Jablkové víno
Jablká sú najčastejšou surovinou na výrobu muštu. Majú chuťovo harmonický pomer cukru a kyselín, takže získaný mušt nie je potrebné prisladzovať pre zvýšenie chuťovej plnosti, ani riediť vodou ku zníženiu kyslosti. Na prípravu muštu použijeme len zrelé jablká, čiže s čiernymi alebo černajúcimi jadierkami. Jablká predčasne opadané a nezrelé dávajú mušty kyslé a málo sladké. Múčnatejšie odrody majú nízku výťažnosť a poskytujú mdlé, málo kyslé jablkové víno.
Na výrobu môžeme použiť popadané ovocie, poškodené škodcami, alebo mierne napadnuté chrastavitosťou, ale nesmieme spracovávať plody nahnité a nezrelé. Na prípravu jablčného vína sa dajú využiť všetky druhy jabĺk a práve zmes rôznych druhov jabĺk dáva vynikajúce chuťové vlastnosti.
Nevýhodou týchto vín je ľahká náchylnosť k hnednutiu; tejto chybe je možné predchádzať napríklad úzkostlivým, čo najväčším obmedzením styku so vzduchom (aj pri stáčaní). Je zvlášť potrebné po každom pretáčaní doplňovať mušt v kvasnej nádobe cukrovým roztokom, alebo zvýšiť objem kvapaliny až po hrdlo nádoby.
Jablká spracovávame lisovaním ihneď po podrvení. Výlisky môžeme po prekyprení znovu lisovať. Z jabĺk sa obvykle zhotovuje ľahké stolové víno. Prídavok 1 dielu zrelých hrušiek k 3 dielom jabĺk zníži kyslosť jablčného muštu bez toho, aby jeho chuť a vôňu nepríjemne ovplyvnil. Do jabĺk určených k výrobe vína môžeme pridať zrelé duly, ktoré víno príjemne aromatizujú a plané hrušky v množstve 10%, ktorými zvýrazníme chuť.
ZBER: 8 – 10 mesiac (august, september, október), pred mrazmi, podľa odrody
Zoznam receptov
- Jablkové víno zo zrelých jabĺk (r. 1966)
- Jablkové víno z kyslých opadaných jabĺk (r. 1966)
- Jablkové víno zo zrelých sladkých jabĺk (r. 1966)
- Jablkové stolové víno (r. 2001)
- Jablčno – hruškové stolové víno (r. 2001)
- Jablkové dezertné víno (r. 2001)
- Jablkové víno (r. 2003)
- Víno zo sušených jabĺk 1 (r. 2003)
- Víno zo sušených jabĺk 2 (r. 2003)
- Víno z jabĺk (r. 2013)
- Víno z planých jabĺk (r. 2013)
Jablkové víno zo zrelých jabĺk
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 6 litrov vína.
- 4 kg vykrájaných jabĺk
- 2 litre vriacej vody + 0,2 kg cukru
- cukrový roztok: 1 liter vody + 0,8 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Vykrájané jablká podrvíme a sparíme vriacou vodou, v ktorej sme rozpustili cukor a živnú soľ.
- Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a zmes ponecháme 1 deň stáť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Po vylisovaní k muštu pridáme po častiach cukrový roztok.
- Po skončení prvej fázy kvasenia (približne za týždeň) dolejeme ďalšiu časť cukrového roztoku a necháme kvasiť.
- Akonáhle sa víno začne čistiť, ihneď sa pretáča z kvasníc do menšej nádoby, lebo v nej sa doplní ďalšou časťou cukrového roztoku.
- Pretáčanie niekoľkokrát opakujeme kým sa víno vyčistí tak, že je možné ho stočiť do fliaš.
- Použité kvasinky: TOKAJSKÉ (postačia univerzálne).
Tento recept na jablkové víno pochádza z knihy (rok 1966).
Jablkové víno z kyslých opadaných jabĺk
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína.
- 4,5 kg vykrájaných kyslých jabĺk
- 1 liter vriacej vody + 0,2 kg cukru
- cukrový roztok: 1 liter vody + 0,8 kg cukru
- živná soľ a kvasinky
Postup
- Vykrájaných jabĺk podrvíme a sparíme vriacou vodou, v ktorej sme rozpustili cukor a polovicu živnej soli.
- Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a zmes ponecháme 1 deň stáť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom.
- Po vylisovaní k muštu pridáme po častiach cukrový roztok.
- Po skončení prvej fázy kvasenia (približne za týždeň) dolejeme ďalšiu časť cukrového roztoku, zvyšok živnej soli a necháme kvasiť.
- Akonáhle sa víno začne čistiť, ihneď sa pretáča z kvasníc do menšej nádoby, lebo v nej sa doplní ďalšou časťou cukrového roztoku.
- Pretáčanie niekoľkokrát opakujeme kým sa víno vyčistí tak, že je možné ho stočiť do fliaš.
- Použité kvasinky: TOKAJSKÉ (postačia univerzálne).
Tento recept na jablkové víno pochádza z knihy (rok 1966).
Jablkové víno zo zrelých sladkých jabĺk
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína.
- 4 litre šťavy zo sladkých jabĺk
- 0,8 kg cukru
- 0,1 kg trniek alebo jarabiny
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Jablká podrvíme a krátko povaríme.
- Po vylisovaní k jablkovej šťave pridáme cukor, živnú soľ a po vychladnutí vzklíčené kvasinky.
- Zmes prelejeme do kvasnej nádoby a vmiešame popučené trnky alebo jedlú jarabinu v predpísanom množstve a ponecháme vykvasiť.
- Pretáčanie niekoľkokrát opakujeme kým sa víno vyčistí tak, že je možné ho stočiť do fliaš.
- Skladujeme na chladnom tmavom mieste.
- Použité kvasinky: BORDEAUX (postačia univerzálne).
Tento recept na jablkové víno pochádza z knihy (rok 1966).
Jablkové stolové víno
3 recepty na stolové víno
K 10 litrom jablkovej šťavy (z úplne zrelých sladkých odrôd) pridáme 1,1 kg cukru. Po vykvasení získame približne 10 litrov stolového vína.
Do 10 litrov šťavy zo stredne kyslých alebo menej zrelých jabĺk pridáme 1,25 litra vody a 1,6 kg cukru. Vyrobíme asi 12 litrov stolového vína.
Na 10 litrov jablčnej šťavy z kyslejších alebo nezrelých jabĺk pridáme 2,5 litra vody a 2,2 kg cukru. Vyrobíme približne 14 litrov stolového vína.
Poznámka k recetom:
Pretože jablká obsahujú málo trieslovín, doporučuje sa pridať buď trnky, alebo jedlé jarabiny v množstve približne 250 g na 10 kg jabĺk.
Tieto recepty na jablkové víno pochádzajú z knihy (rok 2001).
Jablčno – hruškové stolové víno
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 16 litrov vína.
- 10 litrov jablkovej šťavy
- 5 litrov hruškovej šťavy
- 2,2 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- K jablkovej šťave zo stredne kyslých jabĺk primiešame odkalenú hruškovú šťavu a pridáme cukor (úplne rozmiešame).
- Túto zmes necháme po pridaní živnej soli a zákvasu čistej kultúry kvasiniek kvasiť pri normálnej teplote.
- Po ukončení búrlivého kvasenia víno stočíme a necháme dokvasiť pri nižšej teplote.
Jablkové víno s prímesou hruškovej šťavy je chuťovo viac vyvážené, farebne lepšie a má väčšiu čírosť.
Tento recept na jablčno hruškové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Jablkové dezertné víno
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na približne 13,5 litrov vína.
- 10 litrov jablkovej šťavy
- 1,5 litra prevarenej vychladnutej vody
- 2,2 kg cukru
- živná soľ
- kvasinky
- dosladenie: 1,2 kg cukru
Postup
- Do jablkovej šťavy pridáme predpísané množstvo vody a cukru (odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách)
- K šťave pridáme zákvas čistej kultúry kvasiniek a necháme ju kvasiť pri vyššej teplote (okolo 20°C).
- Po búrlivom kvasení dolejeme nádobu po hrdlo a necháme dokvasiť pri nižšej teplote.
- Po dokvasení pridáme k vínu cukor na dosladenie (úplne rozmiešame).
Pre dezertné jablkové víno používame buď stredne zrelé, alebo úplne zrelé jablká takých odrôd, ktoré majú väčší obsah kyselín (sú kyslejšie). Dezertné víno môžeme ďalej upravovať na korenené.
Tento recept na jablkové víno pochádza z knihy (rok 2001).
Jablkové víno
INGREDIENCIE – VŠEOBECNÁ TABUĽKA
Množstvo pridanej vody a cukru k jablčnej šťave sa riadi druhom vína, ktoré chceme získať. Jednotlivé hodnoty sú prehľadne uvedené v tabuľke:
Množstvo pridanej vody a cukru k jablčnej šťave
Druh vína | Šťava (litre) | Voda (litre) | Cukor (gramy) |
ľahké stolové | 1 | 0,5 | 135 |
dezertné | 1 | 0,25 | 250 |
polosladké | 1 | – | 215 |
sladké | 1 | – | 310 |
nesladké | 1 | – | 95 |
Postup
- V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme živnú soľ, vodu, vzklíčené kvasinky a necháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom kvasiť.
- Keď kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.
Tento recept na jablkové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Víno zo sušených jabĺk 1
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.
- 75 g sušených jabĺk
- 20 g cukru
- 0,9 g kyseliny citrónovej
- 0,15 g živnej soli
- kvasinky
- 660 ml vody
- cukrový roztok: 235 g cukru + 190 ml vody
Všeobecný postup
Domáce víno zo sušených jabĺk pripravujeme len vtedy, ak nemáme dostatok čerstvých jabĺk, alebo ak chceme pripraviť víno v zimnom období. Nie je totiž tak kvalitné (nemá vôňu) a nesmie sa tak dlho skladovať. Inak pre prípravu a vlastnosti platí to čo o jablčnom víne.
Postup
- Sušené jablká pokrájame na malé kúsky, pridáme cukor, kyselinu citrónovú, živnú soľ a sparíme vriacou vodou.
- Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky, zmes ponecháme 1 – 2 dni nakvasiť v uzavretej kvasnej nádobe a potom ju vylisujeme.
- Do šťavy pridáme roztok cukru vo vode a ponecháme ju necelý mesiac v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom vykvasiť.
- Po stočení z kvasiniek ponecháme víno 3 dni odležať a keď sa vyčistí, plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Tento recept na jablkové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Víno zo sušených jabĺk 2
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 1 liter vína.
- 60 g sušených jabĺk
- 170 g cukru
- 900 ml vody
- 1,1 g kyseliny citrónovej
- 0,18 g živnej soli
- kvasinky
Všeobecný postup
Domáce víno zo sušených jabĺk pripravujeme len vtedy, ak nemáme dostatok čerstvých jabĺk, alebo ak chceme pripraviť víno v zimnom období. Nie je totiž tak kvalitné (nemá vôňu) a nesmie sa tak dlho skladovať. Inak pre prípravu a vlastnosti platí to čo o jablčnom víne.
Postup
- Pokrájané sušené jablká zalejeme horúcim roztokom cukru vo vode, pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ a krátko povaríme.
- Potom zmes scedíme a mušt necháme v kvasnej nádobe kvasiť.
- Po stočení a odležaní, keď sa víno vyčistí, plníme do fliaš.
Tento recept na jablkové víno pochádza z knihy (rok 2003).
Víno z jabĺk
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na približne 6 litrov vína.
- 1,5 kg jabĺk
- 4,5 litra studenej prevarenej vody
- 1 kg cukru
- 2 citróny
- 1 pomaranč
- pektináza (enzýmy)
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Jablká umyte, nakrájajte, nechajte však na nich šupku. Môžete ich nasekať nadrobno – táto úprava zvýrazní jablčnú chuť.
- Vložte do čistej nádoby a zalejte studenou prevarenou vodou.
- Nádobu zakryte a ponechajte 1 týždeň stáť. Denne zmes zamiešajte plastovou varechou.
- Po týždni zmes sceďte cez jemnú hustú tkaninu do čistej nádoby.
- Pridajte pomarančovú a citrónovú šťavu (bez kôstok) a nakrájanú kôru.
- Pridajte kvasinky a pektinázu. Nádobu prikryte a nechajte 1 deň stáť.
- Sceďte zmes do kvasnej nádoby a zo zbytkov vylisujte čo najviac šťavy.
- Mušt môžeme konzumovať ihneď ako nealkoholický nápoj, alebo ho nechať 4 mesiace vykvasiť v priezračné lahodné ovocné víno.
Tento recept na jablkové víno pochádza z knihy (rok 2013).
Víno z planých jabĺk
Klikni tu pre ORIGINÁLNE INGREDIENCIE
INGREDIENCIE – recept na 5 litrov vína.
- 1 kg planých jabĺk
- 0,2 kg jabĺk
- 3,5 litra vody
- 1,2 kg cukru
- 1 citrón
- 1 pomaranč
- živná soľ
- kvasinky
Postup
- Jablká nastrúhajte alebo podrvte. Použite len nerezové pomôcky.
- Zalejte polovičným množstvom vriacej vody a nechajte vychladnúť. Podrvte zmes ešte raz najemno a nechajte 3 dni stáť. Občas zamiešajte.
- Sceďte cez jemnú tkaninu do kvasnej nádoby.
- Zvarte cukrový roztok z predpísaného množstva vody a cukru a po vychladnutí vlejte do kvasnej nádoby (odporúčam pridať cukrový roztok po tretinách). Pridajte pomarančovú a citrónovú šťavu a kôru.
- Pridajte do zmesi živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
- Nechajte víno 4 mesiace kvasiť. Potom ho stočte do čistej nádoby a pred stáčaním do fliaš nechajte ešte 3 mesiace dozrieť. Skladujte v chladnej tmavej miestnosti.
OBMENA: výborná varianta vznikne použitím 1 kg planých jabĺk a 0,5 kg černíc na 5 litrov vína spracovaných podľa rovnakého postupu.
Tento recept na jablkové víno pochádza z knihy (rok 2013).
Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku.