Drištáľové víno
Dráč obyčajný (drištáľ) rastie divoko na stráňach. Jeho plody sú kyslé, podlhovasté, červené bobuľky, ktoré sa pre prípravu vín zbierajú až po prvých mrazoch (aj namrznuté sú stále kyslé). Ojedinele sa vyskytujú aj druhy s väčšími plodmi bez semien. V plodoch dráča nájdeme organické kyseliny, cukry, pektíny, provitamíny A, vitamíny C a E aj minerálne soli. Plody sa doporučujú pri chrípke a angíne a ako prostriedok proti horúčke. Pomáhajú aj pri reumatizme a upravujú zažívanie. Rovnako sú preukázané dobré výsledky v liečení chorôb srdca a krvného obehu. Drištáľové víno je raritné a určite ho ešte nikto z vás neochutnal.
ZBER: 10 mesiac (október)
Drištáľové víno (víno z dráča)
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.
- 270 g plodov dráča
- 440 ml vody
- 0,9 g kyseliny citrónovej
- 50 g cukru
- 0,14 g živnej soli
- kvasinky
- cukrový roztok: 210 g cukru + 180 ml
Postup
- Umyté, zrelé plody podrvíme a sparíme vriacou vodou s rozpusteným cukrom, kyselinou citrónovou a živnou soľou.
- Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a zmes necháme 1 deň nakvasiť v uzavretej kvasnej nádobe.
- Na druhý deň vylisujeme šťavu, ku ktorej pridáme vychladnutý cukrový roztok (doporučuje sa pridať cukrový roztok po tretinách).
- Po skončení kvasenia víno stočíme z kvasníc, necháme odležať kým kal klesne na dno a keď sa víno vyčistí, plníme do fliaš. Skladujeme na chladnom tmavom mieste.
Tento recept na drištáľové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.