Dulové víno
Pretože duly majú veľmi aromatické šupky, nepríjemne ovplyvňujú chuť hotového vína. Je účelné ich pred použitím olúpať a len niekoľko plodov ponechať so šupkou. Nepoužívame nikdy duly hneď po zbere, ale necháme ich aspoň 2 – 3 týždne odležať. Dula sa zbiera čo najneskôr (v novembri), než nastanú mrazy. Veľmi dobré domáce dulové víno je zo zmesi dúl a jabĺk v pomere 1:2.
ZBER: 9 – 10 mesiac (september, október), tesne pred mrazmi
Zoznam receptov
Dulové víno 1
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína.
- 5 kg pokrájaných dúl
- 2 litre vriacej vody
- 5 g kyseliny citrónovej
- cukrový roztok: 1 liter vody + 1,2 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Pokrájané duly , zväčša ošúpané, sparíme vriacou vodou, v ktorej sme rozpustili kyselinu citrónovú a zmes ponecháme 5 dní nakvasiť v kvasnej nádobe. Zmes niekoľkokrát denne zamiešame.
- Po vylisovaní pridáme k muštu vzklíčené kvasinky, pol balíčka živnej soli a znovu necháme v kvasnej nádobe kvasiť.
- Keď skončí búrlivé kvasenie, pridáme na 2x cukrový roztok (vždy po 4 dňoch).
- Po skončení kvasenia víno stočíme, ponecháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš.
- Dulové víno sa dá konzumovať pomerne skoro po vykvasení a naopak, nedoporučuje sa dlho ho skladovať.
- Použité kvasinky: STEINBERSKÉ (postačia univerzálne).
Tento recept na dulové víno pochádza z knihy (rok 1966).
Dulové víno 2
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na približne 1,5 litrov vína.
- 1000 g dúl (väčšina olúpaných)
- 500 ml vody
- 250 g cukru
- 1,25 g kyseliny citrónovej
- 0,2 g živnej soli
- kvasinky
- cukrový roztok: 300 g cukru + 250 ml vody
Postup
- Rozkrájané duly sparíme vriacou vodou s cukrom, kyselinou citrónovou a živnou soľou.
- Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a zmes necháme prikrytú približne 2 dni nakvasiť.
- Po vylisovaní postupne pridáme cukrový roztok (na tretiny).
- Kvasenie býva veľmi búrlivé a až po jeho úplnom skončení mušt doplníme. Ponecháme v pokoji dokvasiť, stočíme z kvasníc a po usadení kalov na dne plníme do fliaš.
Tento recept na dulové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Víno z duly
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 6 litrov vína.
- 5 litrov šťavy z plodov
- 1,5 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Úplne zrelé plody podrvte (alebo nastrúhajte na strúhadle), vylisujte a pridajte cukor. Miešajte tak dlho, kým sa cukor úplne rozpustí. Pridajte živnú soľ, vzklíčené kvasinky a nechajte kvasiť.
- Po skončení kvasenia víno stočte a keď sa vyčistí, naplňte do fliaš. Fľaše uskladnite na chladnom tmavom mieste a nechajte víno minimálne 6 mesiacov dozrieť.
Tento recept na dulové víno pochádza z knihy (rok 2007).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.