Drienkové víno

Plody (drienky) sú červené bobuľky vajcovitého tvaru, kyslastej chuti, veľké 1 cm. Veľkoplodé a žltoplodé odrody sa používajú aj na prípravu likérov. V plodoch sú obsiahnuté okrem iného cukry, organické kyseliny, triesloviny, veľa vitamínu C a P a minerálne soli, hlavne železo. Priaznivo pôsobia na tvorbu látok a proti chudokrvnosti. Drienkové víno je určite netradičné, skúste sa s ním pochváliť.

ZBER: 8 – 10 mesiac (august, september, október)


Zoznam receptov


Drienkové víno

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína.

  • 2,5 kg drienok
  • 2 litre vriacej vody
  • 1 kg cukru
  • druhé lisovanie: 1 liter vriacej vody
  • 0,3 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Drienky umyjeme, čiastočne popučíme a sparíme vriacou vodou. Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky a pol balíčka živnej soli. Zmes prelejeme do kvasnej nádoby a necháme uzavretú stáť 1 deň.
  • Druhý deň povrch posypeme cukrom, no mušt nemiešame.
  • Na ďalší deň lisujeme. Výlisky rozdrobíme, zalejeme vriacou vodou a po vychladnutí znova lisujeme (tzv. druhé lisovanie). V šťave rozpustíme cukor a obidva podiely šťavy zmiešame. Ponecháme kvasiť.
  • Po vykvasení stočíme z kvasiniek a po odležaní plníme do fliaš.
  • Použité kvasinky: BURGUNDSKÉ (postačia univerzálne).

Tento recept na drienkové víno pochádza z knihy (rok 1966).


Víno z drienok

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.

  • 500 g drienok
  • 200 ml vody
  • 40 g cukru
  • 0,16 g živnej soli
  • kvasinky
  • cukrový roztok: 200 g cukru + 400 ml vody
  • dosladenie: 30 g cukru

Postup

  • Umyté drienky podrvíme (pozor aby sme nepoškodili kôstky) a zalejeme vriacou vodou s rozpusteným cukrom. Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky a živnú soľ. Zmes necháme 2 dni nakvasiť v uzavretej nádobe.
  • Po vylisovaní prilejeme k šťave cukrový roztok a necháme dokvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom (odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách).
  • Keď pozorujeme už len ojedinelé unikanie bubliniek v kvasnom uzávere víno stočíme z kvasníc a dosladíme cukrom (cukor rozpustíme v nevyhnutnom množstve vriacej vody a necháme vychladnúť). Po premiešaní víno necháme dokvasiť.
  • Po skončení kvasenia necháme odležať kým kal klesne na dno a keď sa víno vyčistí, plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.

Tento recept na drienkové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!