Hlohové víno

Hlohové víno je veľmi lahodné, má ružovkastú farbu. Čím dlhšie zrie, tým sa stáva kvalitnejším. Plody sa zbierajú podobne ako šípky až po prvých mrazoch. Keďže hloh má relatívne tvrdé plody, odporúča sa pred lisovaním zaliať ich vriacou vodou a nechať vychladnúť. Taktiež je vhodné druhé lisovanie.

ZBER: 9 – 10 mesiac (september, október), po mrazoch


Zoznam receptov


Víno z hlohu

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na približne 6,5 litrov vína.

  • 1,5 kg premrznutých plodov hlohu
  • 5 litrov vriacej vody
  • 1,5 kg cukru
  • šťava z 2,5 citróna
  • šťava z 1,5 pomaranča
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Úplne zdravé, zrelé a namrznuté (dôležité!) plody hlohu čo najdôkladnejšie popučte, zalejte vriacou vodou a nechajte vychladnúť.
  • Potom šťavu zlejte do kvasnej nádoby cez hustú tkaninu a sitko a zvyšnú hmotu prepasírujte cez plátno. Prepasírovanú šťavu pridajte do kvasnej nádoby.
  • Pridajte cukor a poriadne rozmiešajte, kým sa úplne rozpustí. Pridajte šťavu z citrusov, živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
  • Kvasnú nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť.
  • Po skončení kvasenia víno stočte a keď sa vyčistí naplňte do fliaš.
  • Nechajte dozrieť na chladnom tmavom mieste minimálne 3 mesiace.

Tento recept na víno z hlohu pochádza z knihy (rok 2007).


Hlohové víno

Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE

INGREDIENCIE – recept na približne 6 litrov vína.

  • 2 kg premrznutých plodov hlohu
  • 4,5 litra vriacej vody
  • 1 kg cukru
  • 1 citrón
  • 2 pomaranče
  • živná soľ
  • kvasinky

Postup

  • Nasypte očistený hloh do nádoby a zalejte vriacou vodou. Nechajte týždeň stáť a denne premiešajte.
  • Olúpajte citrón a pomaranče, kôru nakrájajte na malé kúsky a vytlačte šťavu. Kôru aj šťavu pridajte k hlohu. Pridajte cukor a miešajte kým sa úplne rozpustí.
  • Keď zmes vychladne, pridajte živnú soľ, vzklíčené kvasinky a nádobu uzavrite kvasným uzáverom. Nechajte vykvasiť. Skladujte v chlade a tme.

Výsledné víno je veľmi lahodné, má ružovkastú farbu, čím dlhšie zrie, tým sa stáva kvalitnejším. Keď nie je dostatočne číre, pridajte trochu pektinázy.

Tento recept na hlohové víno pochádza z knihy (rok 2013).


Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.

Kliknite pre hodnotenie!
[Počet hodnotení: 0 Priemer: 0]

2 komentáre

  1. stefan kriván píše:

    Dobrý deň , mohli by ste mi poradiť ? všetko som robil podla vášho popisu , ale ked som prepasíroval hloh , tak z celej masy zostala velmi hustá vec , skoro ako huspenina. dá sa s tým niečo urobiť dakujem .

    • Paľo píše:

      Prepasírovať = v tomto recepte sa to myslí ako odšťaviť, buď cez záclonu, alebo lisom
      Je to zvláštne, hlohové víno som robil (síce nie podľa tohto postupu), ale nebol žiadny problém.
      Recept č.1 by mal byť v poriadku, ak ste to robili podľa receptu č.2, toho hlohu je tam dosť veľa v pomere k vode.
      K receptu č.2: môžete pridať ešte 3/4 vody, ktorú ste použili podľa receptu a ďalších 2/3 cukru (za 7 dní od začiatku kvasenia).
      Robili ste to podľa receptu 2? Môžete mi prosím poslať aj nejaké fotky? Pomôžete tým ostatným. Ďakujem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Don`t copy text!