Dulové víno

Pretože duly majú veľmi aromatické šupky, nepríjemne ovplyvňujú chuť hotového vína. Je účelné ich pred použitím olúpať a len niekoľko plodov ponechať so šupkou. Nepoužívame nikdy duly hneď po zbere, ale necháme ich aspoň 2 – 3 týždne odležať. Dula sa zbiera čo najneskôr (v novembri), než nastanú mrazy. Veľmi dobré domáce dulové víno je zo zmesi dúl a jabĺk v pomere 1:2.

ZBER: 9 – 10 mesiac (september, október), tesne pred mrazmi


Zoznam receptov


Dulové víno 1

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína.

  • 5 kg pokrájaných dúl
  • 2 litre vriacej vody
  • 5 g kyseliny citrónovej
  • cukrový roztok: 1 liter vody + 1,2 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Pokrájané duly , zväčša ošúpané, sparíme vriacou vodou, v ktorej sme rozpustili kyselinu citrónovú a zmes ponecháme 5 dní nakvasiť v kvasnej nádobe. Zmes niekoľkokrát denne zamiešame.
  • Po vylisovaní pridáme k muštu vzklíčené kvasinky, pol balíčka živnej soli a znovu necháme v kvasnej nádobe kvasiť.
  • Keď skončí búrlivé kvasenie, pridáme na 2x cukrový roztok (vždy po 4 dňoch).
  • Po skončení kvasenia víno stočíme, ponecháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš.
  • Dulové víno sa dá konzumovať pomerne skoro po vykvasení a naopak, nedoporučuje sa dlho ho skladovať.
  • Použité kvasinky: STEINBERSKÉ (postačia univerzálne).

Tento recept na dulové víno pochádza z knihy (rok 1966).


Dulové víno 2

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na približne 1,5 litrov vína.

  • 1000 g dúl (väčšina olúpaných)
  • 500 ml vody
  • 250 g cukru
  • 1,25 g kyseliny citrónovej
  • 0,2 g živnej soli
  • kvasinky
  • cukrový roztok: 300 g cukru + 250 ml vody

Postup

  • Rozkrájané duly sparíme vriacou vodou s cukrom, kyselinou citrónovou a živnou soľou.
  • Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a zmes necháme prikrytú približne 2 dni nakvasiť.
  • Po vylisovaní postupne pridáme cukrový roztok (na tretiny).
  • Kvasenie býva veľmi búrlivé a až po jeho úplnom skončení mušt doplníme. Ponecháme v pokoji dokvasiť, stočíme z kvasníc a po usadení kalov na dne plníme do fliaš.

Tento recept na dulové víno pochádza z knihy (rok 2003).


Víno z duly

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na 6 litrov vína.

  • 5 litrov šťavy z plodov
  • 1,5 kg cukru
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Úplne zrelé plody podrvte (alebo nastrúhajte na strúhadle), vylisujte a pridajte cukor. Miešajte tak dlho, kým sa cukor úplne rozpustí. Pridajte živnú soľ, vzklíčené kvasinky a nechajte kvasiť.
  • Po skončení kvasenia víno stočte a keď sa vyčistí, naplňte do fliaš. Fľaše uskladnite na chladnom tmavom mieste a nechajte víno minimálne 6 mesiacov dozrieť.

Tento recept na dulové víno pochádza z knihy (rok 2007).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Don`t copy text!