmes necháme 2 dni nakvasiť v uzavretej nádobe.
- Po vylisovaní prilejeme k šťave cukrový roztok a necháme dokvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom (odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách).
- Keď pozorujeme už len ojedinelé unikanie bubliniek v kvasnom uzávere víno stočíme z kvasníc a dosladíme cukrom (cukor rozpustíme v nevyhnutnom množstve vriacej vody a necháme vychladnúť). Po premiešaní víno necháme dokvasiť.
- Po skončení kvasenia necháme odležať kým kal klesne na dno a keď sa víno vyčistí, plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Tento recept na drienkové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.